Monday, November 05, 2012

ReSePi : SHePHeRd PiE DaGiNg

Ni dia shepherd pie aku..
 
Aku ubah suai sikit resepi dgn meletakkan keju.. resepi asal di atasnya hanyalah kentang lenyek je.. tapi di sbbkan aku hantu keju maka aku tabur gak keju atas pie tu.. muehhehe..
 
Resepi inti pun aku ubah ikut citarasa aku.. aku masak inti sama mcm aku buat inti daging lasagna tu.. senang.. hehehe..
 
Meh sini.. aku ajar cara2 buat shepherd pie yg simple je utk korang.. nak ikut sila ikut.. takmo ikut sudahhh.. majukkkk... ** bungkus baju lari umah..
 
Ok.. apa2 hal meh tengok apa bahan2 yg di perlukan utk buat shepherd pie daging versi simple.. ana kan suka share yg simple2 je..
 
Jom tengok bahan2 utk buat kentang lenyek (pie) yg di jadikan sebagai base dan topping.. bahan2 dia mudah je..
 
 
Bahan A ( utk pie )
 
1 kg kentang..
 
Tapi kentang ni aku tak timbang pun.. aku abiskan je stok kentang yg ada.. kihkihkih.. kentang ni di potong dadu bg cepat empuk bila di rebus..
 

setengah cawan susu segar.. agak2 dalam 100 ml gitu..
2 sudu besar butter.. butter ni biarkan dlm suhu bilik.. 
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
 
 
Cara menyediakan pie :
 
Mula2.. rebus kentang yg di dadu dalam air mencukupi.. rebus sampai empuk..
 

Bila dah empuk sila toskan dan masukkan dalam bekas yg sesuai..
 

Dalam keadaan kentang yg masih panas, lenyek2 dan lanyak2 itu kentang sampai hancur.. aku pakai whisker je.. senang.. !!
 
Buat sampai semua kentang hancur tau.. jgn ada yg berketul2 lak.. kang tak lawa struktur dia kang..
 

Bila kentang dah lumat, masukkan susu sikit demi sikit..
 
Jgn tuang semua tau.. tuang sikit2 pastu gaul.. tuang lagi.. gaul lagi.. agak2 kentang tu lembutnya mencapai tahap piawaian anda, toksah tuang susu lg..
 
Tu sebab aku kata jgn tuang semua.. sbb tak semestinya kena abiskan tuang 100 ml tu.. Paham kan maksud aku.. dia punya kentang lenyek tu ala2 mcm kfc tu la..
 

Kemudian, masukkan lak butter.. gaul lagi sampai sebati..
 

Masukkan garam secukup rasa dan lada sulah ( lupa snap time masukkan lada sulah.. hehehe )..
 

Siappppp... dah siap letak tepi dulu.. meh kita siapkan inti shepherd pie pulak..
 
 
Bahan2 Inti Daging ( rujukan diri sendiri ) :

Sebiji bawang holland.. di potong dadu.. bwg holland bwg yg kaler hijau2 sikit tu tau.. mcm dlm gmbr di atas ni la..
 
 
500 gram daging cincang.. kalau tak jumpa mcm ni, beli je yg brand Ramly.. kalau suka ayam beli yg ayam..
 

Sos prego.. aku guna mcm yg kat atas sbb ada mushroom dlmnya.. tuang sebotol.. tak pun ikut byk mana korang nak inti tu berkuah..
 

Serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
 

Keju sbg bahan penyedap.. ewahhhh..
 
 
Cara buat inti ( aku buat inti versi lasagna ) :

Memula.. panaskan sedikit minyak ( aku campur 2 sudu butter kasi wangi )
 

Tumis bawang yg di dadu sampai layu..
 

Pastu masukkan daging cincang tadi..
 

Masak sampai daging tersebut bertukar kaler mcm di atas..
 

Pastu pulak tuang je sos prego tadi.. masukkan sekali serbuk lada hitam ikut suka la nak byk mana.. kacau rata.. masak lagi dlm beberapa minit gitu..
 

Siapppp.. ketepikan...
 
 
Okey.. jom buat step terakhir lak..

Sediakan bekas pie atau tray yg sesuai.. aku guna bekas ramekin ni je.. senang sikit nak makan..
 

Langkah pertama, masukkan kentang lenyek dulu.. suka hati korang le nak letak tebal mana..
 

Pastu lapiskan dgn inti daging.. ni biar banyak sikit.. baru sedappp..
 

Kemudian tutup dgn kentang lenyek lagi..
 

Di akhiri dgn taburan keju di atasnya.. ni yg aku saje2 tambah ni.. hehehe
 

Bakar le dlm oven yg telah di panaskan terlebih dahulu dgn suhu 180 celsius... api oven atas bawah ye..  bakar sampai keju di atasnya cair dan mula bertukar warna keperang2an sikit.. jgn sampai hangit lak..
 

Haaaa mcm ni lah hasilnya selepas di bakar.. meleleh2 gitu kejunye.. yummy..
 
Selamat mencubaa.. tak paham tanya je ye..



39 comments:

  1. selain bekas cam yg kak ana guna tu, klu guna bekas wat cupcake tu agak2 seswai x?

    ReplyDelete
  2. nampak sangat menarik N sedap..
    ada masa leh cuba ni.. TQ share ini punye recipe ya..@__@

    ReplyDelete
  3. Dua serangkai,
    kurang kepastian lak sbb tak pernah try.. try guna koserol plastik timah yg ana biasa buat lasagna pun boleh gak.. ada gak koserol plastik timah yg bentuk macam ramekin pun ada.. mcm2 pattern ada..

    ReplyDelete
  4. Mama_Saly..
    sama2.. try la nanti.. heheh

    ReplyDelete
  5. Salam...
    Kak.... Terbaek la...
    Mmg tgn tukang masak btol... buat ape pon jadi,.. btw, thanks for sharing the recipe...
    klu bukak utk order inform k...hahahah.... malas kan saya!! heheh

    ReplyDelete
  6. x de lah susah sgt yer, boleh try

    ReplyDelete
  7. mmmm .. bleh bau wanginya sheperd pie tu.. ndak jugak lah membuat nya

    ReplyDelete
  8. salam, nmpk sedap je ha.. pasni leh la jue nk mcuba yek..

    ReplyDelete
  9. ana da buatl in mengidam makan benda ni... uhuhuh

    ReplyDelete

  10. Banyak2 resepi,resepi ni yg buat akak tergoda nak wat. Tima kasih Ana!

    ReplyDelete

  11. Banyak2 resepi,resepi ni yg buat akak tergoda nak wat. Tima kasih Ana!

    ReplyDelete
  12. okay...thanks.. =)

    ReplyDelete
  13. Ana bakar mean api atas bwh or api bwh sj?or api ats?hehe.mtk tlg ajar yea..

    ReplyDelete
  14. mcm mana nak tau batul2 dah masak?lapis kentang yg bawah sekali tu kene jadi keras dulu ke?

    ReplyDelete
  15. Salam...

    wahhhh.. suka suka sukaaaa!

    best tuto ne sebab ada gambar BAHAN2 tu...

    ok ok sy mengaku..ada sesetengah bahan sy x kenal!

    miahahahaaha.....

    shhhhhh.... ^^

    bak kata ana..nk lempang~
    janganla... :P

    ReplyDelete
  16. Alamak lupa nak mention api oven kena atas bawah.. api oven adalah atas bwh

    ReplyDelete
  17. Nurul Ain..
    Masak setakat cheese tu tukar keperangan je..

    ReplyDelete
  18. Selama mi Liza inagtkan Sheperd tu untuk kambing jak. Nak cuba!! Sgt sedap!!

    ReplyDelete
  19. xda lah susah sgt.. mcm best je.. nk try lah nnt ^_^ tq share resepi..

    ReplyDelete
  20. k ana... berapa minit nk bakor yer

    ReplyDelete
  21. k ana... berapa minit nk bakor yer

    ReplyDelete
  22. wow menariknya..thanks ana....nak buat lah hehe

    ReplyDelete
  23. Suhu mmg 180 celcius dari mula sampai akhir ke?

    ReplyDelete
  24. waaaaahhhhh..meleleh air liur tgk sheperd pie ni mlm2 gini.dari perut relax je terus jadi lapar.uhuhu....

    ReplyDelete
  25. Salam sis..nk try ler

    ReplyDelete
  26. dear..nak mintak share resepi ni ye...nmpk cam sedap dan senang nk buat jer...nanti nk try buat la..TQ :)

    ReplyDelete
  27. Thank you for sharing ;)

    ReplyDelete
  28. saya ambik resepi ya... TQ..:)

    ReplyDelete
  29. nk tanyalh sis...bleh ke guna cheese cheedar tak..?

    ReplyDelete
  30. nk tanyalh sis...bleh ke guna cheese cheedar tak..?

    ReplyDelete
  31. sis kalau pakai cawan tu masuk oven selamat ek? nampak mcm lagi senang utk makan instead of yg pakai buang kan..mind to share kat mana nak cari cup tu..

    ReplyDelete
  32. Boleh pakai bawang merah??

    ReplyDelete
  33. Kalau tak bakar boleh tak ?

    ReplyDelete
  34. Kalau tak bakar boleh tak ?

    ReplyDelete
  35. Salam..nak tanya tu bakarnya brapa minit kak ana? Brapa suhu celcius? Saya ni tak prnah buat kek ke apa ke..so saya tak tau nk mcm mna😅

    ReplyDelete
  36. Anonymous9:12 PM

    Daging cincang brand ape yer gne tu?

    ReplyDelete