Tu diaaa.. resepi lagi.. kekeke.. mcm biasa, aku akan kasi resepi yg simple2 je utk di kongsi.. nama resepi ni aku bg nama salad daging salai..
Sebenarnya daging tu jenis yg bacon tu.. tapi nak sebut bacon kang jd isu lak kang sbb ada bacon yg halal dan tak halal kan.. so better aku bg nama daging salai..
Resepi ni aku cipta sendiri.. main taruk je bhn2 utk buat salad, dan hubby terus suka.. tu yg penting.. resepi ni leh di makan dgn menu western.. nak mkn ratah2 gitu pun boleh.. kira menu healthy la ni..
Bagi yg tertanya2 kat mana nak carik daging salai/slice tu, kat atas ni aku sertakan gmbr sekali.. yg tergantung2 tu la mende alahnya.. ada byk jenis tau.. ada daging turkey, ayam, daging, pepperoni..
Korang ambik dan beli jelah mana yg berkenan.. siap ada logo halal lagi.. so takyah risau status daging tu.. harga pun murah aje.. sepeket rm6.90..
Gmbr kat atas ni aku snap kat giant.. kat cold storage pun ada.. lain2 tempat aku tak pasti sbb aku memang sinonim dgn giant dan cold storage aje.. kehkehkeh
Meh lihat bahan2 dan cara2 buat salad daging salai yg simple..
Memula beli salad kegemaran korang.. apa2 salad pun boleh..
Daging salai yg korang nak guna.. byk mana terpulang kat korang..
Daging salai yg korang nak guna.. byk mana terpulang kat korang..
baby tomato.. kalau nak tambah kentang pun best jugak.. tp kentang tu mesti di buang kulit dulu, potong ikut saiz suka hati dan rebus sampai empuk.. toskan..
Biasanya aku guna sepeket je sbb yg makan kat umah ni tak ramai.. daging ni aku kuarkan, takyah basuh.. pastu aku kerat2 ikut suka hati..
Cara2 :
Memula panaskan minyak.. minyak takyah banyak2 sgt.. sikit aje.. aku guna olive oil.. kalau takde, guna minyak jagung pun boleh.. kalau takde gak pakai jelah minyak biasa..
Bila dah panas, masukkan baby tomato dan taburkan mixed herbs.. suka hati la nak letak apa, aku letak sikit serbuk lada putih, oregano, mixed herbs...
Lepas tu masukkan daging salai td.. kalau ada kentang boleh masukkan sekali harung je masa ni.. gaul2 rata.. takyah lama2 pun masak.. agak2 daging tu dah tukar kaler sikit sila tutup api..
kenapa daging salai tu takyah basuh..terus masak je ke?
ReplyDeletedaging2 tu semua dah bersih.. boleh di mkn mcm tu je.. boleh baca kat belakang plastik bungkusan daging tu cara2 gunakannya..
ReplyDeletesure cepat sediakannya kan..nmpak menarik..:-)
ReplyDeleteresepi yg simple & best!
ReplyDeletelike byk² kali
Tq kak ana...selama ni lya mncari si bacon ni jual kt mana...
ReplyDeletebersusun dah resepi nak kena try buat bulan pose ni
ReplyDelete:)
ReplyDeleteentry ini buat dayah yang tak rajin masak nih nak masuk dapur sinsing lengan la..
oho..yeke..boleh la mencuba..terliur tgk resepi2 kak ana semua nih..heheh :)
ReplyDeletewaaaa adikkk .. Western tuuu. hehe.
ReplyDeletesheila minta izin nak cuba resepi kak ana ya :)
ReplyDeletehai ana..
ReplyDeleteKenal tak ni...my FB Zuraida Yunus.
Salam kenal sini..selalu jer baca blog Ana..Ana jer tak nah jenguk blog akak hehehe..
Kak ana!tq sgt2 yer...dah paham..dah tau..nnti nk 2at la! :)TQ!
ReplyDeletebest n sempoi
ReplyDeleteAsSalam,
ReplyDeleteFirst time landed kat sini and bleh melekat baca entri2 lama.. Nice blog..
Pandai Ana deco umah.. Dah gaya Eric Leong!
Plg best, bab resepi.. Step by step guidance smpikan ingredient pn complete. Thanks for sharing!
:-)
Agree dengan Jiey Mien. Mmg sng nak follow resepi Ana sbb step by step complete.
ReplyDeletep/s : Pada yang mencari tips/suplemen bagi menjayakan penyusuan ibu boleh berkunjung ke blog saya
http://mama-iloveu.blogspot.com/2012/08/testimoni-4-oz-ke-7-oz-dalam-masa-2-hari.html
best2 la resepi kat cni.. nk kne try bulan2 puase ni.. ;)
ReplyDeleteooo boleh makan terus je ek
ReplyDeleteThanks la dear.. Da lama mkn daging salai ni la baru pestaim nak buat sendiri.. Tu yg usha blog org.. Thanks a lot
ReplyDelete