NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, April 19, 2013

aLaHaN

Aku sangat tak sangka peknen yg ke empat ni macam2 dugaan yg aku lalui.. takpe.. redha.. lain kandungan lain ragamnya kannn.. 

Dan ni pestaim aku rasa lembikk sgt masa peknen sbb peknen yg sebelum2 ni aku aktif sesangat..

Aku rasa perbezaannya mungkin dulu peknen dok umahh je.. nak kuar jenjalan pun tunggu hubby bawak.. pastu anak2 pun tak sekolah lagi.. so memang berehat sakan la kan.. 

Tapi kali ni situasi dah berubah.. dah berbeza.. anak2 semua dah sekolah.. dari pg kuar umah dah nak maghrib baru ada kat umah.. haaa mau tak flattt..

Pastu peknen sebelum2 ni aku mana de alahan atau mabuk2.. nak kata aku eksyen takdelah pulak.. tapi agaknya sbb org asyik tanya aku soalan yg samaaaa je yg aku tak mabuk2 ke? Dan aku lak asyik cakap tak pernah tu yg hambek kauuu.. sila lah rasa apa itu mabuk2.. nangess..

Serius aku penat sgt muntah2.. tapi aku tak muntah siang hari.. aku start loya2 lepas maghrib.. alahan ni aku start rasai masa cuti sekolah seminggu bln 3 yg lalu..

Masa last day sekolah hari jumaat sebelum start cuti sekolah tu aku dah mula demam dah.. balik umah terus panjat katil kat bilik bawah..

Kepala dah pening2.. anak2 tak terjaga.. terpaksa mintak ain tlg mandikan adik2 dia.. dan Alhamdulillah ain memang boleh di harap.. siap pakaikan baju tido adik2 dia lagi..

Umah memang bersepah le dgn pinggan mangkuk penuh kat sinki.. byk yg kaca2 je.. kalau yg plastik dah lama dah aku mintak ain tolong basuhkan..

Hubby tak balik lagi masa ni.. anak2 lom makan lak tu.. aku gagahkan diri sendukkan nasi utk ain dgn apis.. ica lak aku suruh dia makan sendiri tapi dia takmo sbb dah biasa makan bersuap dgn aku..

Ica majuk taknak makan.. last2 tunggu hubby balik mintak hubby tolong bg ica mkn.. mekasih kat encik suami sbb dia tolong kemas umah sepanjang aku tak sihat.. 

Memang lemah giler aku rasa masa tu.. lega sangat sbb aku tak sihat time sekolah dah start cuti..

Sepanjang seminggu cuti sekolah tu aku memang tak sihat.. muntah2 setiap malam.. demam di malam hari.. siang hari lembikk je badan.. makan tak lalu..

Try nak apdet belog.. rupa2nya aku ada alahan di mana takleh bukak belog aku sendiri.. asal aku nak bukak link belog aku, aku rasa loya.. nak muntah.. pulak dahhh..

Bukak fb pun sekadar nak baca gitu2 je.. namun nak apdet status memang aku takmo.. loya nak apdet status.. tu pasal fb aku tak berhapdet masa tu sampaikan ramai tertanya2 apesal belog dan fb sunyi sepi..

Mekasih yg emel dan mesej utk tanya khabar.. ada yg aku larat balas.. ada gak yg aku tak larat nak balas.. sorry tau.. alahan menguasai segalanya..

Dan baru beberapa hari ni aku dah boleh jenguk belog sendiri.. dah takde rasa nak muntah2 dah.. muntah2 di malam hari pun dah jarang.. boleh di katakan takde dah kot.. harap2 stop terus la alahan tu..


Bila alahan dah berkurang selera makan pun dah start ada balik..

Susu memang aku tak mampu nak minum sehingga skrg ni.. demand lak baby ni takmo minum susu.. terpaksalah mkn pil kalsium je..


Ayam penyet antara menu pojaan hati kuuu..


Pastu buah yg masam2 pun memang jd pilihan.. sedappp..


Ni pun sedappp..


Macam ni lah keadaan aku time muntah2 dulu.. mujur tak lama aku mcm ni.. tak sangguppp.. senak perutttt..

Tapi dugaan aku tak berakhir mcm tu je.. masa aku demam tu aku dah start batuk2.. tapi aku buat tak kisah je sbb maklumlah musim kannn.. sana sini dengar org batuk so aku anggap aku pun sama gak mcm diorang..

Tapi batuk aku makin lama makin teruk lak sampai hilang suara aku.. terus kuar suara jantan.. laki aku lak suka dok nyakat aku tiap kali dengar suara aku mcm jantan.. hahahampeh..

 Lama jugak aku batuk sampai sebulan lebih.. batuk berkahak, pastu batuk kering, pastu batuk berkahak campur darah.. terus panik..

Ubat aku tak berani nak mkn sembarangan.. aku just rawat batuk secara traditional je.. org kata mkn la kicap campur perahan jus limau nipis.. dah buat sampai nak abis sebotol kicap.. tapi batuk tak kurang2 gak..

Minum air panas kosong memang aku bantai hari2.. rindu nak minum ais.. tapi abaikan jelah demi kesihatan.. makan madu campur perahan jus limau pun tak jalan..

Last2 gi klinik biasa.. telan ubat batuk prospan.. ada la berkurang sikit.. lega la jugak walaupun sikit je kann.. penat woo batuk2.. sian baby dalam perut..


Pegi makan kat mana2 pun mesti order air yg elok utk batuk2..


Air panas sentiasa jadi bekal tiap kali tunggu anak balik sekolah..

Tapi nak wat camne kan.. batuk tetap degil takmo hilang2.. sampaikan aku dah start sakit dada sebelah kanan tiap kali batuk... sakit giler weh dada aku.. 

Nak tarik napas panjang2 pun sakit.. bersin dgn menguap pun sakit.. tido mengiring kanan pun sakit.. acaner tu.. sampai la satu malam tu aku batuk sambil urut2 dada yg sakit siap nanges2 lagi..

Laki nak urut pun aku tak kasi sbb sakit woo kalo di pegang kat bahagian yg sakit tu.. sampai camtu sekali.. last2 hubby kata dia ambik cuti je sbb nak bawak aku gi spital jumpa doktor pakar..


Maka ke sinilah kami..

Sampai2 terus gi kat bahagian emergency.. anak aku yg ain je sekolah masa ni.. ica dgn apis adik aku tolong jagakan kat umah.. aku berdua dgn hubby je gi spital..

Lepas cek2 aku terus di suruh buat nebulizer.. dia kata jgn risau sbb ni dos yg paling rendah dan selamat utk kandungan..

Nak buat X ray mmg tak boleh sbb aku peknen.. so diorang just buat nebulizer dan setengah jam kemudian aku di mintak naik tingkat atas jumpa doktor pakar..

Lepas di cek2 apa yg patut siap buat test pernapasan bagai, doktor cakap aku kena jangkitan bronchitis.. huhuhu.. maklumlah dah lama sgt aku batuk sampai sakit2 dada..


Ni ubat2 yg aku dapat..

Aku di suruh buat nebulizer paling kurang 3 kali sehari kat umah..  mujur ada mesin nebulizer.. batuk pun kena mkn ikut jadual.. ubat sapu pun dapat utk di sapu tempat yg sakit.. tapi aku sapu sesekali je sbb ubat tu panas sgt.. risau terkena perut lak.. hehehe

So far sekarang ni berkurang gak la sakit dada.. batuk pun dah berkurang gak.. cuma masih perit lagi la bila batuk sbb menyucuk2 kat dada gitu.. sob sob sob

Sok sabtu kena jumpa doktor pakar yg sama utk buat follow up.. harap2nya berkurang la sikit kan.. takmo la sampai warded bagai..

Ni lah sebab2 kenapa belog aku sunyi sebulan ni.. pasni aku try apdet ye.. hehehe.. sayang kat korang yg tak putus2 kirim doa dan bertanya khabar.. 




35 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana. kesiannya. teruk gak alahan kali ni kan. maybe sebab dah lama tak pregnant kan. heee. ica pun dah besar. harapkan ain je jaga adik2. pandai ain tolong ibu :)

Imani Iwani said...

semoga cpt sembuh yea kak..:)

yasmin nana said...

ciannya....sedih sis baca belog dear kali nie. semoga sihat dan selamat semuanya.

mirah said...

semoga ana cepat sembuh..

Ibu Lala said...

moga cepat sembuh..

Chinta Safia said...

semoga akak cepat sembuh yer..

ameris said...

kisahnyaaa....
ana, sila kuatkan diri.

Allene said...

sabar ye... tu cabaran di kala kita membawa 1 nyawa kedunia... =)

cik_ah82 said...

Salam, kak ana nak tanya, prospan tu ok ke makan? saya pun memang dar start pregnant dok batuk sampai memang kena neb je la kejenya..ni dah 25 minggu..huhu..tak tau nak buat mcamana dah..huhu

Hasida Mohammed said...

In shaa allah bila d bwh pantauan doktor pakar+sedut gas tu biasanya akan sembuh...jgn bimbg, akak doakan ana+baby sihat kembali spt dulu, amin

julie said...

harap ana cepat sembuh...n teruskan menulis blog...

izzeyda said...

siannya..smoga ana cepat sembuh..

Ana Suzana said...

Cik ah82..
Prospan adalah ubat batuk herba yg so far bg akak terbaik utk batuk akak setakat ni.. sila jgn mkn ubat batuk lain tanpa pengawasan dr doktor ye.. tak elok utk baby.. moga batuk kita cepat baik.. amin..

Ana Suzana said...

Sheila..
Tulah.. umur pun salah satu faktor gak tu.. hehehe..

Ana Suzana said...

Imani iwani..
Mekasih ye doakan akak.. ♥♥

Ana Suzana said...

Buat teman yg lain2 mekasih mendoakan kesihatan ana.. rindu nak bebel kat belog.. heheh

Suliana said...

Sian kak ana.. Jaga diri baik2. Mcm2 dugaan prnt kan. Masa saya dulu kena ciken pox.. Risau sgt. Huhu

Amir Pinky said...

alahai kesiannya..x apa sabarlah dengan sedikit dugaan kecil..:)apapun semoga sihat kembali ya In Shaa Allah

syarqiah75 said...

Alhamdulillah,ana kembali akhirnya (^_^) kju doakan ana cergas dan kuat mcm biasa pas nihh...cam x best jer x baca bebelan ana..huhuhu...moga cpt sembuh dan baby sihat sokmo...

azievee said...

La yer ker...ingatkan kalu sebelum nie x mabuk anak2 yang seterusnyer pun sama...dah le selalu ckp x pernah mabuk...huhuhu...takuttt...

Cikgu_Anie said...

Assalamualaikum ana, wahh lepas gak rindu jenguk blog ana dh habis tuntut duit hehe, sy doakn ana n baby sihat selalu...sy pernah gak kena batuk lama mcm ni sampai sakit dada, sebab lambat pergi klinik,skrg bila dh batuk baru cepat2 g klinik cepat sembuh...

munamuni said...

susah nya mengandung kak anan, tabahlah, semoga anak dalam kandungan nih, dengar cakap maknya bile besar nanti...huhu

Lynn Aisy said...

Akhirnya...ana mbebel semula. Mudah2an ana kembali sihat spt sediakala......

Sya_Merpati Putih 88 said...

semoga kak ana sentiasa sihat dan semoga laahan tue berkurangan dan sihat+bertenaga seperti sediakala...

Nur Honey said...

salam ana... harap2 cepat hilang alahan tu. honey pun mula dapat alahan masa anak ke-4. Yang sblm2 tu cam superwomen je masa peknen. Mungkin sebab faktor umur kot... anyway honey doakan ana cepat sembuh ye... :)

Ummu Syifa said...

mg akk cepat sembuh dan lebih kuat bermujahadah..yer..luv u (wpun as a folower baru..hehe)

Adnazthie said...

Assalam Ana,

Agak dah mesti alahan..semoga Ana semakin sihat dan semoga baby dalam kandungan memahami keadaan ibunya.

Alhamdulillah boleh juga harapkan Ain tu.

Take care..

ceywie said...

sama la kita ana. saya dulu pun masa mengandung tiga org tu tak de alahan pun cuma muntah2 biasa jer, yg keempat ni mmg teruk alahannya sampai kena masuk drip 2 botol. last2 ambik ubat cucuk kat klinik idzham, alhamdulillah ok. tak leh salah makan, mudah masuk angin. yer la kan mengandung ni mcm2 pesen, sabar ye. masa pregnant hari tu rasa loya bila tengok blog, sbb tu entry saya tak der lansung tahun 2012. hehehe....

Ena said...

Ptut la senyap.. moga cepat baik ye ana... trgt pulak pasal batuk tu. Pernah kena masa err.. lupa lah pulak.. mcm tu lah.. skt smpai tarik nafas pun pelan3.
Bila buat xray rupanya.. phenumonia.. huhu... dkt 3 bulan kot baru baik.. skrg asben x blh dgr bunyi batuk2 cepat2 suh mkn ubat.. dan sskrg virus batuk sedg melanda tu yg kejap baik kejap lg batuk lg.. huhu..

shazila said...

Kak..cm sama je masalah kita nie kak..sya pun peknen dh nak masuk 3 bln tpi kna demam daaa.adoiii aiii x larat gile batuk2... rasa cm nk bwk kerongi8ng tue keluar jap kasi garu2,.hahahah

Yong Is My Name said...

Salam Hana,

Kesiannya..
Setiap anak adalah berbezakan..
Take care dear

Is said...

As Salam ana..
Rindunya kat ana..Semoga cepat sembuh seperti sediakala..Ameen..

cik_ah82 said...

tu la kak ana, memang kali ke tiga ni alahan sama macam kak ana, sedangkan dua orang sebelum ni tak de. memang dugaan sangat..hari tu sampai ambulan datang kat umah amek sebab kena asma attack. sekarang ni memang guna ventolin inhaler setiap 4 jam..huhu

mamabeauty said...

boleh cuba dengan produk Shaklee utk sepanjang mengandung, bersalin dan set berpantang..

QasehnyaRania said...

risau pulak saya..
saya po batuk juga.
sampai nak tido mlam pon tak noleh.
tapi dah g jumpa dok .ok la..

mungki sbb panas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...