Kali ni nak share resepi yang sgt laaa mudah dan ringkas.. takyah susah2 nak bakar kek dalam oven bagai kann..
Kek ni sedappppp.. sape penggemar cheese kek mesti suka kot.. leh la try buat sendiri kang kat umah.. bahan2 pun mudah je di dapati kat pasaraya..
Ni keknya.. menggiurkan takk.. hahaha.. stoberi dgn aku memang tak dapek di pisahkan..
Pemilik resepi ni ialah Nigella Lawson yg punya.. aku tolong terjemahkan je dalam versi aku.. kikiki
Jom kita tengok bahan2 dan cara2 nak buat kek simple nii..
~ 100 gram hazelnuts @ badam pun boleh.. aku campur keduanya sekali..
Panggang dulu dlm oven tau.. jgn makan mentah2 lak.. kekeke.. pastu kisar kasar..
~ 500 gram cream cheese..
Aku guna brand philadelphia.. tartura pun boleh gak.. murah sikit kann.. nak lebih murah beli kat kedai bakery..
~ 400 gram nutella room temperature (aku guna sebalang yg tak sampai 400gram tu je.. maklumlah nutella ni leh tahan gak rege nye kann.. kikiki)
~ 70 gram unsalted butter suhu bilik gak
~ 60 gram gula aising
~ 250 gram biskut digestives
Aku ganti biskut tiger je sbb tu je stok yg ada kat umah aku.. sib baik la bayi aku tatau yg aku pakai biskut dia.. kahkahkah
Nak buat kek ni kena guna loyang springform ye..
Loyang yg boleh di tanggalkan dasar dia tu.. sbb kek ni mana boleh suka suki nak terbalikkan dari loyang..
Cara2 buatnya pulak.. :
Aku guna food processor je.. patah2kan biskut.. masukkan butter dan 1 sudu makan nutella.. blend kan kasi bersatu dan bersemi..
Kalau takde food processor, blend kering biskut.. blend sikit2.. kalo blend semua kang tak muat lak blender tu..
Dah blend masukkan dalam bekas lain.. campurkan butter dan nutella sesudu.. sebatikan guna mixer, whisker atau pun guna tgn saje pun boleh... tu sekiranya takde food processor la kan..
Pastu masukkan 25 gram hazelnuts/badam dalam adunan biskut td.. 25 gram tu dlm 2 sudu makan camtu..
Sebatikan sekejap je.. takyah nak lumat sgt..
Kemudian masukkan bahan2 yg di satukan tadi ke dalam loyang.. tekan2 guna tangan or sudu kasi padat..
Snap gambar tak guna flash jd tak nampak kecoklatan lak base dia.. muehehhe
Dah siap.. sejukkan sekejap dlm peti ais bahagian chiller je.. bkn freezer tau..
Meh buat step seterusnya pulak..
Dengan menggunakan mixer, masukkan cream cheese, gula aising..
Putar sehingga sebati..
Masukkan pula belen nutella tadi..
Mix lagi sampai sebati..
Kuarkan loyang dari peti ais tadi.. pastu tuang je adunan cream cheese ke dalam loyang.. ratakan..
Last sekali tabur la segala hazelnuts/badam/choc rice atas dia.. tekan2 sedikit..
Apa lagi.. sejukkan jelah dalam peti ais selama 4 jam lebih atau semalaman.. nak lebih elok lg biar dlm 2 hari..
Tapi hati ni mana nak tahannn kannn.. kang kejenye jap2 bukak peti ais.. kekekke
Ni kek aku setelah di kuarkan dari loyang.. fuhhh.. leh jual kat secret recipe ni..
Kek ni kena sentiasa di sejukkan dalam peti ais tau..
Yang ni lak saje gatal2 nak hias lagi atas dia.. ikut kreativiti korang la nak wat camne kasi lagi menarik kann..
Apa lagi.. try la buat nanti.. komfem tak nyesal... sedap pun sedapp.. hehe
sedapppp... nak try gak tapi xde la plak tukang perabih kat rumah ni..saya simpan dulu ye kak resepi ni
ReplyDeleteANAAAA....YOU ARE BACK!!! HUGS HUGS
ReplyDeletemengancam sangat ni
ReplyDeletewah...senang..nak resepi ye ana.tq for sharing
ReplyDeleteDah makan hari tu...Kek ni memang sedap...lagi sedap dari kek secret recipe kot...
ReplyDeletemekasih share resepi ana ... harus cuba nie :)
ReplyDeletepremium kek nie...klu dah buat sayang nak mkn huhu...mkn sikit2 supaya lmbt habis... :P
ReplyDeletelama menyepi.. sekali timbul siap dgn kek sedap lagi.... pasni rajin update ye ana. rindu dgn bebelan ana.. dan gambar2 anak yg comel.. tak lupa resepi2 yg mmg maveles bole tiru buat jugak hehehhe
ReplyDeleteRASANYA SAYA ADA TGK RESEPI NIGELLA NI...NAMPAK MCM SENANG TAPI...ERMM...ERMM...HEHEHE
ReplyDeleteOH TERLIOQNYAAAA
slurppp.. sedapnya.... ni wat air liur meleleh je ni....
ReplyDeleteThanks Ana share resepi. Nak try jap lagi. Semua bahan dah ada kat rumah ni. Yummy. Thanks again.
ReplyDeletetengok pon tak menyesal...apetah lagi klu membuatnya...lagi la klu memakannya...hadoi...sodapnya...
ReplyDeletenak kena try buat nih,,,
ReplyDeletedalam umah sume hantu cheese!!
ekekeke,,
tq eh utk resepi,,
nak kena try buat nih,,,
ReplyDeletedalam umah sume hantu cheese!!
ekekeke,,
tq eh utk resepi,,
salams ana,
ReplyDeletekak mieja datang tgk ana buat cake:)
selamat menulis kembali :):)
fuyoooo....rasa lama tak dtg komen kat sini. Rindu la kat ana! :p hahaha...
ReplyDeleteNampak cam senang. Nampak menggiurkan gitu. Kalau tak buat ni, rasa nyesal pulak tak dapat rasa. Jual kat kedai, mahal nih!
ReplyDeleteslurpppp yum yum kak ana sedapnyaaa ya allah i can feel bila sudu masuk mulut menikmatinyaaaaaaa sambil pejam mata hihihi dap dap
ReplyDeleteTq for the recipe & step by step tutorial..x sabar nk cuba.
ReplyDeletenk tanya..bila masuk freezer kacang tu maintain rangup x?
menarik, x pnh lg wat cheese cake guna base biskut tiger.. next time blh try.. tq k.ana share resipi..
ReplyDeleteGuna biskut lain pun boleh kan.? Biskut apa ya.?
ReplyDeleteGuna biskut lain pun boleh kan.? Biskut apa ya.?
ReplyDeletenak jugaa, jemput baca.. sembelit , penyakit gerd , sakit tumit
ReplyDelete