Monday, July 23, 2012

ReSePi : PuDiNg KaRaMeL GuLa HaNguS

Dalam byk2 resepi puding karamel, aku hanya suka gunakan resepi yang ni je sbb tak menggunakan banyak sgt telor.. resepi ni aku ambik dr website myresepi.. link dah tak ingat..

Tapi pada empunya resepi di ucapkan terima kasih ye sbb sudi berkongsi ilmu.. ni aku nak share dgn kengkawan kat sini lak..


Ni puding karamel aku smlm..


Bahan2 :
~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila

Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air


Cara2 membuat karamel

Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yg kecik.. kalo api besar kang hangus lak.. kacau2 guna sudu bg rata..

Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan satu sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..


Ni dia hasilnya.. karamel yg sungguh cun dan tak hangus.. ecewahhhh.. puji diri sendiri nampakkk.. kehkehkeh

Jom kita buat langkah seterusnya pulak..

Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua telor bersama dgn gula halus.. kacau menggunakan whisker..

Kacau perlahan je tau agak2 kasi gula tu sebati atau pun larut.. Jgn pukul beriya2 lak mcm nak buat telor dadar lak.. just gaul selow2 sudahh..


Ni hasil selepas gula dan telor di satukan.. dah sah dah ikatan diorang.. tahniah.. ekekekke.. ape yg aku merepek lak ni.. hahahhaha..


Langkah seterusnya, masukkan susu dlm periuk.. campurkan esen vanila.. masak atas api sederhana..

Takyah masak lama2.. just kasi susu tu suam2 kuku aje.. jgn masak sampai mendidih lak tau.. paham kan.. tak paham tanya..!!


Kemudian tuang susu td ke dalam adunan telor.. tuang sikit demi sikit sambil tgn kanan kacau adunan tersebut..


Lastly.. tuang adunan tersebut ke dalam loyang yg berisi karamel..

Sila TAPIS ye adunan tu sblm tuang .. dalam gmbr ni aku tak snap penapis lak sbb tak cukup tgn nak pegang..

Tgn kiri dah pegang adunan, tgn kanan pegang kamera.. takkan nak guna kaki lak utk pegang penapis lak kan.. huhuhu..

Kena tapis sbb dalam adunan tu mesti ada putih telor yg berketul2.. kalau tak caya sila korang tapis gak.. kalau korang taknak tapis lantak korang lah ye.. hehehe


Tutup loyang guna aluminium foil semasa proses pengukusan..

Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu.. biasanya aku memang panaskan periuk kukusan dulu kemudian baru aku sibuk prepare adunan lak..

Kukus selama 30 minit dgn api sederhana.. Sekiranya selepas 30 minit tapi puding masih lembik, sila tambah lagi masa kukusan.. kukus lagi sampai puding betul2 masak..

Kalau yg takde periuk pengukus boleh jugak guna kaedah bakar.. Tapi kenalah letak loyang adunan ke dalam loyang yg berisi air panas ( kaedah steam bake).. bakar dgn suhu 150 celsius selama 40-45 minit..


Hasil selepas di kukus.. sejukkan dalam peti ais sebelum di keluarkan dari loyang..


Hiaslah ikut kreativiti anda.. siapppp...!! ni kalau aku jual kat bazar ramadhan ni mesti org berebut2 nak beli stoberi je ni kang.. ekekeke..



68 comments:

  1. hiasan tu yg paling menggoda nafsu ku sis hehehe

    cantik lah mcm syg pulak nk makan..hehehehe

    ReplyDelete
  2. YUMMY... walaweh ana.. ko membuatkan aku meleleh air liur dibulan puasa ni.. huhuu

    ReplyDelete
  3. ana.. Klau nk lg snang.. adunan telur n susu tu masuk dlm blender jek pukul.. nnti texture puding pun nmpak cantik je. puding ana mmg terbaik la..

    ReplyDelete
  4. rajinnyerrrr ana ni....

    ReplyDelete
  5. balik petang nanti nak cuba lah resepi ni...kekekekeke

    ReplyDelete
  6. ana; akak buat masa 1day pose ari tu.
    style akak blender jer telor+susu pekat 1/2 tin+air secawan pastu kukus.

    ReplyDelete
  7. Anonymous1:16 PM

    salam perkenalan kak..huhu..dh lma x buat puding karamel nie..mase blm jadi bini org je buat, skrg x lagi sbb hubby xgemar sgt manis2 n spesis puding ni..tp ble tgk akak punye puding,semangat balik nk buat..buat sndri, mkn sndri la jwbnye..

    ReplyDelete
  8. memang teringin nak buat... tq ana share resepi...:)

    ReplyDelete
  9. Sumber Inspirasi,Menu Ramadhan untuk saya yg sekali kering idea ni :), terima kasih kak slalu share resepi

    ReplyDelete
  10. Puding ni tak manis sgt.. Ana dgn hubby pun tak suka yg manis2 terlebih ni..

    ReplyDelete
  11. Peeeewwwiitttt...puding tu ngah ngorat akak. Kurang manis memang pihan akak.

    ReplyDelete
  12. sedapnye..nk tryla nnti..tq kak share tutorial wat puding karamel..br tau nk wat..hehe

    ReplyDelete
  13. feveret KC ni. tapi tak suka buat. suka makan jer. hehe.

    ReplyDelete
  14. tgk susunan gambar mcm senang jek nk buat
    ni antara malas ngan rajin je ni

    ReplyDelete
  15. saya pun ikut resepi ana yg post lama dah..tapi dari 3 biji telor..kurangkan ke 2 jee..rasa ok not bad..!! 2nd berbuka nye project lah tu

    ReplyDelete
  16. Salam,

    ana,
    ni just to share ye.

    Suami avoid makan nasi nak jaga berat atau kurangkan berat. Lagi lagi slipdisc atau apa jenis sakit belakang, dr suruh kurus dan kurang kan berat badan.

    Tapi bukan setakat makan nasi je, segala benda yg berkalori tinggi termasuk lah dessert.
    utk pengetahuan- double cream kalau whip, buang airnya, letak dalam fridge jadilah butter.
    cheese, full cream milk, single cream, cream cheese, cheese, santan, gula dan makanan yang akhir sekali di proses jadi gula atau berkalori tinggi.

    so kesian laki avoid makan nasi, tapi lemah semangat nengok dessert yang menggoda kalbu tu.
    Lagi satu elakkan makan lepas pukul 9mlm. So kalau pelu alas perut je. Dessert ni bagus bila siang hari dimana lepas makan kita tak tidur.

    Saya ada sakit belakang dan akui kena patuh kurus kan dan turun berat badan. Supaya otot dan anggota tidak worn out dan over work by having to carry the extra weight.
    Disebabkan faktor pemakanan adalah sgt penting, saya cuba la makan seawal dan sekadarnya. sesekali jalah treat.

    Santan santan kenala kurang. kalau masak kari lebihkan kari gunakan air asam jawa untuk kuah baik kari ayam atau ikan.
    kalau nak lowfat milk.
    ingat apa kita makan akan diproces jadi kalori. jika tidak di bakar kalori tu berkumpul menjadi lemak. Sakit belakang ni tidak akan pergi cuma kena manage. Maka manage lah dengan menurunkan berat badan.
    Jika minum teh tak yah gula, semua kena adjust.
    Ana kena supportive.. bagusnya pencuci mulut makan sepotong buah sebelum makan. so acid dlm gula diprocess dan bila kita makan kita tak cepat rasa lapar.

    ok ana, jaga diri awak, awak tunggak keluarga. selamat berpuasa.

    tak yah publish la ni.

    ReplyDelete
  17. Yeayyy baru pas siapkan puding karamel resepi kak ana,sedapppp....
    petama kali buat terus menjadi ...syokknyerrr..hihi

    ReplyDelete
  18. Kak Ana,
    please buat entry resipi agar-agar or side dishes waktu berbuka pleaseeeeeeee

    Sebab I can only learn and do well in making something through your very clear and ohsem steps! :DD

    ReplyDelete
  19. Kak Ana,
    please buat entry resipi agar-agar or side dishes waktu berbuka pleaseeeeeeee

    Sebab I can only learn and do well in making something through your very clear and ohsem steps! :DD

    ReplyDelete
  20. senang je ni..nk cuba la :)

    ReplyDelete
  21. hai...saya da try waktu raya hari tu...memang menjadi dgn jayanye.tq

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. pinjam resepi yea kak... ;)
    first time try!!! hehe

    ReplyDelete
  24. ehem...nak mintak resepi ni sis....terima kaseh....
    jap lg nak cube...harap3 menjadik :)

    ReplyDelete
  25. cam senang jew,nie yg nk try nih :)

    ReplyDelete
  26. kak.. tq share resepi..
    1st time puding karemel ikut resepi akak, memg perfect rasa dia..
    en tunang gile karemel, die kate ni plg perfect rasa die. tq kak

    ReplyDelete
  27. Anonymous10:04 AM

    Salam..kalo kite tuang adunan telur+susu tu ke dlm loyang karamel...nanti x bercampur ke..

    ReplyDelete
  28. Ct zaque..
    Tak bercampur sbb karamel tu dah mengeras dah..

    ReplyDelete
  29. kak, kalo kaedah steam bake guna api atas bawah ke api bawah ke api atas?

    ReplyDelete
  30. Anonymous2:35 AM

    Akak..sy dh try resipi ni..menjdi dn sedap! Terima kasih ye share resepi..:)

    ReplyDelete
  31. tq share resipi...insyaAllah nak cubalah! cuma nak tanya...5sudu besar gula utk puding tu manis sgt or biasa2 je...?

    www.mummysayf.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. Google pasal krim karamel tjumpa blog ni. Tq ya sbb share. Nak p buat skrg jugak.

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. Senangnyaaa :D thanks !!! Hehe

    ReplyDelete
  35. klu kacau telor dgn gula halus tu tanpa gune whisker bole ke kak?.. ganti dgn bnd lain.. ade ubah rase ke?

    ReplyDelete
  36. i dah try buat malamni.hanya tuhan saja yang tahu betapa sedapnya :p walaupun nipis sodap mak aih.hihihi.thanks kak ana.

    ReplyDelete
  37. salam. saya ada terjumpa 1 entri sebijik macam entri puan. mungkin dia sudah mintak izin? saya tak pasti.

    http://norhafizahsapani.blogspot.com/2013/02/puding-karamel-gula-hangus.html

    dill.

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum
    Dear Ana
    Love your blog.
    Please visit my blog too.
    http://jelitashaklee.blogspot.com/

    Love,
    Ruzana

    ReplyDelete
  39. Salam..nk tnye ....knpe mse wt gle hangus tuu gule jd keras???

    ReplyDelete
  40. Salam..nk tnye ....knpe mse wt gle hangus tuu gule jd keras???

    ReplyDelete
  41. Tq k.ana...resepi ni mnaikkan smgt sy utk buat karamel yg suam requesti...resepi lma mbuatkn sy mls utk buat sbb remeh caranya...ptg ni nk try buat...

    ReplyDelete
  42. Dah jd dah karamel ni...tp teksturnya agak keras...suami nk yg lembut mcm taufu fa...cmne nk buat yg lembut tu....tp sy rs ok je cmni....

    ReplyDelete
  43. tgh atas dapur lg pudingku.hopefully menjadi dgn jayanya..boleh mkn buka nanti..

    ReplyDelete
  44. salam sis.klo karamel tu sy bubuh2 butter blh kn?sbb sy bubuh gula saja,xjdila,2 kali sy dh buat.buh butter bru blh..

    ReplyDelete
  45. Salam sis..thanks for the resipi...tgh try wat..heee...

    ReplyDelete
  46. Tx for recipe. Selalu buat pakai 10biji telur tapi bnyk la pulak. Nak kurangkan xpandai. Ni ade yg just nice, senang. Bole buat sikit.. Tx ya! And maybe bole drop blog elly jugak k.. www.ellyanaisa.com

    ReplyDelete
  47. Tx for recipe. Selalu buat pakai 10biji telur tapi bnyk la pulak. Nak kurangkan xpandai. Ni ade yg just nice, senang. Bole buat sikit.. Tx ya! And maybe bole drop blog elly jugak k.. www.ellyanaisa.com

    ReplyDelete
  48. Waaa...nak cuba na cuba...dah terliur...slerrrpppp

    ReplyDelete
  49. Sangat lembut teksturnya...thanks to ana n myresipi :)

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. sis., nk try la..tapi caremel nie mmg ada cam bsh2 sikit ke..

    ReplyDelete
  52. Lepas baca entri ni terus rasa macam nak buat sendiri.

    ReplyDelete
  53. Puding ni mmg fav.my hubby....alamak sy pulak tak tau lgsung mcmne nk buat...rupanya kalau ikot step dia betul2 sng je nk buat...lame btul dlu sy nk bljr...skrg alhamdulillah...puding ni mjadi fav suami dan anak2...

    ReplyDelete
  54. Salam. Saiz loyang akak gune tu saiz brp ye..huhu

    ReplyDelete
  55. Bru nk mengukus ni,tertumpah sket..ralatnye..huhu..trima ksh ye ats resepi..result xtau lg ni..hihi

    ReplyDelete
  56. cantik!! Siapa ade stoberri tu mengancam. kalau tebal sure lagi cantik kan. saya selalu fail masa terbalikkan dia. hehehe

    ReplyDelete
  57. Kalau tak balut dengan aluminium foil boleh ke kak ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better balut sbb nak elak air dr penutup kukusan jatuh dlm loyang

      Delete
  58. takk faham la..mcm mna gmbr y lps kukus tu xder kuah yg last tu da kuah...cmna tu..xfhm..jelaskan please...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha adeh.. karamel ni mmg akan ada sdiri kuahnya slps di terbalikkan.. kuah tu drpd gula karamel yg kita hanguskan mula2 tu ha.. dah buat nanti paham la maksud saya.. heheh

      Delete
  59. Sis..thanx..sy bt puding karamel ikut resepi kat myresepi yg sis share ni tp bl sy google semula tuk check blk sukatan semalam,resepi tu da xde..nasib bek sis copy masuk kt blog sis..thanx ye..

    ReplyDelete
  60. thanks for the recipe Ana! First time try memang sedap sgt!

    ReplyDelete
  61. Sis...nk tnya...sukatan sudu tu guna sudu makan yg biasa tu ke?hehe....maaf nk kn kepastian...bru nk try..

    ReplyDelete
  62. Sis...nk tnya...sukatan sudu tu guna sudu makan yg biasa tu ke?hehe....maaf nk kn kepastian...bru nk try..

    ReplyDelete
  63. ambik resepi ni ye. TQ^^

    ReplyDelete
  64. Sis sy nak try resepi ni ye. Mintak halal.. nk buat request dr husband nk bawak berbuka rumah mertua. Harao2 menjadi la.hehe sbb pernah buat resepi lain sebelom ni x jadi. Jd keras.huhu

    ReplyDelete
  65. Saya suka baca entry awak..seronok.kelakar pulak tu.hari ni nak cuba buat puding utk anak.harap jadi.hehehe

    ReplyDelete