Wednesday, July 10, 2013

ReSePi : NaNgKa MuDa MaSaK LeMaK iKaN MaSiN

Dah start bulan puasa ni mula la kerah kepala otak utk masak apa tetiap hari kann.. lebih2 lg encik suami suka air tangan bini dia ni berbanding beli kat bazar ramadhan..

Sama seperti tahun2 lepas aku lebih gemar masak berbanding beli.. mudah2an puasa kali ni aku di beri kekuatan utk lakukan tu ini.. 

Maklumlah sekian lama tak berbadan dua.. dulu2 peknen dok umah je kann.. lani muka hari2 ada kat atas jalan raya.. ulang alik kl - shah alam hari2..

Eh ehhh.. meleret lak membebel.. hehehe.. arini nak kongsikan resepi feveret aku dan encik suami.. kalau dah kenyang pun bila nmpk je lauk ni terus lapar balik.. hehehe..

Saje aku nak share kan resepi yg simple kot2 la ada yg nak buat rujukan.. 


Ni lah salah satu menu utk berbuka nanti..


Jom lihat bahan2 yg di perlukan :

Nangka muda di potong sederhana, bersihkan dan di rebus dulu sehingga empuk.. aku rebus setengah jam gak kot.. 

Nangka muda ni aku beli kat pasaraya je.. biasanya diorg jual dalam bentuk peket2.. sepeket ada 3 keping nangka muda..

Utk kami laki bini aku beli 3 peket.. boleh ratah2 lauk kalau lebih.. hehe.. 


Bila dah empuk sila toskan dan cuci sekali je utk hilangkan getah2 yg ada..


Bahan2 di kisar :
~ kunyit hidup.. kalau takde serbuk kunyit pun boleh..
~ 2 biji bawang besar
~ 3 ulas bawang putih
~ 5 batang cili merah
~ sedikit air utk blend


Ikan masin kurau..


Ikan masin td di potong2 dan di bersihkan..


2 batang serai di ketuk..


Santan kotak 200ml..

Bahan2 lain yg aku tak snap gambar ialah garam,  serbuk perasa (ajinamoto kalau suka), 3 cawan air dan asam keping..


 Cara2 memasak : 

Panaskan satu senduk minyak masak.. api jgn kuat sgt ye anak2.. cepuk kang..


Tumis bahan2 yg di kisar tadi.. tumis hingga naik minyak/pecah minyak.. 

Tu pasal aku pesan api jgn kuat sgt.. kang tak sempat naik minyak bahan2 terus hangit lak kang.. korang gak yg naik angin gak nanti.. hehehe


Bila dah pecah minyak masukkan santan kotak.. kacau rata..


Pastu masukkan pulak serai yg dah di ketuk..


Kemudian masukkan ikan masin yg di potong2 td.. kacau jap..


Tuang 3 cawan air.. 


Terus je masukkan nangka muda yg di rebus tadi.. masukkan garam dan bahan perasa.. jgn byk sgt garam sbb ikan masin tu dah masin..


Last sekali masukkan asam keping sekeping je.. kacau2 jap.. kasi mendidih dulu ye.. takyah lelama sgt pun sbb nangka td dah empuk kan.. cuma nak kasi sebati rasa dia je..


Akhirnya siap jugak nangka muda masak lemak ikan masin..

Fuhhh.. lepas makan leh la kentut2 berjemaah ye sbb nangka kan berangin sikit. . Kekeke




19 comments:

  1. Perghh baru akak beli Di bazar ramadhan tadi... tapi masak sendiri lagi sedapkan Ana ;)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. nanti nak try resepi ni! thanks kak ana. selamat berpuasa. semoga ramadhan kali ini membawa barakah ke atas kamu sekeluarga :)

    ReplyDelete
  3. Hurmmm..dah start masak untuk berbuka..saya masih terkurung diopis..tak boleh balik awal....uwaaaaa.....

    ReplyDelete
  4. Ooh.. Byk tu ke kena taruk ikan masin? Hihhiii Patutler selama saya msk x sama rasa dgn yg org lain masak.. I ltak ikan masin satu pertiga jek dr ana. Tutorial mcmni btul2 mmbantu. Tq ana plss keep on ur tutor. :-)

    ReplyDelete
  5. meleleh ayaq liur tgk gulai ikan masin dengan nangka muda ni...sedappnyaaa...

    ReplyDelete
  6. Selamat berpuasa buat Ana dan keluarga..

    Suka juga makan sayur lemak nangka. Terima kasih sebab sudi buat tutorial ni yg sungguh detail.. Senyum saje bila baca ayat "kentut berjemaah" tu.. hehe

    ReplyDelete
  7. sedapp!! zaza biasa letak nangka je nti boleh la tambah ikn masin. tQ kak.. selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  8. salam Ramadhan untuk Ana dan keluarga..sedap lauk Ana..terliur wehh

    ReplyDelete
  9. Sedapnya...tp saying..husband x makan nagka...

    ReplyDelete
  10. Thanks Akak.. saya suka makan gulai nangka.. tapinye tak pernah terpikir nak buat pun.. so lepas ni adala idea nak masak menu berbuka.. macih banyak banyak :-)

    ReplyDelete
  11. Anonymous11:38 PM

    saya tak boleh makan nangka, nanti kentut berjemaah tak sudah2..hihi..tapi sedap memang sedap nangka tu..kak ana mmg rajin lah, boyot2 pun rajin buat tutorial;-)

    ReplyDelete
  12. eka kalu makan ni, mmg kentut la. hahahahaha

    tapi sedapp..

    make ka suka buat masak lemak kuning tak pekat sgt. org perak kata ceroi2. cicah sambal belacan. nyummehhh.

    mak eka letak lada hitam skit kat gulai lemak kuning tu, jadi takdelah kentut sgt. hehehe

    ReplyDelete
  13. jom singgah ke blog saya yang tak seberapa nie..

    http://vanillaluvcoklat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Wowww!! sedapnya...
    Tapi bulan posa ni tak berani nak makan nangka lepas kejadian sesak nafas berbuka ari tu :D

    ReplyDelete
  15. nampak menarik la resepi ni nanti bole cuba ni..nyum2!!

    ReplyDelete
  16. wow..sedapnya..sy dah lama tak makan sayur nangka muda nie...:)

    ReplyDelete
  17. Terima kasih kak utk resipi yg sungguh lengkap ini =)

    ReplyDelete