Tuesday, November 20, 2012

ReSePi : AsaM PeDaS & TuToRiaL

Resepi ni versi simple yg selalu aku buat.. asam pedas kan ada mcm2 jenis.. Ada yg suka letak bunga kantan.. tomato.. dan sbgnya..

Resepi ni aku kongsikan buat yg nak tau je tau.. mcm biasa aku mesti bg yg simple je..

Yg dah tau takyah tgk sbb sah2 korang dah terer masak kan.. kann.. hehehe..


My asam pedas..


Resepi : Asam pedas ikan merah
Rujukan : mak mertua & olahan sdiri


Bahan2 di kisar :
~ 3@4 biji bawang besar
~ 6-7 ulas bwg putih
~ kunyit hidup sebesar ibu jari
~ halia sebesar ibu jari
~ belacan 


Bahan2 lain :
~ terung @ kacang bendi
~ daun kesum
~ garam / serbuk perasa
~ 1 sudu besar gula
~ air secukupnya


1 sudu kecil jintan manis


Segenggam asam jawa di ramas2 dgn 2 cwn air utk di jadikan jus.. 


~ Serbuk lada hitam 
~ Sedikit halba ( takde pun takpe)


1 sudu besar serbuk kari ikan babas..

** Kalau korang buat asam pedas daging, gantikan je dgn serbuk kari daging babas..


Cili kisar dari 30 tangkai cili kering.. 

Kalau agak2 tak cukup pedas pandai2 le tambah sdiri ye..


Ikan merah.. 

Ikan lain pun boleh mcm pari, tenggiri, mayong, duri, kembong.. jgn guna ikan bilis sudah.. kekeke


Cara2 memasak asam pedas : 

Memula.. terung tadi korang basuh dan potong la sesuka hati korang..


Kemudian.. kisar bhn2 kisar bersama rempah jintan manis dan sedikit air..


Langkah seterusnya,  panaskan minyak secukupnya.. 

Minyak jgn sikit sgt sbb nanti tumisan bahan2 tu tak nampak menarik..

Dan jgn terlebih byk minyak pulak sbb nanti berkuahkan minyak je kang.. so pandai2 agak ye..


Bila minyak dah panas,  masukkan halba.. yg tak suka boleh skip arahan ni..


Seterusnya,  tuang bahan2 yg dah di kisar sebati tadi.. tumis sampai naik bau..


Nextttt.. masukkan cili kisar.. masukkan serbuk kari ikan dan gula..


Tumis sampai naik minyak.. bkn naik angin tau.. tampo kang.. hehe..

 Api jgn kuat sgt sbb nanti bkn saje tak sempat pecah minyak malahan hangus lak kang..


Pastu bila dah pecah minyak, tuang jus asam jawa td.. segala biji dan hampas2 jgn di masukkan pulak..

Tambahkan lagi air secukupnya ikut citarasa kepekatan atau kecairan yg korang nak.. agak2 dlm 2 cawan pun okey kot..


Langkah seterusnya,  masukkan le ikan2.. 


Masukkan garam / serbuk perasa


Masukkan daun kesum..

Api kena sederhana besar je masa ni sbb taknak ikan tu hancur lak bila overcook..

** kalau buat asam pedas daging, gantikan daun kesum kepada daun limau purut..


Tambahkan serbuk lada hitam ikut byk mana korang nak.. agak2 1 sudu kecil pun dah okey..

Biarkan merenih seketika.. sementara tu korang pegilah cuci pinggan mangkuk atau tukar pampers anak.. hehe


Setelah di biarkan dalam 10 minit gitu baru lah masukkan terung.. 

Masak lagi dalam 5 minit je.. agak2 terung tu dah nmpk empuk sila tutup api dapur..


Siapppp.. boleh di makan dgn nasi panas atau pun cicah dgn roti..






20 comments:

  1. nmpk menarik n tntunye sdp...x prnh try lg msk asam pdas ltak blcn, jintan, srbuk lada hitam n serbuk kari ni.....harus dicuba..tq ana...

    ReplyDelete
  2. nmpk menarik n tntunye sdp...x prnh try lg msk asam pdas ltak blcn, jintan, srbuk lada hitam n serbuk kari ni.....harus dicuba..tq ana...

    ReplyDelete
  3. Asam pedas mmg byk versi. Yg menariknya, semua pun sedap.

    ReplyDelete
  4. tu dia ana..sedapnya asam pedas mu itu..harus mencuba resepi ni..

    ReplyDelete
  5. wahh bestnya.. Kena try ni.. Kak ana buat la tutorial masak kari ayam pulak.. Hehe

    ReplyDelete
  6. sedapnya..
    tapi tak pernah try masak sbb suami x leh mkn daun kesum, bunga kantan, serai..

    order kt kedai jelah

    ReplyDelete
  7. sedapnye...leh cuba ni sebab asam pedas saya basic2 je..yang ni advance sket...

    ReplyDelete
  8. Terliur sudah akak Ana...
    memang peberet en suami akak ni :)
    tapi belacan tak boleh taruk sebab en suami tak suka ;P

    Akak sorang je yg makan karang... :))

    ReplyDelete
  9. kecur air liur ku. huhu

    ReplyDelete
  10. Simple je resepi ni, suka !!!

    ReplyDelete
  11. Mengancam tul tengok asam pedas kak ana nih,kat kedah jarang buat asam pedas nih,slalu asam pedas cair tue...,xpenah buat sendiri tp pernah makan kt kedai,cam best la polak....

    ReplyDelete
  12. wahhh meletupnya asam pedas dia! meh kita nak copy meh...nak tiru bolat2 buat kat umah :)

    ReplyDelete
  13. Anonymous11:10 AM

    saya kena cuba resepi ni..
    sbb asyik fail je masak asam pedas...
    tq for sharing...

    :)

    ReplyDelete
  14. Anonymous9:37 AM

    salam sis ana..tq sb share resepi kt sini, sy da try resepi sis ana, memang terbaik,tq u so much.melihat blog sis, sy makin excited nak masak.tq u so much.lovely. ija.

    ReplyDelete
  15. Anonymous7:51 PM

    nice blog,,

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Dpt bygkn kesedapannye..

    ReplyDelete
  18. Kak Ana,

    Thanks for the recipe, dah try semalam. Sukses !!

    http://sweethoney86.blogspot.com/2013/07/resepi-asam-pedas-ikan.html

    ReplyDelete
  19. Thanks for sharing yr secret recipe.. 😍

    ReplyDelete
  20. dapnyaaa... boleh try ni..hihi..

    ReplyDelete