Thursday, October 11, 2012

ReSePi : CRePe DuRiaN & TuToRiaL


Entry yg korang tunggu2.. ewahhh... mcm le korang tunggu sangat kann.. hehehe.. Sebelum tu aku nak bgtau, aku tak ikut mana2 kelas masakan.. 

Aku hanya belajar melalui pembacaan di internet, pastu aku akan berimaginasi cara2 membuatnya.. maka dgn daya imaginasi aku tu lalu terhasillah resepi yg aku try..
 
So, andai ada kesalahan cara membuatnya, harap di maafkan.. saya budak masih belajar.. budak la sangattt.. kikiki..
 
 
Resepi durian crepe ni aku ambik dari Fanpage Jom Masak dlm fesbuk..
 
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.. sedia semuaaaa..  hehehe.. sila salin resepi ye.. nak print pun boleh..
 
 
BAHAN2 :
 
Watak utama ialah : Durian.. ambik isi dia je.. biji dia buang.. kecualilah korang nak crepe tu inti dia biji durian.. kahkahkah..
 
Aku beli durian yg dah di pack siap2 kat giant tu je.. malas nak beli sebiji.. tu pun masa bawak balik umah aku sorok dlm peti ais pastu tindih atasnya dgn mcm2 brg sbb takmo encik suami dgn anak aku si ica dan ain nampak.. apis tak heran sgt..
 
Kang kalau diorang nampak durian ni mau di beduknya sampai abis, kalau abis camne aku nak buat crepe durian.. hahhaha.. buruk betul perangai .. kahkahkah..
 
 
50 gram tepung gandum..
 
 
1 penutup esen vanilla..
pewarna kuning ( ni terpulang kat korang nak warna apapun )
 1 sudu besar tepung ubi kayu
sebiji telor.. basuh dulu..
 
 
3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan.. aku cairkan guna mikrowave..
 
 
160 ml air
40 ml susu cair.. aku guna susu fresh milk je
 
 
2 sudu besar gula halus..
 
Aku guna gula kastor je.. sbbnya masa aku carik gula halus tak jumpa lak.. aku lempang gak gula ni kang, time nak guna time tulah ko nak menghilangkan diri..
 
Tu je bahan2nya.. mudah kan..?? okey, meh kita tengok cara penyediaannya.. baca dan pahamkan betul2.. tak paham pun sila buat2 paham..
 
 
CARA MEMBUATNYA :
 
Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus atau gula kastor td..
 
 
Kemudian.. tuang susu cair keatasnya.. jgn tuang kat mulut korang lak.. hahahha
 
 
Kacau sebati dgn menggunakan whisker..
 
 
Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je tau, bkn pukul sampai kembang.. lepas masukkan telor tu sila kacau sebati..
 
 
Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi..
 
 
Masukkan pula air.. kacau lagi..
 
 
Pastu lak, masukkan butter cair.. kacau..
 
 
Masukkan lak pewarna.. sukati korang le nak taruk kaler apa..
 
 
Adunan yg dah sebati..
 
 
Last step, sila tapiskan adunan tersebut..
 
Adunan ni nampak macam sikit, tapi sebenarnya ia mampu menghasilkan 13 - 14 keping crepe tau.. tapi bergantung kepada saiz yg korang buat la.. kalau buat saiz besar2 sgt opkos la dapat sikit je..
 
 
JOM BELAJAR CARA MASAK CREPE :
 
Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau, kang cepat hangus lak crepe korang..
 
 
Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan..
 
Tuang dgn lemah lembut.. bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice org kata..
 
 
Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak..
 
 
Bila dah masak, korang lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan macam gambar di atas ..
 
Tu cara aku la kan.. aku tak berani angkat guna sudip sbb takut koyak.. aku just angkat kuali tu, telangkupkan atas pinggan.. siapp..
 
 
Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.. Pi sambung masak lagi sampai adunan abis..
 
 
Ohye, di sebabkan aku risau crepe yg dah di masak tu melekat satu sama lain kalau di susun berlapis2, makanya aku buat mcm di atas.. setiap yg dah di masak aku letak dlm bekas/pinggan yg berlainan..
 
Hambik kauuuu.. banyak la yg nak di basuh pastu.. huhuhu.. tapi takpe, cara mcm ni lebih selamat sebenarnya tau.. biarkan la diorang seketika.. meh kita buat inti dia lak..
 
 
BAHAN INTI :
 
Resepi asal menggunakan 150 ml fresh cream..
 
Tapi di sebabkan fresh cream aku takde, makanya aku gantikan whipping krim mcm dlm gmbr di atas.. whipping krim ni dah manis tau, so takyah nak tambah gula bagai..
 
 
Putar whipping krim/fresh cream sampai kental.. siappp..
 
 
CARA MENGGULUNG CREPE :
 
Memula, letak sesudu kecil krim, isi durian..
 
 
Lapiskan semula dgn krim.. takyah banyak2, kang pyh nak balut..
 
 
Pastu tarik kulit kiri dan kanan dgn berhati2.. kulit crepe tau bkn kulit korang..
 
 
Pastu tarik kulit crepe bahagian atas ke bawah, bahagian bawah ke atas.. paham kan..?? jgn tekan2 inti tu tau.. tampo kang tgn tu
 
 
Kemudian terbalikkan.. dan ni hasilnya.. hehehehe..
 
 
Ni antara yg berjaya di siapkan..
 
 
Ni lak bahagian keratan rentas selepas di potong dua.. keratan rentas la sangatkan kannn.. ekekekeke..
 
 
Nak lagi comel korang masukkan dlm papercup size besar.. dah siap sila sejukkan dlm peti ais.. bkn pembeku tau.. sejukkan semalam.. baru sedap di makan.. phewitttt..
 
Harap korang paham tutorial yg aku ajar ni.. tak paham sila tanya.. kalau ada kesalahan harap di maafkan sbb aku tak belajar dgn mana2 sifu pun.. sob sob sob..
 
Ohye.. selain durian, korang boleh jugak gantikan dgn cempedak atau mangga.. atau nak letak inti pastry cream pun boleh.. kat bwh ni aku copy balik resepi pastry krim dari fanpage Jom Masak..


Pastry Cream :
 
 2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter

 Cara2 :

 -masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
-nak guna gaul seketika..

95 comments:

  1. TQ .. suka durian ^^

    ReplyDelete
  2. senang je bila tgk ana buat ..crepe tu mcm buat pankek pun iya cuma buat nipis ..wahhhhh komen mmg senang ,mkn lg senang hahahha

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing kak ana, nanti nak try buat... layan resepi kat blog kak ana tak boring sebab kelakar masa baca tu.. tang ayat keratan rentas tu teringat subjek geografi hahahahhaha

    ReplyDelete
  4. tq2 share resepi. blh lia try nanti.. heeee

    ReplyDelete
  5. wah.. mcm menarik.... sekali tgk cm aiskrim lak... thnks kak 4 the sharing... ^_^

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. ok siap! balik kang tiru nak buat...tp kalau ada masa la...ekekee...

    neway thanks yer sbb kongsikan resipi super marvelles nih!

    ReplyDelete
  8. Thanks ana for sharing. Nk try buatla.. Mmg terliur tgk ni. Uitt nome, disini pun ko ada.. Haha my fren, ko buat byk sket. Nnt aku gi mkn.

    ReplyDelete
  9. Durian crepe ni memang sedap..kalau letak kiwi dgn stoberi pun sedap sesgt..

    ReplyDelete
  10. Aritu tgk dlm jm nmpk cam susah.. Bila tgk tutor ana rasa cam snang jek.. Thank u ana. Btw gula castor n gula halus bukan sama ke..

    ReplyDelete
  11. tak suka mkn durian tapi mcm teruja nak try buat sbb mcm senang sgt...mgkn nak tukar ke inti cempedak...sbb dulu penah mkn crepe nie perisa cempedak tp tak jmpa plak ada jual kat luar atau tak...sbb masa tu mkn masa mardi buat pesta buat kat opis nie ha...

    ReplyDelete
  12. o0o camni ke buatnye.. tertanya2 je camna la rasa dia... mati2 ku ingat crispy.. hehehe.. bole la try nanti ni... kat giant ari tu ku nmpk durian. hope ade lagi weekend ni

    ReplyDelete
  13. Mmmmm makannya sedappp, nk buat tu le malas kit...

    ReplyDelete
  14. Mmmmm makannya sedappp, nk buat tu le malas kit...

    ReplyDelete
  15. terbaekk...bestnya nanti nak cuba sendiri la resepi ni

    ReplyDelete
  16. salam selamat sejahtera Tq Ana...kongsi cara2 buat akk suka dah x tahan nak cuba tp 1st kena cari durian ....sayang kamu heeee

    ReplyDelete
  17. kreatiff btul akak ni. suka mencuba mena baru.

    ReplyDelete
  18. Menggoda n tergoda dah nihh..hohoho....

    ReplyDelete
  19. sedap~ :) sebelum ni mkn yg ready made je..beli kt midvalley.. :)
    pasni leh buat sendiri dh..

    tq resepi nya kakak.... :)tk sabar nk buat,....

    ReplyDelete
  20. sedap...nak try la..akak, yg isi durian tu xde perlu nak tambah bahan lain ke? Mmg isi durian semata2 ker?

    ReplyDelete
  21. Anonymous1:16 AM

    nak cuba la.. thanks for the step by step..

    ReplyDelete
  22. Wahhh...sedapnye..tingin nk mkn :-)

    ReplyDelete
  23. Izyan
    Isi durian tu tak payah tambah apa2 dah

    ReplyDelete
  24. nmpk ana buat mcm mudah... nak buat sendiri tu yg pyh... org jual durian crepe ni mhl gak nih

    ReplyDelete
  25. waaa..mcm sedap nihh!!

    ReplyDelete
  26. Sis boleh tolong reply. Fie ada putar whipping cream tu tapi langsung tak kental. Lagi cair adalah. kenapaaaaa. Please reply sis. Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifie..
      Make sure whipping krim tu jenis yg non dairy tau.. kalau jenis dairy komfem takkan kental punya

      Delete
    2. em... saya try guna dairy whipping cream haritu. ok jugak. kental. cuma kena pukul lama sikit guna mixer. tak manis. kena tambah gula kot. nanti nak try buat lagi. thanks for the tutorial. :-) eh... saya punya crepe tu tak bape jadi la. asyik terkoyak. mmg camtu ke kak. atau saya ssalah guna pan kot. pan yg saya guna tu jenis yg bleh buat telu dadar. huhu

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  27. Tumpang tanya. ..apa nama kedai yang jual durian crepe kat midvalley. .tingkat berapa erh?

    ReplyDelete
  28. salam ana,

    sana sini crepe....tak sabar nak merasa....nk beli dorian dulu

    ReplyDelete
  29. Anonymous2:55 PM

    Alhamdulillah..jumpe jgk resepi durian crepe ni. Bgsla resepi sis ni. Memang sangat2 phm. Harap2 dapatla try nnti. TQ for sharing sis. Best sgt..

    ReplyDelete
  30. mcm senang..sis, saya ambik resepi ni yer..nak try buat..nanti kalau jadi saya credit bg sis..TQ..:)

    ReplyDelete
  31. Nk try la...org jual smpai rm2 seketul..baik buat sendirik..

    ReplyDelete
  32. best2....senang je rupanye nak buat ni ye heheheh

    ReplyDelete
  33. thanks for the recipe...akak share kat blog akak boleh ...terima kasih

    ReplyDelete
  34. Semalam cuba buat.. sedap sgt!!!.. tq sudi share resipi.. :)

    ReplyDelete
  35. Anonymous4:42 PM

    Nak cuba buat lah...
    mcm sedap jer..

    Salam Kenal juge yer... :)

    ReplyDelete
  36. cam senang je buat ye.. nanti try le juga..:)

    ReplyDelete
  37. ada gambar camni, senang la nak buat ^__^

    ReplyDelete
  38. hahaha tergelak2 bc entry ni...best2...pic yg ada pun best2...tankz da info...so durian crepe...tunggu i bite u~

    ReplyDelete
  39. wauuu , dlm byk2 blog psal resepi durian crepe nie , blog sis la yg sy mudah sgt pham dan rasa teringin nk buat..blh tak sis linkkan blog sis kat BW blog sy ? nnt nk buat senang sikit cari link akak..tlong eh kak ;)

    ReplyDelete
  40. Muah!Muah!Muah!Entry terbaik pagi ni.Akak nak terus cari durian buat durian crepe.

    ReplyDelete
  41. Kelakar baca 'Cikgu Ana' ajar buat durian crepe.Ni kalau cikgu kat sekolah ni, mau budak2 datang skolah tiap2 hari.
    p/s: Ni utk Cikgu Ana.
    http://scarlettj1.blogspot.com/2012/11/resipi-durian-crepe-dan-tutorial.html

    ReplyDelete
  42. singgah dari blog Scarlett O'Hara.
    kelakarlah entry durian crepe ni..terhibur rasa hati.nak minta izin salin resepi ye..:)

    ReplyDelete
  43. thanks for the step by step methods. :)

    ReplyDelete
  44. hye...nak tanye brape lame you pukul fresh cream or whip cream smpai jd kental....?

    ReplyDelete
  45. Tq 4 sharing...x sabau nk buat...

    ReplyDelete
  46. Tq 4 sharing...x sabau nk buat...

    ReplyDelete
  47. TQ Ana, kongsi resepi

    ReplyDelete
  48. kak, follow sini sebab mencari durian crepe.. heheh :D

    ReplyDelete
  49. thanks untk info ini. mudah jer resepi akak. senang sy nak ikut

    ReplyDelete
  50. knp bila sy lipat die pecah erk?? xcntek..buruk sgt...sb koyak

    ReplyDelete
  51. tq utk resepi yg sgt detail ni ;)

    ReplyDelete
  52. mohon share ya :)

    ReplyDelete
  53. Tq resepinya menarik lain sikit dari blog2 sebelum ini. Akan cuba resepi ini....\

    ReplyDelete
  54. Ya Allah... sedapnya nampak! saya tak makan durian.. so, nk try buat manggo crepe lah camni... nway tq coz sudi share resepi...:)

    ReplyDelete
  55. nur syuhada..
    tak cukup nipis tu.. kalau tebal memang payah nak lipat dan pecah2 jadinya

    ReplyDelete
  56. Assallammualaikum
    Terbaikkkkkkkkkkk la sis! Tak susah rupanya nak buat benda ni! Thanks for the simple tutorial!

    ReplyDelete
  57. awakkk....makannye mcm tu je ke....bkn rangup2 ehhh...

    ReplyDelete
  58. Nak ranggup, tukar ngan kulit popia, gerenti ranggup..kihkihkih..Mintak halal copy resipi nih...

    ReplyDelete
  59. I punya crepe aritu buat, tetiba susu lupa nk beli then i gantikan dgn santan.. rasenya pun ok jugak, ade lemak2 la.. anyway thnks for the info resepi.. :)

    ReplyDelete
  60. I punya crepe aritu buat, tetiba susu lupa nk beli then i gantikan dgn santan.. rasenya pun ok jugak, ade lemak2 la.. anyway thnks for the info resepi.. :)

    ReplyDelete
  61. sgt paham..thanx.blog lain sume xphm.haha

    ReplyDelete
  62. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  63. Mcm senang jek..nak try masa cuti krismas nanti...tq for sharing this resepi :)

    ReplyDelete
  64. info bagus lahh..thanks for sharing.. :)

    www.ramizahrahman.com

    ReplyDelete
  65. tq..blh share..moga murah rezeki.

    ReplyDelete
  66. kak.. mintak izin copy... hehehe.. nak cuba buat lah.... TQ.. follow me... =)

    ReplyDelete
  67. sedap nyer...nak makan jer... nak buat malas... huhuhu... kesian nyer...

    ReplyDelete
  68. follow me back

    http://yusrasuperstar.blogspot.com

    ReplyDelete
  69. salam nak tanya.. kenapa kulit crepe saya koyak masa balut? ada sesetengah tu pulak, masa balut xkoyak, tapi tgk pagi esok koyakk.. huhuhu

    ReplyDelete
  70. Waaaaahhhh.rse brsemangt lak nk try.huhu.. tp nk tnye la. klu nk buat yg mangga or buah2 lain tu, kne make sure buah tu hncur ke ye?

    ReplyDelete
  71. Anonymous8:06 PM

    trinign nak rasa.... tapi takde orang nak tolong buatkan... ;)

    ReplyDelete
  72. sy tak suka durian.. tapi disebabkan kefamousan durian crepe ni.. makanya suami saya lak terngidam nak makan.. bagaikan mimpi ngeri buat saya.. tapi demi mendapatkan award pintu syurga.. terpaksa lah sy korbankan jiwa dan raga nak buat durian crepe ni nnt.. thnx for the recipe... tersenggeh2 sy baca cara masakan ni... ekeke

    ReplyDelete
  73. Tq...
    Sangat sedap.....5 Minit dah habis dimkn....

    ReplyDelete
  74. Tq...
    Sangat sedap.....5 Minit dah habis dimkn....

    ReplyDelete
  75. bnyk2 resepi, ni yg plg sdp. minta izin copy resepi & nk buat jual klu ada permintaan. Hehehe. Mohon halalkan resepi ya. Moga yg pnya resepi ni dipermudahkan rezeki.

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum..
    penerangan yg sngt jelas..tq
    mtak copy n paste..nk suh my mummy buat kan .haha

    ReplyDelete
  77. Definitely in my to do list:)) Ade masa lawat blog saya.. hafizahsamsudin.com

    ReplyDelete
  78. Bestnya .. Lg puas hati kan klau buat sendiri :)

    ReplyDelete
  79. assalammualaikum kaq ana,
    alhamdulillah akhirnya jmpe yg mudah .thanks for sharing ..nk tiru resepi ya :) *first time bw disini :)

    ReplyDelete
  80. wow menarik mmm nampak sedap btw jangan lupa layari www.terreshoponline.com.my terima kasih

    ReplyDelete
  81. yummy, saya dah try ikut tutorial akak, kak nak tnya ada x tips mcm mana nak bagi kulit dia smooth n gebu..hehe..kak kalo kak berkesempatan boleh kunjungi blog sya zaravitacorner.blogspot.com,terima kaseh daun keladi

    ReplyDelete
  82. Tq for sharing. Nak try jap lagi.

    ReplyDelete
  83. hahaa....terbaik la....bila baca step2 nya,rsa mcm menonton rncgn msk2 kt tv plak....lawak arrrr...

    ReplyDelete
  84. mohon copy paste resepi ea..mudahan dimurahkan rezeki

    ReplyDelete
  85. Blog sis sentiasa kemas dah senang org nk buad tutorial .thnks

    ReplyDelete
  86. Sgt mbantu! Tq kak. :)

    ReplyDelete
  87. wowww!!!mcm senang je kan?!
    pasni leh la belajar baut sendiri... hihi..tq kak! resepi akak mmg best2!!

    ReplyDelete
  88. Macam senang je bila tengok blog ni. hihihi. oh ye nanti ada masa jemput singgah blog saya plak ye. hehehe.
    http://www.mamafisya.com/

    ReplyDelete
  89. Harini kali kedua saya nak buat durian crepe ni... tapi gamboo dah takde ni.. 😂 ada lagi tak simpan gambonya tuan tanah.....

    ReplyDelete
  90. ...saya buat kali kedua still failed buat kulitnya.... jadi tertebal... jika nipiskan terus koyak masa nak pindahkan dari pan....


    Ada tips tak.. huuu...supaya tak koyak jika buat nipis...

    ReplyDelete