Resepi lagi..? hahahha... dah mcm blog masakan ler pulak.. tapi takpe, ilmu mesti di kongsi kannn.. sebenarnya banyak aje resepi dlm internet kan kalau kita nak.. tapi lain org lain caranya..
Dan aku tak kata nasi daging aku sedap sbb aku pun tak pernah mkn nasi daging original.. yg aku tau aku try masak dan encik suami kata sedap.. tu yg penting.. encik suami kan juri masakan aku.. hehehe..
Okey.. meh kita mulakan kelas memasak ye anak2..
Semalam aku guna beras ni.. beras ni ialah beras yg di rekemen oleh abah aku kat kampung selaku chef kenduri kat kampung.. dia kalo masak utk kenduri memang beras ni le..
Aku biasanya pakai beras wangi jasmine tu aje.. tapi semalam ngengada lak nak pakai beras basmathi.. rege utk sekampit kecik ni dlm rm28 kot.. lebih kurang gitu lah..
Bahan utama ( utk 6-8 org makan ):
~ 5 beras basmathi atau beras biasa/wangi
Beras ni di basuh kemudian di rendam selama setengah jam, paling kurang 15 minit la.. lps stgh jam sila toskan airnya.. biarkan beras dlm periuk nasi..
Tapi kalau guna beras biasa takyah rendam.. just basuh dan tos kan.. paham..? hehe.. ok done.. meh buat langkah seterusnya..
~ 300 gram daging di potong kiub.. lebih elok daging batang pinang sbb cepat sikit empuknya.. nak taruk lebih pun takpe.. daging ni aku sekalikan dlm memasak nasik ye.. so takde byk sgt aku letak..
Bahan utk menumis di hiris nipis :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan2 lain :
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter/marjerin
150 ml susu cair
2 sudu besar sos tomato/tomato puri
sup bunjut adabi
bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar serbuk kurma ~ aku guna baba's
garam secukup rasa ~ aku guna 2 kiub pati ayam knorr
air secukupnya..
Langkah pertama :
Dalam periuk , rebus daging kiub tadi bersama 7 cawan air , sup bunjut, rempah kurma ... rebus sampai daging empuk.. air rebusan jgn di buang sbb nak gunakan utk memasak nasi..
Langkah seterusnya :
Dalam periuk lain pulak, masukkan butter dgn minyak sapi..
Tumis bhn hirisan, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.. tumis sampai layu..
Kemudian, masukkan 2 sudu besar tomato puri.. kacau rata..
Masukkan pula susu cair.. kacau lagi..
Dan akhir sekali, masukkan air rebusan daging bersama dagingnya sekali ke dalam periuk tumisan tadi.. korang jgn main tuang aje tau.. sukat dulu airnya.. guna pot sukatan beras td, ambik air rebusan dlm 6 pot saja kalau guna beras basmathi la kan..
Tapi kalau guna beras biasa, just ambik 5 pot air rebusan daging tu aje.. dagingnya jgn lupa sauk sekali tau.. hehehhe..
Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..
Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..
37 comments:
ok..boleh try nanti :)
nanti nak try laa..yg utk asam tu kak camno nak buek tu...share kak rsepi..heheh
dah macam nasi arab..huhuhu
terliur lak tgk nasi ni...godaan bulan posa ni...
zaila pon pernah buat nasi daging
makan dengan air asam kan? best best best
Sedapnyaa.. TQ share resipi yer.. :)
Tq ana.. nk try gak lah. mesti sedap ni. yup.. nk jugaak air asam tu.
Ana...Akak tak pernah masak nasi ni lagi. Bila tgk ana buat ni..mcm senang la pulak. Teringin..kena lah masuk dapo jawabnya..
Best follow resepi Ana, especially org yang tak tau masak n buta bahan ( saya le tu)..ana rajin post gambo bhn2 and step by step cara nak masak..senang le sikit nak cari bahan.. Teruskan post resepi2 ye puan Ana..:)
yeay!!!.. terima kasih tuan blog.. lap u lahhh..
hehe..best lah..
tapi saya adalah jenis orang yang tak berapa pandai nak masak.. :D
salam perkenalan..
tergugat posa tengok makanan yg kak ana masak =)
ptg ni nak buat jugakkkkkkkkkkkk la! :)kak ana, resepi air asam tu pelisssssssssssss. :))
Resepi air asam balik sekolah kang ana apdet ye.. Tak sempat pg td nak apdet.. Rushing sgt.. Tggu ehh..
kak ana..tq for the recipe..tapi nak resepi daging bakau n kuah asam gak buleh???hubby kite suke mkn daging2 ni..hehe.TQVM!!!
Intan
Ana..Su copy respi nah..tq
salam, kak ana.
sheila minta izin copy paste resepi ni ye :)
salam ana..nasi daging ni mcm nasi gaul yg biasa buat kt umah mak saya..nasi gaul nie orang banjar je yg biasa mkn..taktaula mmg mknan tradisi org banjar ke..hihi
Kakak berkunjung sini semata-mata nak lihat resepi ini. Terima kasih.
Tq for the resepi..br buat td.hihi
salam ana,
tengah try out your recipe.. thanks for sharing..
first time buat nasi daging..wish me luck :)
ohh nak tiru noo..sedap ni..kak selalu buat resepi nurul penyanyi tu
Blh la try utk berbuka hari ni...thanks ye...
salam ana... singgah sebentar mencari resepi nasi daging
Mohon share resepinye
Assalamualaikum..kak..nk tye psl sukatan beras basmathi tu. Akk amik gna brapa pot utk resepi akk ni ye? Sy nk masak nasi daging ni 3hb ni...ada special day.
Dah try kak ana punya resepi ni mmg best :) tq
Menarik! Menarik!
Ok. Baru cuba to lol siap. Tq kongsi resepi.
Ok. Baru cuba to lol siap. Tq kongsi resepi.
iey M9:32 PM
Ok. Baru cuba. Tq kongsi resepi.
Kalo nak buat 5kilo beras agakkan air rebusan dan susu cair cmne ye?
Kalo nak buat 5kilo beras agakkan air rebusan dan susu cair cmne ye?
Kalo nak buat 5kilo beras agakkan air rebusan dan susu cair cmne ye?
Sedap ni... selalu tau mkn je.. ni baru rasa nak belajar..
Post a Comment