NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Friday, October 31, 2008

JoM MaSaK..!!

Ni browniesnya setelah siap di bakar..gebu tauu..!!

Ni masa dlm proses pembakaran..sory gambar tak cun..


Ni sblm di bakar..hihihi...



Mlm td saje surprise hubby..ada masa lapang ku buatkan brownies kesukaan hubby..hubby suka sgt mkn brownies kalo gi secret recipe..hubby ckp " cuba ayang try wat brownies..mesti lg sedap.."..Bini mana yg xkembang kalo di puji walhal lom buat lg tu..ekekekke..so ku google recipe2 yg ada kat internet..tertarik dgn resepi brownies yg ada dlm forum.cari.com.my..xpasti resepi dr sape..sbb ku tgk resepinya simple dan mudah je..

Dan di ataslah hasilnya..hubby balik terus ku bgtau ada surprise utk dia..suka sgt bila dia kata sedap..tp xleh wat selalu la..kang cpt muak..sape2 yg nak cuba buat brownies ni try la..bhn2 pun mudah je..dan mabeles...!! di jamin sbb ku dah test..tq yg empunya resepi..


ReSePi BrowNieS :

Bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang (brown sugar)

Bahan B
2 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara :
1. panaskan oven pd suhu 175'c selama 10 minit
2. kacau bahan A supaya sebati
3. masukkan bahan B kacau rata
4. masukkan bahan C dan gaul sebati [ guna mixer]
5. lapikkan kertas yg di sapu butter dlm loyang 10 x 10 inci
6. bakar selama 45-50 minit atau smpai betul2 masak.
7. sejukkan kek dan salutkan krim coklat..

4 comments:

aYeNz said...

ana..nak bg tips..
utk muffin/kek xmelekat pada loyang..nnti ana xplu da gunakan kertas2 tu semua..x support green environment..hehe..ok back to d point..

before tuangkan acuan..ana sapukan majerin @ butter @ mnyk rata2 tp nipis je pada loyang (asal ada..)..lps tu.. ana taburkan tepung gandum..goyang2 sket supaya tepung tutup semua pmukaan loyang..

pastu buangkan semula tepung yg ada lebih dalam loyang..baru masukkan acuan dan bakar..

InsyaAllah xmelekat..ni mmg cr azreen & siblings wat kek..

jensenorf said...

salam kak...nak tanya susu cair tu...susu sejat kan?

myxa said...

patutla rasa mcm dah pernah ada n dah penah baca entry ni.. Skali tgk thn 2008 hihi... igt entry baru utk arini...

nur atiqah said...

macm senang je nk wat brownies ni..bhan2 pn x byk...nk buat lah..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...