Resepi lagi..? hahahha... dah mcm blog masakan ler pulak.. tapi takpe, ilmu mesti di kongsi kannn.. sebenarnya banyak aje resepi dlm internet kan kalau kita nak.. tapi lain org lain caranya..
Dan aku tak kata nasi daging aku sedap sbb aku pun tak pernah mkn nasi daging original.. yg aku tau aku try masak dan encik suami kata sedap.. tu yg penting.. encik suami kan juri masakan aku.. hehehe..
Okey.. meh kita mulakan kelas memasak ye anak2..
Aku biasanya pakai beras wangi jasmine tu aje.. tapi semalam ngengada lak nak pakai beras basmathi.. rege utk sekampit kecik ni dlm rm28 kot.. lebih kurang gitu lah..
Bahan utama ( utk 6-8 org makan ):
~ 5 beras basmathi atau beras biasa/wangi
Beras ni di basuh kemudian di rendam selama setengah jam, paling kurang 15 minit la.. lps stgh jam sila toskan airnya.. biarkan beras dlm periuk nasi..
Tapi kalau guna beras biasa takyah rendam.. just basuh dan tos kan.. paham..? hehe.. ok done.. meh buat langkah seterusnya..
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
Bahan2 lain :
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter/marjerin
150 ml susu cair
2 sudu besar sos tomato/tomato puri
sup bunjut adabi
bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 sudu besar serbuk kurma ~ aku guna baba's
garam secukup rasa ~ aku guna 2 kiub pati ayam knorr
air secukupnya..
Langkah pertama :
Langkah seterusnya :
Tapi kalau guna beras biasa, just ambik 5 pot air rebusan daging tu aje.. dagingnya jgn lupa sauk sekali tau.. hehehhe..
Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..
Pastu masukkan 2 kiub pati ayam knorr.. dah settle proses pencampuran sila tutup api.. takyah tunggu menggelegak pun..
ok..boleh try nanti :)
ReplyDeletenanti nak try laa..yg utk asam tu kak camno nak buek tu...share kak rsepi..heheh
ReplyDeletedah macam nasi arab..huhuhu
ReplyDeleteterliur lak tgk nasi ni...godaan bulan posa ni...
ReplyDeletezaila pon pernah buat nasi daging
ReplyDeletemakan dengan air asam kan? best best best
Sedapnyaa.. TQ share resipi yer.. :)
ReplyDeleteTq ana.. nk try gak lah. mesti sedap ni. yup.. nk jugaak air asam tu.
ReplyDeleteAna...Akak tak pernah masak nasi ni lagi. Bila tgk ana buat ni..mcm senang la pulak. Teringin..kena lah masuk dapo jawabnya..
ReplyDeleteBest follow resepi Ana, especially org yang tak tau masak n buta bahan ( saya le tu)..ana rajin post gambo bhn2 and step by step cara nak masak..senang le sikit nak cari bahan.. Teruskan post resepi2 ye puan Ana..:)
ReplyDeleteyeay!!!.. terima kasih tuan blog.. lap u lahhh..
ReplyDeletehehe..best lah..
ReplyDeletetapi saya adalah jenis orang yang tak berapa pandai nak masak.. :D
salam perkenalan..
tergugat posa tengok makanan yg kak ana masak =)
ReplyDeleteptg ni nak buat jugakkkkkkkkkkkk la! :)kak ana, resepi air asam tu pelisssssssssssss. :))
ReplyDeleteResepi air asam balik sekolah kang ana apdet ye.. Tak sempat pg td nak apdet.. Rushing sgt.. Tggu ehh..
ReplyDeletekak ana..tq for the recipe..tapi nak resepi daging bakau n kuah asam gak buleh???hubby kite suke mkn daging2 ni..hehe.TQVM!!!
ReplyDeleteIntan
Ana..Su copy respi nah..tq
ReplyDeletesalam, kak ana.
ReplyDeletesheila minta izin copy paste resepi ni ye :)
salam ana..nasi daging ni mcm nasi gaul yg biasa buat kt umah mak saya..nasi gaul nie orang banjar je yg biasa mkn..taktaula mmg mknan tradisi org banjar ke..hihi
ReplyDeleteKakak berkunjung sini semata-mata nak lihat resepi ini. Terima kasih.
ReplyDeleteTq for the resepi..br buat td.hihi
ReplyDeletesalam ana,
ReplyDeletetengah try out your recipe.. thanks for sharing..
first time buat nasi daging..wish me luck :)
ohh nak tiru noo..sedap ni..kak selalu buat resepi nurul penyanyi tu
ReplyDeleteBlh la try utk berbuka hari ni...thanks ye...
ReplyDeletesalam ana... singgah sebentar mencari resepi nasi daging
ReplyDeleteMohon share resepinye
ReplyDeleteAssalamualaikum..kak..nk tye psl sukatan beras basmathi tu. Akk amik gna brapa pot utk resepi akk ni ye? Sy nk masak nasi daging ni 3hb ni...ada special day.
ReplyDeleteDah try kak ana punya resepi ni mmg best :) tq
ReplyDeleteMenarik! Menarik!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteOk. Baru cuba to lol siap. Tq kongsi resepi.
ReplyDeleteOk. Baru cuba to lol siap. Tq kongsi resepi.
ReplyDeleteiey M9:32 PM
ReplyDeleteOk. Baru cuba. Tq kongsi resepi.
Kalo nak buat 5kilo beras agakkan air rebusan dan susu cair cmne ye?
ReplyDeleteKalo nak buat 5kilo beras agakkan air rebusan dan susu cair cmne ye?
ReplyDeleteKalo nak buat 5kilo beras agakkan air rebusan dan susu cair cmne ye?
ReplyDeleteSedap ni... selalu tau mkn je.. ni baru rasa nak belajar..
ReplyDelete