KUEH PAU AYAM
bahan:
500 gm tepung gandum
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam1 s/b gula2 s/k yeart mauripan
2 s/b shorterning 250 gm air suam
Cara:
1. Gaul rata semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan
4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
6.Bulatkan dan masukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].
7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.
8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
9. Panaskan kukusan.
10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.
11. Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.
12. Siap untuk dimakan
Inti Ayam
Bahan300 gm isi ayam [potong dadu kecil]
3 biji kentang [dadu kecil]
1 batang lobak merah kecil [potong dadu kecil]
2 s/b serbuk kari ayam
1 cawan air
garam
gula
daun sup [racik kasar]
Bahan tumis
minyak
1 ulas bawang putih [hiris]3 ulas bawang merah [hiris]
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air, isi ayam dan kacau rata.
3. Masukkan kentang, carrot, garam dan air.
4. Biarkan mendih dan pekat.
5. Bila telah lembut dan pekat boleh masukkan inti dalam mangkuk.
4 comments:
wah..sedap nyer pau....dah siap nanti htr la skit ke KEningau yer..hehehe.
bab mkn2 ni mmg rajin so kenalah rajin2 bab masak pulak..ekekekeke..
pau sodap , boleh share tak .
salam.. minta resepi yer :)
http://littleputeri.blogspot.com
Post a Comment