Hari2 aku gigih pikirkan menu nak masak apa utk berbuka.. aku tak pening sgt juadah utk bersahur sbb aku just panaskan balik mana2 lauk yg boleh di makan waktu sahur..
Kecuali sayurlah kan sbb biasanya sayur tak tahan lama sgt kalau di simpan.. aku tau korang pun sama pening jugak kan.. kihkihkih.. kadang2 nak masak tu ini tapi bahan adaaa je tak cukup..
Masa beli barang basah semalam, aku sempat rembat buku resepi ni.. menarik gak resepi2 dlm tu.. kang mana2 yg aku dah cuba aku akan share kat korang lak ye..
Okey, meh aku kongsikan resepi ayam percik simple ni.. rujukan asal adalah dr website myresepi.. tapi aku ejas ikut suka hati aku sbb ada bhn2 yg tak cukup..
Okey, meh tengok bahan2nya :
Amboiii, siap kepala tu mengadap kamera ye incik ayam.. gimnastik sungguh.. Ayam tu korang potong besar2 ye.. ambik bahagian mana yg korang suke..
Aku ambik bahagian ni aje.. basuh ayam bersih2 ye..
Ko tengok, gigih aku masak sambil belek2 resepi tau..
Sempat berfesbuk lg.. tu yg kadang2 salah taip tu.. hahhahha.. nasib baik aku tak tercincang henpon aku.. hehehe.. settle bab ayam sila ketepikan sekejap.. jom wat keje lain lak..
Jom sediakan bahan2 utk di kisar :
Ko tengok, gigih aku masak sambil belek2 resepi tau..
Sempat berfesbuk lg.. tu yg kadang2 salah taip tu.. hahhahha.. nasib baik aku tak tercincang henpon aku.. hehehe.. settle bab ayam sila ketepikan sekejap.. jom wat keje lain lak..
Jom sediakan bahan2 utk di kisar :
~ 2 inci kunyit hidup (kalau xde sila ganti serbuk kunyit)
~ 2 batang serai
~ 2 cm halia
~ 1 sudu kecil biji ketumbar
~ 4 ulas bawang putih
~ sedikit air utk blender
Bahan2 lain :
~ 3 sudu besar cili kering kisar.. tambah lagi kalau nak lebih pedas ye..
~ garam atau bahan perasa..
~ santan pekat 1 cawan.. kalau masak sekor ayam guna 2 cawan santan pekat.. senang citer masukkan je santan kotak yg 200ml tu..
~ asam keping sekeping je
Cara2nya :
1. Mula2 masukkan ayam dalam kuali.. tuangkan bahan2 kisar tadi ke atas encik ayam tersebut.. masa ni jgn bukak api dulu..
2. Ambik santan.. tuang ke dalam kuali yg berisi ayam + bahan kisar td..
3. Selepas masukkan santan, masukkan pulak 3 sudu besar cili kering kisar.. Haaaa masa ni dah boleh bukak api.. api sederhana je ye..
4. Kacau2 bg ayam tu sebati dgn kuah.. jgn lupa terbalikkan bg ayam tu tak masak sebelah aje...
5. Masukkan asam keping sekeping aje.. masukkan garam secukup rasa..
6. Masak sampai ayam tu jadi separuh masak dan kuah menjadi sedikit pekat.. matikan api..
7. Angkat ayam tersebut dan masukkan ke atas dulang pembakar.. tuangkan sedikit je kuah ayam percik tu td.. baki kuah sila simpan utk di tuang ke atas ayam sesudah siap di bakar..
8. Bakar ayam tersebut dlm oven selama 30 minit atau sehingga ayam tersebut bertukar keperangan.. dgn suhu 180 celsius, api atas bawah..
Betul tu ana, buntu bila fikir nak masak apa. Kalau nak layan tekak akak sorang, akak ni tak kesah sgt bab makan. Tp harus fikirkan tekak hb yg makan nasi tu. Tq ana share resepi ayam percik ni..Boleh try ni..heheheee.
ReplyDeletesedapnya nampak..pepagi masuk keje tngok makanan ni mula la telan air liur snyap2..hek3.. semalam baru je berbuka makan ikan percik..
ReplyDeleteyeay ana dah letak resipi.thx ana!
ReplyDeletehai ana.. salam kenal.. 1st time cik ida terjah masuk blog ana nih terus terpikat dgn cerita resepi dan lain2 cerita dlm blog nih..
ReplyDeletebetul la.. kdg2 buntu apa nak masak utk buka.. bg yg jarang masak lagi la rasa nak nanges bila ngenang apa yg dijual kat bazar ramadhan tu anak2 tak suka..
tq share byk benda yg boleh digunapakai bersama. moga mendapat pahala berpanjangan selagi org lain menggunakan resepi2 nih.. . :)
sedapnyer....nak try...takut tak sempat pulok balik kijo ni..mmmm...kena buat time weekend ni
ReplyDeleteAkak pun dah try resepi ni...ambik kat my resepi...mmg best kan...licin dibedal anak2...arini buat lg...subuh tadi perap ayam...ptg karang baru proses seterusnya...nyummy2...
ReplyDeleteNampak senang je Ana masak ayam percik tu,kak Nurul x pernah lg masak ayam percik nie.
ReplyDeleteNampak cam senang buat ayam percik versi Ana tu. Nak try lah nanti. Aritu dah buat nasi tomato resepi ana tu. husband makan sesuap terus puji "sedap" heheee.... :-))
ReplyDeletehttp://mama-iloveu.blogspot.com/
sedapnyaaaaaaaaaaa nengokkk
ReplyDeletedapnyer...
ReplyDeletemak aiii..
ReplyDeletedah la rajin masak..
rajin ambik gambar..
rajin terus hapdet...
fuhhh...
blogger otai..
memang mesti dijadikan contoh nih..
:)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesaya pun dah cuba resepi ni kelmarin.. memang mudah dan sedap.. yg penting boleh juga merasa berbuka dengan ayam percik walaupun berpuasa di perantauan.... Tq ana :)
ReplyDeleteRajinnya ana potong ayam sendiri. Kalau kzefa le, tak rajin. Beli mesti siap2 suruh org yg jual tu potong.. :-)
ReplyDeleteAssalamualaikum...saye syuhada nk tye akak kalo nk masak ayam percik tu ayam nye goreng xpe ke???
DeleteFuiyoooo .. nmpk sedap ayam tu.
ReplyDeleteSedap nampak gayanya tu.
ReplyDeletesalam.. mohon copy resepi ayam percik ni ye.. tq
ReplyDeleteakak bakar guna oven ke?
ReplyDeletesalam....thanks 4 the resepi.....dah try...sedap n ssimple jer cara wat...saya wat byk2 simpan dlm peti ais...then bila nk bakar jer.... (:
ReplyDeleteSALAM KENAL...Hai tengah duk google resepi percik. Jumpa awak punya, tgk simple aje rasa nak mencuba la sebab tengoh resepi2 lain byk sangat bahan.
ReplyDeletemencari resepi ayam..
ReplyDeletedah tak tau nak masak apa ayam ni...asyik masakan sama je..best juga buat ayam percik kan...hehehe
nampak pun sedap...:)
lupa lak..salam perkenalan...
jemput follow my blog...http://sascima78.blogspot.com/
salam...
ReplyDeletesimple and look nice.. xbanyak bahan.. pasti akan cuba...
do visit my page
http://wwweffafarhana.blogspot.com/
memang sedap baru pas masak tadi trus ngap berpeluh2...dh tak larat nk bangun...
ReplyDeletedah try and sedap gila!
ReplyDeleteSedap ayam percik ni jika kita masak sendiri
ReplyDeleteJemput singgah sini juga
http://pokok2u.blogspot.com
Sedap
ReplyDelete