Entry yg korang tunggu2.. ewahhh... mcm le korang tunggu sangat kann.. hehehe.. Sebelum tu aku nak bgtau, aku tak ikut mana2 kelas masakan..
Aku hanya belajar melalui pembacaan di internet, pastu aku akan berimaginasi cara2 membuatnya.. maka dgn daya imaginasi aku tu lalu terhasillah resepi yg aku try..
So, andai ada kesalahan cara membuatnya, harap di maafkan.. saya budak masih belajar.. budak la sangattt.. kikiki..
Resepi durian crepe ni aku ambik dari Fanpage Jom Masak dlm fesbuk..
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.. sedia semuaaaa.. hehehe.. sila salin resepi ye.. nak print pun boleh..
BAHAN2 :
Watak utama ialah : Durian.. ambik isi dia je.. biji dia buang.. kecualilah korang nak crepe tu inti dia biji durian.. kahkahkah..
Aku beli durian yg dah di pack siap2 kat giant tu je.. malas nak beli sebiji.. tu pun masa bawak balik umah aku sorok dlm peti ais pastu tindih atasnya dgn mcm2 brg sbb takmo encik suami dgn anak aku si ica dan ain nampak.. apis tak heran sgt..
Kang kalau diorang nampak durian ni mau di beduknya sampai abis, kalau abis camne aku nak buat crepe durian.. hahhaha.. buruk betul perangai .. kahkahkah..
50 gram tepung gandum..
1 penutup esen vanilla..
pewarna kuning ( ni terpulang kat korang nak warna apapun )
1 sudu besar tepung ubi kayu
sebiji telor.. basuh dulu..
3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan.. aku cairkan guna mikrowave..
160 ml air
40 ml susu cair.. aku guna susu fresh milk je
2 sudu besar gula halus..
Aku guna gula kastor je.. sbbnya masa aku carik gula halus tak jumpa lak.. aku lempang gak gula ni kang, time nak guna time tulah ko nak menghilangkan diri..
Tu je bahan2nya.. mudah kan..?? okey, meh kita tengok cara penyediaannya.. baca dan pahamkan betul2.. tak paham pun sila buat2 paham..
CARA MEMBUATNYA :
Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus atau gula kastor td..
Kemudian.. tuang susu cair keatasnya.. jgn tuang kat mulut korang lak.. hahahha
Kacau sebati dgn menggunakan whisker..
Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je tau, bkn pukul sampai kembang.. lepas masukkan telor tu sila kacau sebati..
Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi..
Masukkan pula air.. kacau lagi..
Pastu lak, masukkan butter cair.. kacau..
Masukkan lak pewarna.. sukati korang le nak taruk kaler apa..
Adunan yg dah sebati..
Last step, sila tapiskan adunan tersebut..
Adunan ni nampak macam sikit, tapi sebenarnya ia mampu menghasilkan 13 - 14 keping crepe tau.. tapi bergantung kepada saiz yg korang buat la.. kalau buat saiz besar2 sgt opkos la dapat sikit je..
JOM BELAJAR CARA MASAK CREPE :
Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau, kang cepat hangus lak crepe korang..
Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan..
Tuang dgn lemah lembut.. bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice org kata..
Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak..
Bila dah masak, korang lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan macam gambar di atas ..
Tu cara aku la kan.. aku tak berani angkat guna sudip sbb takut koyak.. aku just angkat kuali tu, telangkupkan atas pinggan.. siapp..
Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.. Pi sambung masak lagi sampai adunan abis..
Ohye, di sebabkan aku risau crepe yg dah di masak tu melekat satu sama lain kalau di susun berlapis2, makanya aku buat mcm di atas.. setiap yg dah di masak aku letak dlm bekas/pinggan yg berlainan..
Hambik kauuuu.. banyak la yg nak di basuh pastu.. huhuhu.. tapi takpe, cara mcm ni lebih selamat sebenarnya tau.. biarkan la diorang seketika.. meh kita buat inti dia lak..
BAHAN INTI :
Resepi asal menggunakan 150 ml fresh cream..
Tapi di sebabkan fresh cream aku takde, makanya aku gantikan whipping krim mcm dlm gmbr di atas.. whipping krim ni dah manis tau, so takyah nak tambah gula bagai..
Putar whipping krim/fresh cream sampai kental.. siappp..
CARA MENGGULUNG CREPE :
Memula, letak sesudu kecil krim, isi durian..
Lapiskan semula dgn krim.. takyah banyak2, kang pyh nak balut..
Pastu tarik kulit kiri dan kanan dgn berhati2.. kulit crepe tau bkn kulit korang..
Pastu tarik kulit crepe bahagian atas ke bawah, bahagian bawah ke atas.. paham kan..?? jgn tekan2 inti tu tau.. tampo kang tgn tu
Kemudian terbalikkan.. dan ni hasilnya.. hehehehe..
Ni antara yg berjaya di siapkan..
Ni lak bahagian keratan rentas selepas di potong dua.. keratan rentas la sangatkan kannn.. ekekekeke..
Nak lagi comel korang masukkan dlm papercup size besar.. dah siap sila sejukkan dlm peti ais.. bkn pembeku tau.. sejukkan semalam.. baru sedap di makan.. phewitttt..
Harap korang paham tutorial yg aku ajar ni.. tak paham sila tanya.. kalau ada kesalahan harap di maafkan sbb aku tak belajar dgn mana2 sifu pun.. sob sob sob..
Ohye.. selain durian, korang boleh jugak gantikan dgn cempedak atau mangga.. atau nak letak inti pastry cream pun boleh.. kat bwh ni aku copy balik resepi pastry krim dari fanpage Jom Masak..
Pastry Cream :
2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter
Cara2 :
-masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
-nak guna gaul seketika..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
-nak guna gaul seketika..
TQ .. suka durian ^^
ReplyDeletesenang je bila tgk ana buat ..crepe tu mcm buat pankek pun iya cuma buat nipis ..wahhhhh komen mmg senang ,mkn lg senang hahahha
ReplyDeleteThanks for sharing kak ana, nanti nak try buat... layan resepi kat blog kak ana tak boring sebab kelakar masa baca tu.. tang ayat keratan rentas tu teringat subjek geografi hahahahhaha
ReplyDeletetq2 share resepi. blh lia try nanti.. heeee
ReplyDeletewah.. mcm menarik.... sekali tgk cm aiskrim lak... thnks kak 4 the sharing... ^_^
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteok siap! balik kang tiru nak buat...tp kalau ada masa la...ekekee...
ReplyDeleteneway thanks yer sbb kongsikan resipi super marvelles nih!
Thanks ana for sharing. Nk try buatla.. Mmg terliur tgk ni. Uitt nome, disini pun ko ada.. Haha my fren, ko buat byk sket. Nnt aku gi mkn.
ReplyDeleteDurian crepe ni memang sedap..kalau letak kiwi dgn stoberi pun sedap sesgt..
ReplyDeleteAritu tgk dlm jm nmpk cam susah.. Bila tgk tutor ana rasa cam snang jek.. Thank u ana. Btw gula castor n gula halus bukan sama ke..
ReplyDeletetak suka mkn durian tapi mcm teruja nak try buat sbb mcm senang sgt...mgkn nak tukar ke inti cempedak...sbb dulu penah mkn crepe nie perisa cempedak tp tak jmpa plak ada jual kat luar atau tak...sbb masa tu mkn masa mardi buat pesta buat kat opis nie ha...
ReplyDeleteo0o camni ke buatnye.. tertanya2 je camna la rasa dia... mati2 ku ingat crispy.. hehehe.. bole la try nanti ni... kat giant ari tu ku nmpk durian. hope ade lagi weekend ni
ReplyDeleteMmmmm makannya sedappp, nk buat tu le malas kit...
ReplyDeleteMmmmm makannya sedappp, nk buat tu le malas kit...
ReplyDeleteterbaekk...bestnya nanti nak cuba sendiri la resepi ni
ReplyDeletesalam selamat sejahtera Tq Ana...kongsi cara2 buat akk suka dah x tahan nak cuba tp 1st kena cari durian ....sayang kamu heeee
ReplyDeletekreatiff btul akak ni. suka mencuba mena baru.
ReplyDeleteMenggoda n tergoda dah nihh..hohoho....
ReplyDeletesedap~ :) sebelum ni mkn yg ready made je..beli kt midvalley.. :)
ReplyDeletepasni leh buat sendiri dh..
tq resepi nya kakak.... :)tk sabar nk buat,....
sedap...nak try la..akak, yg isi durian tu xde perlu nak tambah bahan lain ke? Mmg isi durian semata2 ker?
ReplyDeletenak cuba la.. thanks for the step by step..
ReplyDeleteWahhh...sedapnye..tingin nk mkn :-)
ReplyDeleteIzyan
ReplyDeleteIsi durian tu tak payah tambah apa2 dah
nmpk ana buat mcm mudah... nak buat sendiri tu yg pyh... org jual durian crepe ni mhl gak nih
ReplyDeletewaaa..mcm sedap nihh!!
ReplyDeleteSis boleh tolong reply. Fie ada putar whipping cream tu tapi langsung tak kental. Lagi cair adalah. kenapaaaaa. Please reply sis. Thank you
ReplyDeleteFifie..
DeleteMake sure whipping krim tu jenis yg non dairy tau.. kalau jenis dairy komfem takkan kental punya
em... saya try guna dairy whipping cream haritu. ok jugak. kental. cuma kena pukul lama sikit guna mixer. tak manis. kena tambah gula kot. nanti nak try buat lagi. thanks for the tutorial. :-) eh... saya punya crepe tu tak bape jadi la. asyik terkoyak. mmg camtu ke kak. atau saya ssalah guna pan kot. pan yg saya guna tu jenis yg bleh buat telu dadar. huhu
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteTQ for sharing :)
ReplyDeleteTumpang tanya. ..apa nama kedai yang jual durian crepe kat midvalley. .tingkat berapa erh?
ReplyDeletesalam ana,
ReplyDeletesana sini crepe....tak sabar nak merasa....nk beli dorian dulu
Alhamdulillah..jumpe jgk resepi durian crepe ni. Bgsla resepi sis ni. Memang sangat2 phm. Harap2 dapatla try nnti. TQ for sharing sis. Best sgt..
ReplyDeletemcm senang..sis, saya ambik resepi ni yer..nak try buat..nanti kalau jadi saya credit bg sis..TQ..:)
ReplyDeleteNk try la...org jual smpai rm2 seketul..baik buat sendirik..
ReplyDeletebest2....senang je rupanye nak buat ni ye heheheh
ReplyDeletethanks for the recipe...akak share kat blog akak boleh ...terima kasih
ReplyDeleteSemalam cuba buat.. sedap sgt!!!.. tq sudi share resipi.. :)
ReplyDeleteNak cuba buat lah...
ReplyDeletemcm sedap jer..
Salam Kenal juge yer... :)
cam senang je buat ye.. nanti try le juga..:)
ReplyDeleteada gambar camni, senang la nak buat ^__^
ReplyDeletehahaha tergelak2 bc entry ni...best2...pic yg ada pun best2...tankz da info...so durian crepe...tunggu i bite u~
ReplyDeletewauuu , dlm byk2 blog psal resepi durian crepe nie , blog sis la yg sy mudah sgt pham dan rasa teringin nk buat..blh tak sis linkkan blog sis kat BW blog sy ? nnt nk buat senang sikit cari link akak..tlong eh kak ;)
ReplyDeleteMuah!Muah!Muah!Entry terbaik pagi ni.Akak nak terus cari durian buat durian crepe.
ReplyDeleteKelakar baca 'Cikgu Ana' ajar buat durian crepe.Ni kalau cikgu kat sekolah ni, mau budak2 datang skolah tiap2 hari.
ReplyDeletep/s: Ni utk Cikgu Ana.
http://scarlettj1.blogspot.com/2012/11/resipi-durian-crepe-dan-tutorial.html
singgah dari blog Scarlett O'Hara.
ReplyDeletekelakarlah entry durian crepe ni..terhibur rasa hati.nak minta izin salin resepi ye..:)
thanks for the step by step methods. :)
ReplyDeletehye...nak tanye brape lame you pukul fresh cream or whip cream smpai jd kental....?
ReplyDeleteTq 4 sharing...x sabau nk buat...
ReplyDeleteTq 4 sharing...x sabau nk buat...
ReplyDeleteTQ Ana, kongsi resepi
ReplyDeletekak, follow sini sebab mencari durian crepe.. heheh :D
ReplyDeletethanks untk info ini. mudah jer resepi akak. senang sy nak ikut
ReplyDeleteknp bila sy lipat die pecah erk?? xcntek..buruk sgt...sb koyak
ReplyDeletetq utk resepi yg sgt detail ni ;)
ReplyDeletemohon share ya :)
ReplyDeleteTq resepinya menarik lain sikit dari blog2 sebelum ini. Akan cuba resepi ini....\
ReplyDeleteYa Allah... sedapnya nampak! saya tak makan durian.. so, nk try buat manggo crepe lah camni... nway tq coz sudi share resepi...:)
ReplyDeletenur syuhada..
ReplyDeletetak cukup nipis tu.. kalau tebal memang payah nak lipat dan pecah2 jadinya
Assallammualaikum
ReplyDeleteTerbaikkkkkkkkkkk la sis! Tak susah rupanya nak buat benda ni! Thanks for the simple tutorial!
awakkk....makannye mcm tu je ke....bkn rangup2 ehhh...
ReplyDeleteNak ranggup, tukar ngan kulit popia, gerenti ranggup..kihkihkih..Mintak halal copy resipi nih...
ReplyDeleteI punya crepe aritu buat, tetiba susu lupa nk beli then i gantikan dgn santan.. rasenya pun ok jugak, ade lemak2 la.. anyway thnks for the info resepi.. :)
ReplyDeleteI punya crepe aritu buat, tetiba susu lupa nk beli then i gantikan dgn santan.. rasenya pun ok jugak, ade lemak2 la.. anyway thnks for the info resepi.. :)
ReplyDeletesgt paham..thanx.blog lain sume xphm.haha
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMcm senang jek..nak try masa cuti krismas nanti...tq for sharing this resepi :)
ReplyDeleteinfo bagus lahh..thanks for sharing.. :)
ReplyDeletewww.ramizahrahman.com
tq..blh share..moga murah rezeki.
ReplyDeletekak.. mintak izin copy... hehehe.. nak cuba buat lah.... TQ.. follow me... =)
ReplyDeletesedap nyer...nak makan jer... nak buat malas... huhuhu... kesian nyer...
ReplyDeletefollow me back
ReplyDeletehttp://yusrasuperstar.blogspot.com
salam nak tanya.. kenapa kulit crepe saya koyak masa balut? ada sesetengah tu pulak, masa balut xkoyak, tapi tgk pagi esok koyakk.. huhuhu
ReplyDeleteWaaaaahhhh.rse brsemangt lak nk try.huhu.. tp nk tnye la. klu nk buat yg mangga or buah2 lain tu, kne make sure buah tu hncur ke ye?
ReplyDeletetrinign nak rasa.... tapi takde orang nak tolong buatkan... ;)
ReplyDeletesy tak suka durian.. tapi disebabkan kefamousan durian crepe ni.. makanya suami saya lak terngidam nak makan.. bagaikan mimpi ngeri buat saya.. tapi demi mendapatkan award pintu syurga.. terpaksa lah sy korbankan jiwa dan raga nak buat durian crepe ni nnt.. thnx for the recipe... tersenggeh2 sy baca cara masakan ni... ekeke
ReplyDeleteTq...
ReplyDeleteSangat sedap.....5 Minit dah habis dimkn....
Tq...
ReplyDeleteSangat sedap.....5 Minit dah habis dimkn....
bnyk2 resepi, ni yg plg sdp. minta izin copy resepi & nk buat jual klu ada permintaan. Hehehe. Mohon halalkan resepi ya. Moga yg pnya resepi ni dipermudahkan rezeki.
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeletepenerangan yg sngt jelas..tq
mtak copy n paste..nk suh my mummy buat kan .haha
Definitely in my to do list:)) Ade masa lawat blog saya.. hafizahsamsudin.com
ReplyDeleteBestnya .. Lg puas hati kan klau buat sendiri :)
ReplyDeleteassalammualaikum kaq ana,
ReplyDeletealhamdulillah akhirnya jmpe yg mudah .thanks for sharing ..nk tiru resepi ya :) *first time bw disini :)
wow menarik mmm nampak sedap btw jangan lupa layari www.terreshoponline.com.my terima kasih
ReplyDeleteyummy, saya dah try ikut tutorial akak, kak nak tnya ada x tips mcm mana nak bagi kulit dia smooth n gebu..hehe..kak kalo kak berkesempatan boleh kunjungi blog sya zaravitacorner.blogspot.com,terima kaseh daun keladi
ReplyDeleteTq for sharing. Nak try jap lagi.
ReplyDeletehahaa....terbaik la....bila baca step2 nya,rsa mcm menonton rncgn msk2 kt tv plak....lawak arrrr...
ReplyDeletemohon copy paste resepi ea..mudahan dimurahkan rezeki
ReplyDeleteBlog sis sentiasa kemas dah senang org nk buad tutorial .thnks
ReplyDeleteSgt mbantu! Tq kak. :)
ReplyDeletewowww!!!mcm senang je kan?!
ReplyDeletepasni leh la belajar baut sendiri... hihi..tq kak! resepi akak mmg best2!!
Macam senang je bila tengok blog ni. hihihi. oh ye nanti ada masa jemput singgah blog saya plak ye. hehehe.
ReplyDeletehttp://www.mamafisya.com/
Harini kali kedua saya nak buat durian crepe ni... tapi gamboo dah takde ni.. 😂 ada lagi tak simpan gambonya tuan tanah.....
ReplyDelete...saya buat kali kedua still failed buat kulitnya.... jadi tertebal... jika nipiskan terus koyak masa nak pindahkan dari pan....
ReplyDeleteAda tips tak.. huuu...supaya tak koyak jika buat nipis...