Friday, September 21, 2012

ReSePi : KeK CoKLaT LaPiS MouSSe

Sorry ye korang sbb aku lambat apdet resepi ni..
 
Dengan ini maka di isytiharkan bahawa aku akan apdet resepi tu sekarang jugak.. hehehe.. Ohye, kek coklat ni korang boleh jugak gantikan dgn kek sponge, kek keju coklat atau apa2 saje kek yg di rasakan sesuai utk di lapiskan dgn mousse.. mousse tau.. bkn tikus..!!
 
Dalam resepi ni sepatutnya aku nak buat kek sponge.. tapi di sebabkan kekurangan telor ayam, terus aku tukar resepi kek sponge kepada resepi kek coklat moist..
 
Kali ni resepi kek coklat moist aku guna resepi Munira Baharum.. kek ni aku buat versi kukus jadinya takyah risau2 nak hangit.. muehehehe..
 
Jom kita main masak2 sekarang..!!
 
Resepi : Kek Coklat Moist Munira Baharum
Rujukan : Belog Noorsha
 
Bahan2 yg di perlukan :
 
Bahan A :
1 cawan gula pasir halus/kastor - (guna 3/4 cawan saja)
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair @ susu segar 
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak 
 
Bahan B ( di ayak ) :
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
 
Bahan C :
4 biji telor - di blender
 
 
Cara - cara membuatnya :
 
 Satukan ke semua Bahan A ke dalam periuk..
 
Masak sebentar atas api perlahan sampai ke semua bahan tersebut larut.. Matikan api dan rehatkan seketika.. Adunan tu yg di rehatkan tau dan bukannya korang pegi berehat..
 
 
 
 Kemudian, masukkan bahan B (bahan2 yg di ayak) dan Bahan C ( telor yg di blend td) ke dalam adunan tersebut berselang seli..
 
Masukkan sikit demi sedikit dan kacau guna whisker/senduk.. buat sampai abis.. gaul sebati sampai adunan tak berbintil2..
 
Kemudian masukkan dalam loyang yg di griss dgn butter, tutup loyang dgn aluminium foil dan kukus hingga masak..
 
Pastikan ketika mengukus, JANGAN buka periuk kukusan 45 minit yg pertama.. lempang tgn tu kang.. hehehe
 
Kalau guna kaedah bakar pun boleh.. tapi kena panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 130 celsius.. bakar selama sejam atau sampai masak.. api oven atas bawah ye..
 
 
 Kek yg sudah siap di masak.. sejukkan dulu sebelum kuarkan dari loyang..
 
 
 Alololooooo.. gebunya kek coklat moist akuuu..
 
 
 Kemudian bahagikan kek tersebut kepada beberapa bahagian.. terpulang kat korang ye..
 
 
Jom kita buat lapisan MOUSSE dia pulak..
 
Bahan A :
150ml whipping krim/ susu segar
300 gram coklat masakan
10 gram gelatin/serbuk agar2 ( taknak letak pun takpe )
 
*** masak bahan2 di atas dgn kaedah double boiler.. caranya mudah je, cairkan coklat terlebih dahulu.. bila coklat dah cair barulah masukkan whipping krim/susu segar.. di ikuti dgn gelatin/serbuk agar2.. bila dah larut sila biarkan seketika..
 
 
 Bahan B :
500 ml Whipping cream non dairy - aku guna brand rich's
 
** dalam bekas mixer yg kering, putar whipping krim tersebut sampai kental/gebu..
 
 
Ni hasil whipping krim yg di putar sampai gebu.. 


 Kemudian, tuangkan coklat cair tadi ke dalam adunan whipping krim tersebut.. gaul sebati..
 
 
 Hasilnya selepas mereka di satukan.. ecewahhhhh..
 
 
Sekarang kita sampai kepada kaedah melapis pulak..
 
 Memula, letak lapisan kek yg pertama..
 
 
 Kemudian, ratakan coklat mousse di atasnya.. terpulang nak taruk byk mana..
 
 
 Lapiskan dengan lapisan kek seterusnya..
 
 
 Di ikuti dgn coklat mousse.. ulang sampai abis lapisan kek..
 
 
 Akhir sekali.. ratakan keseluruhan kek dgn coklat mousse..
 
 
 Sejukkan seketika dalam peti ais sementara kita buat coklat ganache dia pulak..
 
 
Bahan2 utk Coklat Ganache :
500 gram coklat masakan
280 ml susu segar/whipping krim
1 sudu besar butter..
 
** Cairkan coklat dgn kaedah double boiler, bila dah cair, masukkan whipping krim.. kacau sebati.. akhir sekali masukkan butter.. biar adunan sejuk seketika baru tuang atas kek td.. paham kann..
 
 
 Ni hasil hiasan kek yg aku buat.. comot2 je..
 
 
 Masa ni belum taruk stoberi lagi..
 
 
 Selepas di hias stoberi.. ngeh ngeh ngeh..
 
 
 Alololooooo.. gemuknya stoberi akuuu..
 
 
 Hasil kek selepas di potong.. tebal pulak bahagian atas tu.. patut boleh bahagi lg kek tu.. huhuhu..
 
Meh aku ajar cara nak buat coklat hiasan yg bersegi2 tu.. mudah aje.. apa yg korang perlukan ialah, korang cairkan coklat masakan dgn kaedah double boiler.. pastu masukkan ke dalam piping beg..
 
 Ni dia coklat cair yg dah masuk dalam piping beg.. gunting hujungnya sedikit..
 
 
 Dan buatlah corak apa je yg korang nak.. buat atas baking paper atau pun aluminium foil..
 
 
 Pastu biarkan sejuk dan mengeras..
 
 
Jeng jeng jengggg... Hasil selepas coklat tersebut mengeras... senang je kannnn..
 
 
**klik gmbr utk tumbesaran yg hebat.. hehehe
 
Ni pulak kaedah yg aku gunakan utk membahagikan kek.. aku guna benang aje.. mekasih pada facebook Jom Masak.. dari situ aku dpt info ni..
 
Apapun selamat mencuba.. panjang sungguh tutorial ni.. tu pasal aku bercinta sikit nak apdet.. huhuhu..


39 comments:

  1. Salam ana.....menarik btl step2nya...thanks for sharing ana :))

    ReplyDelete
  2. teruja nak buat bile kak ana ajar step by step.. Senang nak paham...leh jadi cikgu masakan nie...

    ReplyDelete
  3. pergh...kek itu meruntun jiwa..huhu

    ReplyDelete
  4. k ana klu griss butter tu guna berus ke...

    ReplyDelete
  5. tingginya kek kak ana ... tq for the tip potong kek .. selama ni saya asyiklah berdebar je time nak potong kek lapis2 tu, pakai pisau takut tersenget ke apa kan. now dah jmpa caranya, blh la try :-)

    ReplyDelete
  6. salam Ana.
    Tq Ana. dah lama ida cari resepi kek ni.
    dan suka sangat info @ resepi coklat keras & cara potong kek tu.
    berguna sangat.

    ReplyDelete
  7. nanti nak try buat la bile dah balik cuti sem nanti :) mcm senang je tgk tutorial kak ana ni..

    ReplyDelete
  8. aslmualaikum done follow blog akak,sedap nye kek tu..yummy2:)

    ReplyDelete
  9. step y sgt complete, boleh try nnti..mekasih kak :-)

    ReplyDelete
  10. syafizaz..
    Akak griss pakai jari je dik.. cuit butter tu dan oles pada keseluruhan loyang..

    ReplyDelete
  11. ok tenkiu2,, lg satu k.ana, nak guna benang utk belah kek tu.. ape name fb tu.. nak add gak... hehehh..

    ReplyDelete
  12. syafizaz..
    facebook JOM Masak..

    ReplyDelete
  13. shedapnya kak ana..:)

    ReplyDelete
  14. very inspiring, well explain with nice pictures, nak juga la - tq

    ReplyDelete
  15. Panjang betul resepinya...Boleh ke cr ikut resepi nie huhuhu...berangan jugak nak buat kikiki

    ReplyDelete
  16. Akak, tq tunjuk cara2 buat kek ni.. dan cara potong kek tu.. kalo tau mmg xbeli gergaji kek tu. Dhla mahal potong2 pon senget gak sbb xreti gune hihi

    ReplyDelete
  17. Owh tq ana for the tip nak.potong kek.tuh..baru tahu! harus try gak resipi ni

    ReplyDelete
  18. Tq sbb share resipi ni step by step. Nanti share lg step by step ye. Best!

    ReplyDelete
  19. thanx kak ana sbb ajar cara2 buat smue resepi..sy pndi bt disbbkn blog kak ana..serious x tipu..if xkeberatan follow la blog sy yg xseberapa ni http://abbymucuk.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. nmpk sedap...nyum..nyum...

    ReplyDelete
  21. salam akak..nak tnya, akak guna loyang saiz bape ek?

    ReplyDelete
  22. akak , macam mana cara mengeras to ? tarok kat peti ais ke ?

    ReplyDelete
  23. mayaallah..sedapnya!!da lama xwat choc moist..slalau wat dgn ganache je..kalau mcmni msti lg heaven kan!!


    follow me

    herdiaryoflife.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Salam,sis nak mnta share :) halalkan ya resepi sis.

    ReplyDelete
  25. Ya Allah..bestnye bace..mmg teringin buat mousse tu..pastu bru tertanya2 cantiknye hiasan petak2 tu..tup2 trus ada tutorial skali..thankssssss! hehe

    http://haruehime.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. Wah. .best nya. .but nk taw 3/4 cawan tepung tu berapa gram?

    ReplyDelete
  27. Explanation yg sangat baik.terima kasih♡♡♡

    ReplyDelete
  28. Menarik resepi ni....bila dh mencubanya..terbukti kesedapan dan keenakannya...tq kerana share resepi ini..

    ReplyDelete
  29. as salam.maaf nak tanya kek kukus tu tak pakai mentega ke

    ReplyDelete
  30. dah cuba buat dah...mmg sedap. gebu jer....x manis sangat...sesedap rasa...mmg sedap. boleh cuba lagi.

    ReplyDelete
  31. salam Ana tnx for the resepi..akak kalo blurr nk masak sesuatu mesti cari blog Ana..bila cuba pasti menjadi..dn yg paling best Ana tk lokek ilmu dgn cara step by step yg Ana tunjuk sgt2 berkesan..smuga Allah berkati keikhlasan Ana dn keluarga insyaallah dear:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu b4 dah try japnese cotton cheese kek yg ana share syukur alhamdulillah mjadi dgn jayanya hehe..tq ana..

      Delete
    2. Betul tu b4 dah try japnese cotton cheese kek yg ana share syukur alhamdulillah mjadi dgn jayanya hehe..tq ana..

      Delete
  32. Wah cntiknya....ana guna loyang brapa inci?

    ReplyDelete
  33. Salam kak..terima kasih di atas resepi akak..mudah dan xbyk kos..yg pling penting sedap..saya seisi keluarga suka..slalu wat kek ni kak..saya juga ada share resepi akk kt adik bdik saya..minta halal resepi akak ye. Semoga resepi ni menjadi ilmu yg berpanjangan aminn

    ReplyDelete
  34. Akak saya nak tanya yg coklat hiasan tu selain baking paper boleh ke?

    ReplyDelete
  35. Nk menipu x beragak..aku buat resepi cream tg kat tgah tu haraammmmm x jadi lgsung...kwangjaq punye resepi...puiiii

    ReplyDelete
  36. kenapa cake saya tak naik kak . emm

    ReplyDelete