Dah lama tak buat entry masak2 kan.. serius wehhh, sejak anak dah sekolah rendah ni aku sangatlah terkejar2 utk main masak2.. tapi masak tetap masak..
Kali ni aku nak share resepi yg menjadi feveret encik suami.. resepi ni simple je.. dah la simple pastu sedap lak tu.. ewahhhh.. hahahha.. puji diri sendiri lak..
Resepi ni aku olah sendiri.. takde rujuk mana2 resepi kat internet pun.. nak masaknya pun kejap je.. dalam 30 minit siap..
Jom aku ajar camne nak membuatnya ye.. sila baca dan pahamkan betul2.. kang aku lepuk kang kalo tak paham2.. hehehe..
Bahan2 yg di perlukan :
Daging steak yg sesuai.. boleh di beli kat giant, cold sorage, jusco, atau pasaraya yg ada jual daging2 mcm ni.. jangan korang pegi kedai beskal lak.. tampo kangg..
Ni lak bahan2 perapan daging..
Yang takde dalam gmbr ni ialah garam, bayam dan bawang holland.. lupa nak snap.. hehehe.. bawang holland tu guna separuh je kalau besar dan potong dadu ye..
Daun rosemary yg sangat menaikkan aroma masakan.. boleh di beli kat cold storage, jusco dan yg sewaktu dgnnya.. kat tempat aku ni aku beli kat Jaya Grocer je... murah je tau..
Langkah Pertama :
~ panaskan oven pada suhu 180 celsius, api atas bawah
Langkah Kedua :
~ perap daging tersebut dgn bahan2 perapan
Cara2 perapan :
Daging tersebut di bersihkan terlebih dahulu.. Kemudian tikam2 atas daging tu dgn garpu.. tikam depan belakang tau.. tikam la banyak mana korang suka pun .. tujuannya nak bg bahan perapan tu meresap dalam daging...
Lepas tikam, takyah bawak masuk spital pun.. beliau tak sakit pun.. kekeke.. langkah seterusnya, perasakan daging tersebut dgn garam.. pandai2 la korang budget nak lumur garam tu banyak mana..
Jgn banyak sangat lak.. masin kanggg.. tak pasal2 mak mertua hempuk korang dgn plastik garam kang sbb tabur byk sangat.. hehehe
Lepas tu lumurkan dgn setengah sudu besar serbuk kari daging baba's.. lumur keseluruhan daging tau.. depan belakang sekali.. kemudian lumurkan dengan satu sudu kecil serbuk kunyit.. pun depan belakang daging tu jugak..
Taburkan serbuk lada putih dan lada hitam.. tabur la banyak mana pun yg korang suka.. nak sebotol pun boleh.. kekekke.. pastu pandai2 la korang elak bila laki korang baling dgn botol lada hitam tu gara2 korang terlampau tabur.. hahahha..
Last sekali, perap daging tadi dgn serbuk rosemary, mixed herbs dan daun rosemary segar.. biarkan seketika..
Langkah Ketiga :
Dengan menggunakan non stick pan, tuang 5 sudu besar minyak olive oil, minyak jagung pun boleh.. pastu tumis bawang holland yg di dadu.. tumis takyah sampai layu pun..
Langkah keempat :
Masukkan daging yg di perap tadi.. masak guna api kecil je ye..
Jangan lupa di balik2kan .. masak bahagian bawah lebih kurang 5 minit, pastu terbalikkan bahagian atas lak.. masak lagi bahagian tersebut dalam 5 minit.. tutup api..
Langkah kelima :
Pindahkan daging dan semua yg ada dalam non stick pan tu ke atas dulang pembakar.. tuang je semua tau.. jgn tinggal sedikit pun..
Kemudian masukkan je dalam oven yg dah di panaskan terlebih dahulu tadi.. masak dalam 10 minit lagi..
Langkah ke enam :
Sementara tunggu daging masak, ambik bayam dan bersihkan.. kita guna bahagian pucuk dan daun2nya sahaja.. batang bayam kita tak guna ye..
Langkah ke tujuh :
Celur bayam tersebut dalam air panas .. celur sampai layu dan bkn sampai hancur tau.. pastu toskan..
Langkah ke lapan :
Keluarkan daging dari oven setelah 10 minit di bakar.. jgn lama2 sbb nanti daging jadi keras dan kering.. tekan2 daging guna garfu bagi jus dari daging tu keluar..
Nampak beza kan sebelum di bakar dgn selepas di bakar.. sebelum di bakar nampak mcm takde jus yg kuar.. selepas di bakar jus dari daging pun kuar.. jus tulah yg kita akan jadikan gravy..
Langkah ke sembilan :
Hiris2 daging ikut kreativiti korang..
Langkah ke sepuluh :
Susun kepingan daging tadi atas pinggan.. buat mcm yg aku tunjuk kat atas..
Langkah ke 11 :
Lapiskan dengan sedikit bayam yg di celur tadi ke atasnya..
Langkah ke 12 :
Lapiskan lagi dengan lapisan daging..
Langkah ke 13 :
Lapiskan lagi sekali dgn bayam.. buat lagi seterusnya sampai abis..
Langkah terakhir :
Tuang sos/gravy/jus daging yg ada dalam dulang pembakar tadi ke dalam pinggan.. siappppp..!!
Sedia utk di makan..
Like...like...rajin ana ni..
ReplyDeleteSedapnya...insyallah akan mencuba
ReplyDeleteSedapnyer... Cemanalaa dpt idea camni yek ana??? Kena dgn selera org2 kita, klau yg matsalleh tu xdela sdp camni..:-) msti cuba ni.
ReplyDeleteCam sedap & yg penting mudah. Baru mood nak masak dtg. Tq ana banyak awak nyer menu saya cuba menjadi.
ReplyDeletebest2 kak ana!blh try ni...hihihi:)
ReplyDeletewahhh!!! creativenyerr! anan boleh masuk masterchef ni..
ReplyDeletesedapnyaaa..ok harus try ni ! hope jumpa daun rosemary tuh
ReplyDeleteyeayyy..tutorial resepi camnilah yang saya tunggu-tunggu!
ReplyDeletesedapnya...nampak mcm senang nak buat...tq ana...nak try niii
ReplyDeleteMenarik betul resipi ni..satgi nk g giant dan carik bahan2 yg x de... Tq Ana!!
ReplyDeleteDaun rosemary kalau takde pun takpe.. just lebihkan rempah rosemary yg dalam botol tu je..
ReplyDeleteish ish ish.. rajin masak tue eden dah mmg kagum dah.. menghias bagai tue... lagiiiiii eden kagummmm
ReplyDeleteMantap...
ReplyDeleteadoii..buat sy lapar pepagi nie tgk resepi akak nie laaa....sluurrppp
ReplyDeletewahhh Ana,
ReplyDeletethanks for d recipes!
CIk Yong suke benor bab perap memerap nie ;-)
Sedapnya. Next time boleh try buat ni.
ReplyDeletesuka la dtg sini...byk resepi yg best2 dan mudah nk masak...:)
ReplyDeleterajinnya ana.. kalau akak ngap terus... tak sempat hias2 camni dah..hahaha...
ReplyDeletehmm...sedapnyer...
ReplyDeleteana ni betul2 mommy monster lah....3 org anak..salute betul saya....saya nih baru sorang je anak..tu pun nak pitam rasanyer...plg penat sekali sebenarnyer mengemas umah...satu ari tu mesti 2 3 kali nak vacuum umah...sbb rasa x selesa dgn anak yg asik main kertas...main tanah liat lah...mcm2 lagilah....bile dah main sure lah sepah...suka pulak golek2...so kena lah make sure carpet n lantai bersih je...dulu keje buat mlm2 buta pas semua tido..skang dah x keje...lg selalu kena wat...sbb anak pun mmg dok umah after school ...lagilah byk masa menyepahnye kannn...
anyway....i ni silent reader suka sgt blog walking kat ana punyer blog.....baru berjinak2 ngan blog2 nih semua....
menarik nye na...
ReplyDeletesedapnye...
ReplyDeleteAna, salam kenal.
ReplyDeleteThanks for sharing. resepi ni nampak sedap & senang..will try later
salam kenal dari fifi..
ReplyDeleteterliur tgk resepi kak ana..
p/s--> datang sini sebenarnye cari resepi puding karemal..
As salam ana..selamat berkenalan..jalan2 cari resepi..tp xpernah komen..he..he..
ReplyDeletenampak mmg mudahlah resepi ni..
tq..ana..sbb share buat kami yg xbape nk pandai msk nih..
Try la ye.. tak paham sila tanya.. hehehe
ReplyDeletesimple dan kreatif.Sangat menarik. Saya nak cubalah nanti. terima kasih share resepi =)
ReplyDeleteKak ana, kita pregnant. pastu mcm mengidam je masakan kak ana.. huwaaaa.. camne ni? T__T
ReplyDeletewahh meleleh air liur tgk steak akak ni...
ReplyDeleteTunggu mood rajin datang dulu buat..byk sgt step..hihi
Situasi 1:
ReplyDeleteini semua tipu pembohong, saya dah buat tapi x sedap, x caye try la buat
Situasi 2:
steak nie sangat sedap trimas sbb kongsi resepi nie kat tmpt cam nie
Terima Kasih Dr. Romzey
I da try mmg sedap..so happy kan klu menjadi yng penting kene ikhlas..
ReplyDeletesedang mncube..tp guna spice steak ,mixed herbs xde..bau tetap nyaman...
ReplyDelete