NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, August 30, 2013

PeRSiaPaN MeNyaMbut BaBy BaRu

Salam jumaat semua.. !!

Alhamdulillah masih lagi di beri kesihatan dan di panjangkan umur.. dan masih lg lom beranak ye.. hehehe.. 

Tp lg beberapa hari je dah nak masuk ke minggu 36 kandungan ni.. fuhhh.. langkah berjaga2 tu sbb aku beranakkan ain dulu minggu 36..

Persiapan nak sambut baby takdelah complete lg.. ada gak yg masih lom di beli mcm carseat baby ( penting sbb pasni beliau membesar dlm kete jelah )..

Jamu utk diri sendiri pun lom beli lagi.. masih survey2 brand jamu.. padahal mkn jamu tu selalu skip2 masa berpantang dulu2.. kihkihkih

Barut baby pun lom beli tau.. last minit order online sbb barut yg sedia ada jual kat shopping mall tak best.. nak gak yg trendy.. ecewahhh.. barut ica dulu dah mana pegi ntah.. kasi kat adik rasanya..

Barang2 baby 100% aku yg beli sendiri.. tapi 100% pembelian di taja oleh encik suami.. sbb aku kan tak keje.. muehehe.. maceh abanggg.. ** kena kipas2 laki sikit.. =p

Aku beli barang2 baby pun masa kandungan dah 7 bln ke atas.. tu pun lepas doktor scan bgtau jantina.. 

Lebih dari 3 kali scan biasa yg hitam putih tu dan 4 kali scan 4D dari 2 doktor yg berlainan.. 

Dan bila jawapan tentang jantina yg di berikan adalah sama maka baru konfiden sikit nak beli baju2 baby.. 

Baju2 kena beli yg baru sbb baju2 yg lama semua dah passing kat adik aku.. maklumlah,  kan dah 4 thn aku tak beranak.. tu yg shopping mcm kan nak dpt first baby.. 

Ni antara brg2 baby yg dah aku prepare sikit2.. ada gak yg aku tak snap.. takkan le nak snap setiap items kann..  penuh lak kang entry ni dgn gmbr2..


Pampers.. 

Ni baruu je beli dlm minggu ni sbb watpe nak beli awal2 kan.. beli sekali pampers ica sbb ica tido mlm masih lg aku pakaikan pampers.. 


Breastpump.. medela FS..

Pestaim beli pump mahal gini.. dulu mana ada beli pun sbb direct breastfeed je kan.. pastu faktor kewangan pun ye gak..

Sekarang Alhamdulillah ada rezeki lebih sikit dapat la rembat menatang ni.. kali ni kena ada breastpump sbb nak ajar baby nyusu pakai botol gak..

Maklumlah kang baby kena ikut aku selalu hantar abg dgn kakak2 dia gi sekolah.. kalau tgh driving dia melalak leh gak sumbat susu pakai botol.. 

So kena buat stok susu byk2 pasni.. niat nak breastfeed lama mcm kakak dgn abg dia.. Insya Allah..

Nak beli menatang ni pun takut2 nak sebut rege dia tau kat laki.. kang kalo tak di approve mau sentap.. hahhaha..

Tapi aku dah standby jwpn dah kalo beliau tak setuju.. aku cakap la rims dgn tayar kete lg mahal tau.. kekeke.. tp mujur beliau setuju masa mula2 aku request.

Cuma dia terperanjat sikit jelah dgn rege breastpump ni kann.. tapi aku tak terus beli bila tiap kali nampak kat kedai.. selagi boleh survey harga murah aku akan terus survey..

Alhamdulillah aku dapat gak beli dgn rege murah sikit berbanding harga sebenar.. harga sebenar rm2299.. tapi aku dapat beli dgn rege rm1799 kat satu kedai baby kat shah alam..

Mekasih buat kwn aku yg bg info.. kita kaum pompuan ni kan cerewet sikitt.. selagi boleh cari rege murah kita akan cari sampai jumpa.. aku suka buat perbandingan harga..

Kekadang laki aku pun pening tgk aku.. brg yg nak di beli tu dah ada dpn mata tp sanggup hold dulu dari membeli semata2 nak survey harga kat tempat lain lak.. hahaha.. aku rasa ramai kaum pompuan mcm tu.. kannn..

Bak kata pelawak Harith Iskandar, org pompuan nak carik 1 brg sanggup masuk 10 kedai semata2 nak bezakan harga.. tp org laki2 lak masuk 1 kedai beli 10 brg terus.. kikiki

Ehhh.. terpanjang lak story pasal breastpump.. hehehe.. nexttttttt..!!


Nursing pillow..

Ni pun pestaim beli ni.. sblm ni tak pernah pun.. kali ni ngengada nak beli gak.. hehehe


Sterilizer.. 

Punnnn pestaim beli.. sebelum ni rebus botol dlm periuk je.. beli ni sbb ada less byk masa ni.. dr rm400++ jd rm300++.. tak ingat rege sbnr lak after less..


Bottle warmer dan tungku herba..

Punnn pestaim beli.. sbb sblm ni direct breastfeed je.. ni senang nak cairkan/panaskan susu kann..


Menatang ni pun pestaim beli gak.. kali ni kan aku berpantang sendiri kat umah sendiri.. so kenalah uruskan baby sendiri..

Ada benda ni mudah sikit la aku nak mandikan baby dlm sinki or besen baby.. chaiyokkk.. hehehe


Bedung moden utk baby.. 

Beli selai je sbb baby zaman skrg kan susah nak bebedung sangatttt.. selebihnya pakai jelah lampin or kain batik.. kikiki


Ni lagi antara brg2 baby.. 


Dan lagi.. opsss.. nampaknya kantoi jantina baby di situ.. hahahaha


Rocker yg kat bwh tu ica punya.. so leh pakai utk next baby.. 


Baju bajan.. 

Makin kantoi di situ.. kehkehkeh.. so takyah dah nak berteka teki jantina apa ye.. tapi apapun kuasa Allah sape yg tau kan.. takleh nak konfiden sangat2..


Mittens and booties


Lampin dan bedung/tuala


Ehhhh.. hehehe.. 


Kali ni minyak telon utk baby aku guna yg ni.. skrg kan mcm2 brand ada.. tapi saje nak try yg ni pulak..

Tu jelah antara yg aku sempat snap.. Ohye,  kalau ada sape2 nak bg hadiah kat baby di alu2kan.. wahhahaha.. saje jer.. kikiki..

Semua brg2 ni aku beli merata2.. beli sikit demi sikit.. pas hantar anak2 ke sekolah kan biasanya aku merayap je kejenye.. dan time tulah aku manfaatkan masa survey2 harga.. 

Bila aku rasa rege tu berbaloi baru aku beli.. dan aku tak jejak mana2 ekspo baby pun tau sbb aku rimas nak heret budak 3 org ni kalo gi tempat sesak camtu.. huhuhu

Okeylah.. panjang lebar lak aku citer.. kang sambung lagi ye.. mekasih kerana sudi baca bebelan aku.. doakan utk aku tau.. nebes dah ni..




21 comments:

Siti Asiah said...

Semoga dipermudahka segalanya ye...selamat bersalin...;)

Suliana said...

bestnya soping barang baby!!! sempat lagi ni nak borong apa2 yg tertinggal kak ana. hehe..

Cik Puan Diksu said...

Moga di permudahkan bersalin...amin..

ameris said...

yeayyy... ica dapat adik pompuan..

I want to lose weight said...

seronoknya dapat baby girl lagi..
akak pun kalau ada rezeki no.3 nak baby girl jugak

Zee Suhaini said...

wahh dapat gegirl..apepon moga semuanya selamat yer kak ana..nebes tu memang la ada kan walau dah banyak kali beranak..hihihi

Nurzakiah Hanum said...

skit demi sedikit

Allene said...

wah.. bnyknya persiapan... mesti da tak sabar tunggu baby ni... good luck kak ana.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ana. alhamdullilah. lagi bape minggu je nak delivery! yeayyy ica dapat adik girl! heeee. semoga segalanya dipermudahkan ya kak ana :)
*selamat hari raya kak ana dan keluarga

syalinda johari said...

wahhhh....seronoknya tengok persiapan..
semoga smeuanya selamat dan dipermudahkan nanti..
lagi satu..saya dulu dari awal pregnancy, doktor scan cakap baby girl, keluar2 baby boy..pakaikan ja laa baju2 pink..towel pink... kahkahkahkah...

Azian Elias said...

baby girl lagi lah yee.. semoga dipermudahkan..

izzeyda said...

byknya borong bak first time bsalin.. hehehe.. apapun didoakan semoga dipermudahkan segala2nya..amin..

Cik Eka said...

semoga dipermudahkan ye kak.

hehehe baby girl.

pink.

i like

Ena said...

Rezeki Allah bagi..
ak kira la apa jua jantina ni.. tu pun dah cukup seronok kan.. cam ahkak ni bila nak merasa lagi.. dok la ternanti2.. :)

Norma NML said...

Semoga semuanya selamat..InsyaAllah :-)

Pn. Zana said...

wah .. dh nak brsalin ye.
eh, kalau nak set berpantang shaklee, boleh hubungi sy ye.

sms/wechat 0129851718.

Amir Amriza said...

saya doakan akak anak beranak selamat :D..semoga segala urusan akak dipermudahkan Allah:D..

Syahira Razak said...

semoga sumenya dipermudahkan dan selamat kak ana.. insyaallah.. :)

farah hida said...

semoga dipermudahkan urusan bersalin. untuk lebih produk2 baby dan barangan lain sila lawati www.facebook/Safiyaoutlet.

norlina jusoh said...

semoga semuanya dipermudahkan :-)

razila hanim Hussain said...

assalamualaikum

nak tanya kedai yg ana beli pum susu tu.kt ner yer? boleh kongsi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...