Monday, January 21, 2013

ReSePi : SiaKaP StiM LiMaU SeMpoi

Baru ada kesempatan nak apdet resepi .. macam biasa, aku akan bg resepi yg paling sempoi.. bkn saje sempoi malah cepat dan mudah.. hehehhe.. nak tiru silakan.. taknak sudahhh.. ** majuk sambil hentak2 dahi kat bantal


Ni dia ikan siakap stim limau yg dah siap.. aku suka kuah yg byk sebab boleh hirup2.. sedapp... ewahhhh..

Meh tengok bahan2 sempoi yg aku gunakan :

~ 2 labu bawang besar di hiris besar2.. bawang tau bkn labu.. sape bubuh labu aku sekeh kang..

~ 2 biji tomato di belah2.. nak taruk 3 biji pun boleh

~ 2 batang cili merah di hiris2

~ 5-6 biji cili api di hiris2.. kalau nak pedas taruk la lebih

~ 3cm Halia di hiris kasar.. halus2 sgt kang terkunyah halia lak..

~ 5-6 biji limau kasturi di ambik jus nya sahaja. . Biji takmo..

~ garam dan serbuk knorr pasti sedap secukup rasa.. takde serbuk knorr pun takpe.. hehehe

~ air secukupnya


Ni semestinya kena ada.. kalau takde ikan acaner nak masak kang.. ikan bawal pun boleh..


Cara2nya

** aku guna kuali besar je.. malas nak guna pengukus walaupun ada.. kata nak cara mudah kannn..


Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak.. aku guna minyak jagung..


Bila minyak dah panas, masukkan bwg2 dgn halia.. kacau2 sampai sedikit layu..


Kemudian masukkan air ikut byk mana kuah yg korang nak.. aku masukan 2 cawan je..


Masukkan cili merah, cili api..


Pastu lak masukkan ikan..


Tuang jus limau.. Kacau sebati dan siram2 ikan tu dgn kuah dalam kuali tu.. jgn ganas2 kang hancur ikan tu kang..


Masukkan tomato yg di belah2 tadi.. korang jgn blah ke mana2 lak.. lempang kang.. Jaga je ikan tu elok2.. api sedang2 je jgn kuat sgt.


Last sekali masukkan garam dan perasa serbuk knorr pasti sedap.. jgn lupa balik2kan ikan tu ye.. kang belah atas tu mentah lak kang..


Biar merenih... agak2 isi ikan tu dah masak tutup la api.. siap utk di hidangkan..


Jeng jeng jengggg.. selamat mencuba




57 comments:

  1. Elok lah tu. Hakak mmg suka menda yg sempoi ni. Yg penting sedappp. . Heee

    ReplyDelete
  2. Sempoi ngan sedap jer tengok.. Terliur plak rasa bila tengok..

    ReplyDelete
  3. Wah senangnyer... Kira mcm sup lah ni.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak ana! sedapnya! sheila pun suka buat ikan steam ni! kecur air liur plus perut buncit dah berbunyi! heee . terbaiklah kak ana :)

    ReplyDelete
  5. saye dtg nk tapau sikit ni uhuhu

    simple, comel, terliur n mau try lah

    ReplyDelete
  6. ngences..
    hadoi..
    nak cari ikan
    nak cari ikan

    ReplyDelete
  7. maknanya bukan kukus la ye
    banyak senang :)

    ReplyDelete
  8. Terbaik sempoi pya msakan!

    ReplyDelete
  9. kak.. kak... kalau saya teringin nak makan 'mandai' ada x yang sanggup jual?..

    ReplyDelete
  10. Akak apesal gambo ms tuang minyak tu kuali tu tak hitam sgt.. Ms tumis bwg tu mcm kuali hitam lak? Akak tkr kuali ek? Hehe pe2 pong tq share resepi ni. Harus dicuba!

    ReplyDelete
  11. Lorrr mana de tukar kuali.. kan kuali kalau lom panas memang kaler dia gitu ( kuali akak le..).. bila dah panas dia berubah gelap2 sikit.. hehe

    ReplyDelete
  12. sedapnye kak...dh tengah mlm bleh pulak lapa bace entry akak..hehe

    ReplyDelete
  13. salam Ana...nyam nyam sedapnya...ala-ala sup ikan le ye

    ReplyDelete
  14. aikk jap, apsal kuali dari celah blh tuko jadi gelap... pepepun...akan dicuba resepi ini.

    ReplyDelete
  15. sedap weh!! kita tiru erk..

    ReplyDelete
  16. Anonymous9:44 AM

    BOLEH ambil resepinye sis ana?

    ReplyDelete
  17. Ituhari dah masak siakap asam rebus... lepas ini nak buat stim pulak... sedap nampak!!

    ReplyDelete
  18. igt i je yg perasan kuali tu bertuka..uihh kuali mahal tu ana..ce tunjuk gamba kuali jap ana..

    bukan steam la ya..main tipu la ye..hehe mcm menarik ni...TQ ana

    ReplyDelete
  19. Meleleh air liur.. Sedapnya lauk ni..

    ReplyDelete
  20. Salam kenal Ana...akak mintak izin copy resepi ya..buatnya tah bila lagi..

    ReplyDelete
  21. Salam, akak sy dh cube, memng sempoi and sedap... Tq Kak kongsi ilmu :)

    ReplyDelete
  22. halamakkk.... tersangat la febretnya... sy suka!!! sy suka!!! mmg suka giler ikan stim ni.. masam pedas kan??? dh lama tak buat. biasanya sy mmg stim la bukan rebus mcm yg anak buat ni... dh lama tak buat sbb hencik suami tak suka sgt masakan yg lembek2 ni... klu masak ikan siakap pon masak 3 rasa jek...

    ReplyDelete
  23. Haha kelakar la .. klo limau nipis bole x??

    ReplyDelete
  24. Haha kelakar la .. klo limau nipis bole x??

    ReplyDelete
  25. Anonymous11:03 AM

    yeay! dah masak guna resepi akak,sebab malas nak kukus! hee :)

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum. This recipe is foolproof! I didn't have limau kasturi and used half a lemon and half a limau nipis instead. I also replaced bawang besar with bawang merah (bukan bawang kecil ya..) Sangat simple and the result was brilliant! Terima kasih banyak!

    ReplyDelete
  27. Oh. I also used bawal instead of siakap sebab siakap di pasar hari tu besar sangat. Husband loved it and he's not so into masak-masak sup,rebus ni. Told you it was foolproof.

    ReplyDelete
  28. Akak , kita pinjam resipi akak. Hihihi.

    http://nadiaradzif.blogspot.com/2013/10/nads-kitchin-siakap-stim-limau.html

    ReplyDelete
  29. salam....finas dah cuba resipi ni..mmg menjadi.pas ni simpan resipi ni kalau nak makan ala2 siam leh buat lg...tQ kongsi resipi mudah mcm ni...

    ReplyDelete
  30. Dah cuba. Mmg menjadi. Best sgt! Tq akak.... 😊

    ReplyDelete
  31. Nak cubelah..terimakaseh ana suzana..♡♡♡

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. haaa.. ini yang dicari.. kami plan nak masak siakap stim limau ni. Selepas berpeluh-peluh masak ikan stim limau ni lehla bukak puasa nanti dengan minuman kecergasan badan kompem serasi

    ReplyDelete
  34. Siakap tgh berendam dlm kuali dah ni..moga menjadi la hendaknya :)

    ReplyDelete
  35. Second try. First try masa puasa tahun lepas. PeRghhh. Housemate repeat order.

    ReplyDelete
  36. Saja baru je try resipi Akak nie tadi .. Alhamdulillah jadi , cuba saya tambah bawang putih je .. Thx u kak for the resipi , kawan2 pun cakap sedap .. Lepas nie saya nak buat lagi .. 😁

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum kak..wah senang nya resipi akak..semua bhn2 dh ada kat rumah...blh buat la utk berbuka esok...mesti sedap...

    ReplyDelete
  38. betol la sis.beria la nak ngukus bgai buat mcm ni pun rase dia mcm kukus jgk ek. .haha ( nampak sgt malas nak bsuh kukus ) mmg p0n. .hahag nak try buat ptg ni. senang je mcm. .kompem nyumyy2.tq sis. mcm xsabo pulak nak pg buat.

    ReplyDelete
  39. mmg terbaik kak, sye selalu bt suami mmg suka gila ... tq tq

    ReplyDelete
  40. mmg terbaik kak, sye selalu bt suami mmg suka gila ... tq tq

    ReplyDelete
  41. mmg terbaik kak, sye selalu bt suami mmg suka gila ... tq tq

    ReplyDelete
  42. memang sempoi + sedap... ptg nie nak buat utk kali yg kedua... thanks sis... :)

    ReplyDelete
  43. Halal ek ..nk share . hihi

    ReplyDelete
  44. Halal ek ..nk share . hihi

    ReplyDelete
  45. Dah bnyk kali try resepi sempoi ni.tqqqq

    hudakassim.blogspot.com

    ReplyDelete
  46. Tq 4 sharing..
    Hari ni nak buat lg...hehe

    ReplyDelete
  47. Thanks admin for the share. I dh try dh recepi u. Menjadi and sedap. I suke. hehe. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

    >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

    ReplyDelete
  48. Wah... Sedapnye... Senang dan cepat... 😍😍

    ReplyDelete
  49. Terbaekkk...yg mudah tu la yg dicari haha..
    yg penting sedap...nak cuba ni =)

    ReplyDelete
  50. Okok otw nak buat dh..mr husband nk balik mkn kul 12 kang
    ..so sy tambah bawang putih..serai..simple rebus skli dlm kuali tanpa kukus...🎀😙

    ReplyDelete