Kali ni punya resepi aku tak dapat nak tunjuk step by step sbb masa aku buat ni adalah dlm situasi sgt kelam kabut..
Maklumlah masa tu lg beberapa minit dah nak azan maghrib.. org dah get ready duduk kat meja mkn nak bukak puasa tapi aku masih bersilat kat dapur.. kekekke
Aku ambik resepi krep perancis ni dari blog mat gebu..
Manakala puding karamel tu korang leh rujuk kat resepi puding karamel gula hangus yg sblm ni..
Bezanya aku buat dlm bekas dadih yg kecik tu.. tu yg jadi comel2 mcm tu.. hehehe
Aku ambik resepi krep perancis ni dari blog mat gebu..
Manakala puding karamel tu korang leh rujuk kat resepi puding karamel gula hangus yg sblm ni..
Bezanya aku buat dlm bekas dadih yg kecik tu.. tu yg jadi comel2 mcm tu.. hehehe
Meh lihat apa bahan2 dan cara2 nak buat krep perancis ni..
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/4 cawan susu segar
1/4 cawan + 2 camca besar air
1 camca besar mentega, dicairkan
Secubit garam
Whipping cream secukupnya
Buah strawberry segar
Peach dalam tin secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Dalam satu bekas, masukkan tepung, susu, air, telur dan garam. Kacau dengan whisk hingga semua sebati, rata dan licin, tapis adunan tadi. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati. Ketepikan.
2.Panaskan non-stick pan saiz 8 inci, lenser dengan sedikit mentega (mat guna minyak canola). Bila panas, tuang 1/4 cawan adunan tadi dan ratakan sehingga mendapat lapisan yang agak nipis.
Aku copy paste balik ayat2 dlm blog CMG tu ye.. sbb aku ikut arahan sebijik mcm yg beliau taip kat blog tu.. senang aje..
Krep perancis ni ala2 penkek tapi versi nipis la.. ala2 lempeng pun ada gak.. so korang leh try dan hidang le ikut citarasa korang..
Nak mkn dgn eskrem pun boleh.. aku gabungkan dgn puding karamel, whipping krim dan buah2an segar aje..
Nak mkn dgn eskrem pun boleh.. aku gabungkan dgn puding karamel, whipping krim dan buah2an segar aje..
Resepi : Krep Perancis
Sumber rujukan : Blog CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/4 cawan susu segar
1/4 cawan + 2 camca besar air
1 camca besar mentega, dicairkan
Secubit garam
Whipping cream secukupnya
Buah strawberry segar
Peach dalam tin secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Dalam satu bekas, masukkan tepung, susu, air, telur dan garam. Kacau dengan whisk hingga semua sebati, rata dan licin, tapis adunan tadi. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati. Ketepikan.
2.Panaskan non-stick pan saiz 8 inci, lenser dengan sedikit mentega (mat guna minyak canola). Bila panas, tuang 1/4 cawan adunan tadi dan ratakan sehingga mendapat lapisan yang agak nipis.
Masak dengan api perlahan hingga tepinya kelihatan perang dan sedikit longkah dari kuali, berhati2 terbalikkan dan masak sekejap. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan.
3.Hidangkan krep mengikut kreativit anda, samada dimakan bersama whipping cream dan buah2 segar atau sebagainya....Selamat mencuba..
6 comments:
sedapnya..food presentation pon cantik sgt..:-)
aduh bagusnya kak ana! masuk masterchef lah lepas ni. hehehe sheila undi baik punya...
minta izin copy resepi kak ana ye...
*dah selalu copy baru nak mohon izin :)
wah tgk pown dah tau sedap hehe
salam kenai...nak try jugak la nnt
salam ....berselera akak tgk.....pasti sedappppp
salam kenal...happy tengok u cook every day...n make me like cook..really enjoy
Post a Comment