Haaa arini aku nak share dessert mabeles utk korang try.. dessert ni sedapppp.. makan sejuk2 pas kuarkan dari peti ais sedappp sgt2..
Kalau tengok resepi asal sangatlah pening sbb rasa banyak betul step..
Pastu nampak macam leceh je.. padahal tak leceh sgt pun benonye.. ni aku wat tutorial sebab nak kasi korang senang nak paham.. harap2 paham la ye.. kekeke
Ok.. meh la aku ajar step by step ye.. dan aku menderhaka resepi asal sikit2 tau..
Step yang pertama (Adunan A ) :
2 bungkus oreo ~ 30 keping oreo
5 sudu besar butter di cairkan
Kisar biskut oreo dgn krimnya sekali dan butter dlm food processor
Cara manual : pakai tangan pun boleh.. ramas2 biskut dan gaulkan dgn butter cair.. biar bersatu ye..
Masukkan dalam bekas khas.. lagi best kalo bekas see thru mcm kat atas.. hehe.. baru la mabeles sbb leh nmpk layer2 dia..
Lapisan base ni sedang2 je tau.. takmo tebal2..
Step yang kedua ( Adunan B ) :
Buat Coconut Chocolate Puding dulu sbb nak pastikan puding ni sejuk terlebih dahulu sebelum kita nak layer atas lapisan kedua..
Ni bahan2nya..
Kalau ikut resepi asal dia bg sukatan cawan.. tapi kang ada yg pening cawan size apa.. so aku sukatkan siap2 dlm ml.. bahan yg kena timbang korang timbang la sendiri.. kekeke
Bahan2 Chocolate Coconut Pudding :
1/4 cawan tepung jagung ( 50ml )
1/2 cawan gula kastor ( 80ml )
Secubit garam
1 1/2 cawan susu segar ( 300ml )
1 1/2 cawan santan kotak ( 300ml )
200 gram dark coklat
1 penutup penuh esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko
Aku guna coklat coin beryls ni tau..
Masukkan je semua bahan di atas di dalam periuk.. masak secara double boiler macam gmbr di atas..
Aku google je gmbr atas ni sbb kang ada yg tak paham kaedah double boiler tu mcm mana.. yg tak berapa paham kaedah double boiler tu maksudnya piyuk bawah berisi air panas.. piyuk atas lak campuran bahan2 td..
Guna api sederhana besar je ye.. kacauuu je bahan2 kat atas tu sampai dia jadi likat.. bukan cair tau tapi likat.. likat macam jem nutella tu..
Seeloknya kacau guna whisker supaya tak berketul.. bila dah likat matikan api.. alih piyuk dan biarkan puding tu sejuk sendiri.. tak perlu letak peti ais pun takpe..
Nak lagi cepat sejuk kipaskan je beliau.. kekeke.. aku lak sambil wat keje lain aku kacau2 adunan ni jugak biar tak berketul2 ..
Saje nak ingatkan kat korang yg puding ni likat dia mcm susu pekat f&n tu.. bkn macam agar2 tau.. nama je puding tapi dia tak keras mcm puding.. hehe
Step ketiga ( Adunan C ):
250g cream cheese
2 sudu besar susu segar
100 gram gula aising
300ml non dairy whipping cream
Cara2nya :
Dalam bekas, masukkan cream cheese yg dah di biarkan dalam suhu bilik.. putar guna mixer sehingga lembut
Kemudian campurkan 2 sudu besar susu dan gula aising.. putar lagi hingga sebati.. ketepikan..
Dalam bekas lain pula, putar non dairy whipping cream secara berasingan.. aku guna brand Rich's.. selain tu boleh guna brand Value Pride atau pun Arla..
Pastikan whipping cream ni di putar ketika baru di kuarkan dari peti ais.. bkn suhu bilik tau.. Mula dgn kelajuan perlahan dan teruskan putar dgn kelajuan tinggi..
Putar sampai menjadi kental seperti gambar di atas.. kental maksudnya bila di terbalikkan bekas tu adunan tersebut takkan tumpah..
Pastu barulah adunan cream cheese td di tuang kedalam adunan whipping cream..
Gaul kedua2 bahan secara kaedah kaupbalik.. boleh guna spatula atau pun senduk..
Kemudian boleh la di tuang adunan C ke dalam Adunan A.. tuang separuh adunan je..
Seterusnya baru di tuang Adunan B ( chocolate coconut pudding ).. suka hati la banyak mana.. sebelum tuang gaul2 dulu coklat puding tu kasi tak berketul2..
Aku ambik sedikit coklat puding ni masuk dlm piping bag.. sebab leh aku guna utk hias2 atasnya nanti.. hehe
Last sekali masukkan baki Adunan C
Hias la ikut kreativiti korang..
Pastu sejukkan dulu kat bahagian chiller.. dessert ni makan sejuk2 baru sedapppp..
Nampakkk.. tinggal sikit dah ni.. huhu
Jemput tengokkk.. kikiki.. selamat mencuba..
perghhh...terbaik...
ReplyDeleteSedappp nyeee kak!!
ReplyDeletePerhhh btl2 mengancam la Kak..buat org trgoda nihihihi
ReplyDeleteini sangat mebeless... sedap nyeee
ReplyDeleteBape agaknya kos buat dessert ni yer mcm mahal juga kan
ReplyDeleteperghh.. leleh ayaq lioq cheq.
ReplyDeleteBetul nampak simple cara buat.
Nak copy link ni letak kat my blog ek.. next time senang I nak cari.Tq.
Sedapnya Ana....nak kena buat ni....meleleh ayag lioq....
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSedap2..nk kena cuba buat ni. Tengkiu 4 resipi.
ReplyDeletewah sedapnya kak.terliur tengok. nak try jugak la.thankz share resepi =)
ReplyDeleteterliur tengok...nampak sedap sangat nie...
ReplyDeleteawesome .. nak cuba nanti
ReplyDeleteOMG. Nak habis membaca steps pun rasa tersiksa jiwa raga. Sedapnya nampak kek tu atas pinggan.
ReplyDeleteteringinnnn sedapnyeeeeeeeee
ReplyDeletesuka resipi ana...simple n senang nak try :)
adoii sedapnya...
ReplyDeleteWahhh... lemak berkerim jerk nampakk... slurp!!...slurpp...!!
ReplyDeletehttp://supernifzvitamin.com/
meleleh air liur...tap..tap
ReplyDeleteAdus terliuq la tengok ana.huhuhuhuhu.mmg salute la Ana rajin sangat.
ReplyDeleteFAD
sedapnya....
ReplyDeletetergoda tgok .. chocolate lasagna ..ermm yum2 kena try nieh...
ReplyDeleteBest best best
ReplyDeleteLeleh.. nyums dh try mmg sedap!!
ReplyDeleteKena cuba ni since xyah baking
ReplyDeleteTq sis
Kena cuba ni since xyah baking
ReplyDeleteTq sis
Sukatan dlm ml bg tepung jagung tu maksudnya timbang dlm gram ke?
ReplyDeleteSudu besar ne yg guna utk mkn tu kerr..
ReplyDeletenon dairy whipping cream maksudnya apa ya ? Non dairy ?
ReplyDeleteterima kasih atas perkongsian. jemput baca servis kereta , makanan sihat untuk ibu mengandung , kejang kaki
ReplyDelete