Meh aku share satu resepi mudah.. bahan2 pun mudah di dapati.. senang nak buat dan senang gak nak hafal.. hehehe.. boleh di hidang utk tetamu time minum2 petang... lg2 time musim hujan ni.. ecehhh... hehhe..
Mcm biasa gak, aku akan tunjukkan step by step cara nak buat kek ni utk senang korang jadikan bahan rujukan.. link youtube pun aku ada bg..
Mmg senang betul buatnya.. aku belajar buat kek lava ni pun dr youtube la.. Ok... mari kita mulakan tutorial..
Mmg senang betul buatnya.. aku belajar buat kek lava ni pun dr youtube la.. Ok... mari kita mulakan tutorial..
Bahan2 yg di perlukan :
Bekas muffin @ pun kalau korang ada bekas ramekin lg terbaik.. adunan ni cukup utk 3-4 bekas saje..
5 sudu besar butter tanpa garam (unsalted butter)
5 sudu besar butter tanpa garam (unsalted butter)
1 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telor ayam ( di ambik kuning dan putih telor ) + 1 biji kuning telor saje.. kalau boleh guna telor ayam size A (besar)
3.5 oz @ secawan kecik dark coklat.. aku guna brand Beryl's yg aku beli kat kedai bakery..
Cara membuatnya :
1. Masukkan gula kedalam kuning telor.. pukul sampai gula tu hancur.. boleh guna mixer @ whisker aje..
Hasilnya selepas di pukul.. sib baik tak masuk icu telor ni selepas di pukul.. kekekke
2. campurkan dark coklat dgn unsalted butter td dlm satu mangkuk kecik, pastu masukkan dlm mikrowave..
Sila cairkan kedua2 mereka.. bg yg takde mikrowave boleh guna kaedah double boiler saje.. paham kannn..
Sila cairkan kedua2 mereka.. bg yg takde mikrowave boleh guna kaedah double boiler saje.. paham kannn..
Hasilnya selepas di cairkan.. kacau2 guna sudu kot2 la ada belen coklat yg lom cair lg..
3. Campurkan coklat yg di cairkan td ke dalam adunan telor.. kacau dgn menggunakan whisker / spatula.. senduk pun boleh.. suka hati korang lee..
4. bila dah sebati, masukkan esen vanilla pulak
5. kemudian masukkan secubit garam
6. pastu baru masukkan serbuk koko.. kalau boleh sila ayak dulu..
7. Selepas tu baru masukkan tepung gandum.. ayak jugak.. gaul sebati..
8. Hasilnya..
9. Masukkan adunan ke dalam acuan yg dah di griss dgn butter terlebih dahulu..
10. simpan sekejap dlm peti ais (refrigerator) selama 30 minit atau 5 minit kalau simpan dlm freezer..
11. Sebelum di bakar, sila panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 160 celsius.. masukkan acuan kedalam loyang yg berisi air panas.. bila oven dah panas baru masukkan adunan..
Bila kek dah siap di bakar.. kuarkan dr loyang yg berisi air tersebut.. lekangkan acuan kek dgn menggunakan pisau di keliling kek tersebut sewaktu nak keluarkan kek dr acuan.. guna toothpick pun boleh..
terujanya tgk..
ReplyDeleteminggu lps akak buat muffin versi anan tu mmg sedap laaa.
eee ...geramnyaaa cam sedap je..
ReplyDeletenak try tapi xde oven..
sob...sob..sob..
Xde oven boleh kukus.. Same je rasa..
DeleteBrp lame nk kukus? N nk ltk dlm loyang gk ke bile kukus?
Deletesuka blog ni share resepi sekali... sedapnya.. nak cuba gak..
ReplyDeletewuhuu..thanks kongsi resipi, memang mudah je. pasti try nanti ;)
ReplyDeleteif buat kek..anak sy n encik suami suka abiskan saki baki adunan kek yg melekat2 kat pemutar n bekas 2 sy ade huwaa mmg peberet demer
ReplyDeleteGambo yg last tu paling best..hehehehee..
ReplyDeleteTq Ana sudi letak resepi siap bergambo lg..(^_^)
sedapnya...boleh try ni!
ReplyDeletesuke ambik resipi kak ana,simple2 jer senang nak buat,cuma bahan2 dia mhl2 sikit..hehehe
ReplyDeleteLeh x bakar guna microwave. . Oven xd :(
ReplyDeleteBoleh sis. Gunakn masa seminit dua je.
Deleteslm..sedap kek ni..sy nk try la..nk tny, yg sye tgk byk guna tepung naik sendiri..blh ke guna tepun gandum..takut x naik je kek tu..
ReplyDeletenmpk kek ni sgt2 sedap.nak try juga la nanti.minta resepi ye ;)
ReplyDeletesalam kak ana....sy da try wat tp kenapa ek bhgn bawah still cair...ble nak keluarkan dr papercup abes tumpah sume..tp bhgn atas jadik mcm keras plak....ape yg silap rasenye ek?
ReplyDeleteSama... Dah masak 30 mnt... Masih cair... Atas je keras...
DeleteSedapnya..
ReplyDeleteSudu besar apa maksudnya? sudu apa yang digunakan? replay asap ;-)
ReplyDeletesalam kak ana.. bru je try kek ni,tp nape ek kek sy jd mcm jely..haha..sy gune tepung gandum.. bhgian bwh tu cantik jer bakar,, bile terbalik yg atas tu lembik mcm jely,, tolong please..
ReplyDeletesalam,kak sya dah try resepinya tp kenapa tak keras yer,.jd mcm agar2..
ReplyDeletesye try resepi awak....jadi....!!tq for sharing...licin hubby mkn..hihi
ReplyDeleteKalau tak guna oven takboleh ke? :/ Oven dekat rumah dah hancur :(
ReplyDeleteNAK TANYA KALAU KUKUS X BOLEH KA????
ReplyDeleteTuan tanah x replay.. Sy tlg jwpkn ye.. Boleh je kukus.. Lg sedap.. Kek jd lembut.. 😊
DeleteNAK TANYA KALAU KUKUS X BOLEH KA????
ReplyDeleteTerima kasih sudi share resepi...
ReplyDeleteNnti sy try
ReplyDelete..
Akak sy buat tk jadi atas je keras sket.. Bwh jelly.. Dh masak 30 mins dah.. Salah kat mana ye?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam kak..nape sy buat xjdi yerk..still cair je..da pening kepale memikirkannyer...
ReplyDeletesedappnyeee...terliur tgk..kena try ni
ReplyDeleteBerapa ukuran kalo pakai salted butter?
ReplyDeleteDah try..tq simple resepi tp marbeles rasa sebijik kek lava pizza hut! Utk 1st try saya guna 1biji dulu teknik air dlm loyang. Fail. Kek berikutnya sya up masa 1jam..keras bahagian atas shj.huaaa dua biji terakhir saya masak terus dlm oven tak guna air dlm loyang..jd! Hihi nasib buat sebiji sebiji.. mungkin oven lain saiz lain2 jadi. Anyway tq 4 oshem resepi! My husband love it even yg 1st and 2nd xjadi..licin jugak..hahaha :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteambik resepi ni^^ TQ
ReplyDeleteSinfully deliciouc. Menjadik! Tq sis! Guna air fryer, 8 minit camtu je tgk dh kena angkat..
ReplyDeleteKalau guna oven, api atas bawah ker?
ReplyDelete