NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Tuesday, February 11, 2014

DeDe DaN PeRSeKoLaHaN

Sebelum nak citer pasal dede, nak selit pasal budak kecik ni dulu.. malam td si bayi ni dah start dedar badan dia..

Bertahan lagi utk tak kasi ubat.. last2 bila temperature dia naik kepada 38.4 celsius terus aku bg ubat demam yg doktor dah bekalkan..

Suap 1ml seperti arahan pada botol ubat tu.. mujur si bayi ni belum reti nak sembur2 or luakkan balik.. dia telan je dgn pasrah.. hehehe


Pestaim la bayi mkn ubat.. 

Aku lap2 badan dia dan celah2 pelipat badan dia.. risau woo sbb panas sgt badan dia.. 


Sblm ni tak pernah demam lagi pas cucuk imunisasi. . Kali ni dia kalah jugak dan demammm.. takpe.. antibodi sedang bertindakbalas tu namanya..


Tido malam td merengek je bila suhu bdn dia start tinggi.. terkebil2 aku bgn lap2 badan dia.. 

Maklumlah bayi ni malam2 tido lena je.. tak pernah berjaga malam.. bgn nyusu dan sambung tido je.. 

Tp mlm td dia tido memang tak lena.. meraung2 si bayi ni sbb sejuk kena lap dgn towel basah tiap kali badan dia panas..


Arini masih lg demam.. nak berkepit dgn aku je.. so cutilah memasak arini.. just tapau nasi arab je.. lapooo.. hahaha

Mudah2an nureen cepat sembuh dan sihat.. sabar ye sayang.. Amin..


Berbalik pada tajuk di atas, dah lama benonye nak kongsikan citer pasal persekolahan dede..

Sape yg baca blog aku dari dulu tau la perangai dede mcm mana kann.. kuat nanges dan manja.. peel dia tu buat aku risau je..

Masa tadika lain la kann.. even dia melalak tp sesi persekolahan pendek je.. ni dah masuk darjah 1 sekolah pg ptg.. 

Selalu terfikir boleh ke tak dia ni nanti biasakan diri dgn alam persekolahan yg baru.. mengeluh ke tak dia nanti sbb kena sekolah pg ptg.. dah dekat maghrib baru sampai umah..

Mcm2 la yg aku pikirkan.. tp encik suami selalu pesan kat aku yakinlah dgn anak sendiri.. beri kepercayaan pada dia.. ok.. baiklah.. aku yakin dede boleh..


Lg 2 ke 3 hari nak orientasi sekolah aku sibuk buat revision dgn dia.. sib dia rajin walaupun dok mengeluh ngantuk la penat la.. hahaha.. dulik hape akuuu..


Sampai waktu hari orientasi kami antara org yg terawal sampai sekolah.. takmo pegi lambat2.. komfem jammed dan parking pun penuh..

Maka berangkutlah pegi sekolah dgn bayi yg hanya tau nak tidooo je kejenye.. ica dgn ain tak ikut.. aku mintak anak sedara aku temankan kat umah. . Aku pegi dgn encik suami je..


Tengokkk.. kaunter pun takde org lg.. kekeke.. berharap jd org yg pertama register sbb dpt nombor awal leh balik awal..

Paham2 jelah kalau hangkut bayi ni.. bkn boleh lama mana pun.. dia lg suka tido kat umah dari mentido dalam kete..


Kemain panjang nama memasing kannn.. jenuh la bebudak ni nak eja nama sendiri termasuk anak aku.. kekeke


Sampai kol 12.30..??? Alamakkkk.. lamanyaaaaa.. huk huk huk..

Sesungguhnya aku dah agak dah yg bayi aku takkan mampu nak bertahan lama2.. dah la tak mandi lg.. nak mandikan pagi2 sgt sian lak.. tu yg aku hangkut cenggitu je


Pastu dah start meraung2.. nyusu takmo.. tido takmo.. rupa2nya berakkk.. 

Awat la tak cakap berak kann.. mak ko ni dah lah hidung pepagi tersumbat.. hilang deria bau.. 

Ko berak lah busuk camne pun mak takkan bau nak oitt.. org ada resdung memang cenggitu kannn..

Sedar dia berak pun masa angkat dia.. tgk2 baju blkg kuning2 sikit.. hahaha.. tukar siap2 dlm kete.. mujur bawak pampers..


Lepak dlm kete jap nyusukan bayi.. mak bapak lain dah start ramai dtg dah.. mujur masa register kami dpt nombor 2.. fuhhh

Tetiba si bayi merengek tak keruan lagi.. pujuk2 melalakkk jugak.. laaa berak lg rupanyaaaa.. pampers dah abis woiii..


Masa ni encik suami dah bawak dede dengar taklimat.. aku masih kat kete.. tak leh nak join sama sbb bayi berak lagi.. buntu tatau nak watpe sbb pampers abis..

Last2 setelah bertahan 2 jam dlm kete dgn bayi yg tak keruan, encik suami kata pi lah balik dulu.. biar dia yg handle dede..

Kecewa gak sbb aku nak handle dede sama mcm aku handle ain dulu.. tp apakandaya bila dah ada bayi ni cabaran lain sikit..


Seriusss je muka dede.. dah mcm nak telan org je gayanya. . Kahkahkah.. sorry ye dede.. mak terpaksa balik dulu.. huhuhu

Yang paling penting dan buat aku sgt lega ialah bila mana dede langsung tak nanges. . Tulah yg merisaukan aku selama ni.. 

Maklumlah dulu hari pertama sekolah tadika dia melalak sakan.. siap kuak lentang atas lantai lagi.. tapi tu duluuu.. rupa2nya dede dah boleh kontrol emosi dia.. tahniah dede.. bangga mak nakk..

** sob sob sob.. lap hingus kat lampin nureen..


Masa ni kelakar.. cikgu tu tanya nama apa sbb nak bagi tag.. tp dede bisik2 je kat cikgu tu.. ntah hape2.. kekeke.. cikgu tu berkali2 tanya nama apa sbb dede bisik slow sgt..

Last2 abah dia dtg dan bgtau nama penuh dede.. hahahah.. sabar jelah.. mujur abah kamu perasan dede oittt.. kalo tak sampai ke sudah main bisik2 jelah yee..


Dlm kelas slps ujian linus.. nmpk tak kat mana dede.. Aku hanya mampu tgk gmbr ni melalui whatapps dari rumah jelah.. 


Seminggu yg pertama muka dia memang seriusss je.. maklumlah masih dlm proses nak biasakan diri..

Kawan pun lom dpt lg sbb dia ni tak reti nak bertegur sapa.. pemalu kekdahnya.. sebijik mcm omaknya.. wahahahha..



Ni lak nama kat kelas kafa.. dede kelas kafa sesi pagi.. satu sekolah dgn ain.. byk kali aku pesan kat ain tlg jaga dede elok2.. 

Sbb aku risau kat sekolah kafa ni bebudaknya main berlari2 je tiap kali turun tangga.. byk kali aku pesan kalo nak turun tangga tunggu time tak ramai.. 

Kalo ramai sgt takut ada yg tertolak2 sbb dah ada kes budak jatuh kat tangga.. dede tu dah la tak berapa nak tinggi kann.. hehehe.. 

Memang lega la ada ain sbb ain memang sgt boleh di harap jaga dede walaupun hakikatnya kat umah selalu bergaduh.. tp kat sekolah tgk diorg mesra giler mcm kan dah bertahun terpisah.. kekeke.. 


Gelagat dede seminggu pertama persekolahan kafa.. siap nguap lagi.. ngantuk la tu.. baru nak belajar sekolah pg2 kann..


Muka bosan.. kekkeke




Sempat intai ain jap.. ain dok sorang2 sbb kelas baru ni semua budak baru.. masih lom kenal2 lg masa ni..


Alhamdulillah minggu kedua sekolah dede dah ceria dan boleh biasakan diri..


Panjang sungguh samping dede.. samping ke sampin eh.. hehehe



Gambar ni ehsan dari jiran aku yg anak dia satu kelas dgn dede.. aku memang tak dapat nak teman dede setiap kali waktu rehat kat sekolah sbb aku sibuk urus ica..

Sebulan pertama je dede bawak bekal.. pastu dia nak belajar belanja sendiri.. tetiap hari bekalkan rm3.. tp dia belanja tak abis pun.. kdg2 dia belanja kwn dia yg lupa bawak duit atau bekal.. 

Sampai skrg aku dah tak risau sgt dah sbb dia dah biasakan diri dengan persekolahan baru.. Alhamdulillah

Cuma setiap hari nak pegi sekolah dia akan tanya aku berapa hari lg kena sekolah..? Bila dia cuti..?? Hahaha.. baru sekarang ni dia betul2 menghargai apa itu cuti sekolah.. 



13 comments:

syalinda johari said...

soalan brapa hari lagi nak sekolah tu and bila nak cuti tu sama macam anak2 Linda..hahahaha..
shiannn baby tecik demam..

Nurzakiah Hanum said...

comelnya baby

IdaShazana said...

hahahah...anak2 akak yang dah besar pun sibuk je mengira bila hari jumaat

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, bestnya. anak2 semua dah besar. hehe maknya busy dengan baby baru. nureen, comel sangat! geram tengok.. semoga anak2 kak ana membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh dan solehah. in shaa Allah (",)

ADEEYA said...

Get well baby.. Hee dah besar dah Dede!

Nurul said...

Sama je anak2 kita ni... sibuk mengira brp hari lagi nak sekolah... hehe... busy sungguh ana, lebih2 lagi bila ada budak tecik yang comeyyy tu... cian dia ari2 dok dalam kete je...

aniesz said...

tarikh kat dalam tentatif sekolah rendah tu 30 Disember 2014??

si gebu said...

dulu ica jd peneman omak nya..la ni si nureen plak..besar dlm keta je...cepat masa berlalu..nureen pun dh cerdik tengok dia..tapi akk rindu kat ica..lama takde ceta dia...la ni klau merajuk nyorok kat dapur lagi ke...hahahhah

Rizziela said...

soalan yg sama dgn Haziq...mummy..bila nak cuti ni? cuti 2 hari kan?

Rizziela said...

soalan yg sama dgn Haziq...mummy..bila nak cuti ni? cuti 2 hari kan?

wantie said...

hahaha.. dia mian bisik bisik je ngan cikgu. sabor je la kan..

oo.. baju kafa kaler putih ek. huh..jenuh la menyental.

ricca said...

salam perkenalan....alahai, mcm tkt lak nk tempuh anak msk darjah 1...kt pulak yg mcm x yakin...padahal budak2 tu rileks je...tp klu bab soalan 'bila cuti' tu mmg slalu sgt...hehehe...jom jengah jap blog ika yg br nk idup tu...klu dpt follow lg bgs...heheheh...kot2 blh bg tunjuk ajar dlm berblog...tq..

Ummi Ain said...

comel..in sya allah tahun depan anak saya pun akan masuk darjah satu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...