Okey.. kali ni nak share resepi ayam masak merah versi abah aku.. resepi ni aku mintak dari abah aku.. abah aku buat katering kat kampung dan beliau jugak memang tukang masak terkenal kat kampung..
Asal ada kenduri je kat kampung mesti abah aku yg di panggil utk masak.. kalau aku balik kampung, aku pun tolong sama bantu abah masak lauk utk kenduri..
Tapi tulahkan, abah aku ni masak utk jemputan yg beribu org.. so bila dia share resepi kat aku, dia tak pandai lak nak budget sukatan.. hahaha.. agak dahhh..
Takpe, abah bgtau je apa bahan2 dia dan aku try imagine utk sukatan lak.. so inilah yg aku nak share kat korang pulak.. tak tau lah kan korang pun pernah try masak ayam masak merah versi ni atau tak kann.. yg pasti aku belajar dgn abah aku aje..
Bahan2 yg di perlukan :
~ seekor ayam
~ sila potong ayam ikut citarasa yg korang nak.. basuh, lumur garam + kunyit dan goreng separuh masak.. ketepikan..
Bahan2 kisar ( kisar halus ):
~ 4 biji bawang besar
~ 5 biji bawang merah
~ 5 ulas bawang putih
~ 2 cm halia
Bahan Kisar lain :
~ 15 atau 20 tangkai cili kering.. di gunting, buang sikit bijinya.. rebus sebentar.. baru kisar..
Bahan2 di hiris :
~ 3 biji bawang besar ( lagi sedap bwg holland)
~ 5 ulas bawang putih
~ 2 cm halia ( aku hiris jd 3 bahagian)
Bahan tambahan :
~ 2 kuntum bunga lawang
~ seketul kayu manis
~ 2 sudu besar sos cili
~ 60 ml santan ( aku guna santan kotak je)
~ 250 ml air ( lebihkan sikit pun takpe)
~ 3 biji tomato yg di potong 4 bahagian
~ garam secukup rasa
~minyak utk menumis
Cara2 MemasaK :
Panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan hirisan sampai layu.. layu ye bkn hangit..!!
Panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan hirisan sampai layu.. layu ye bkn hangit..!!
Kemudian masukkan bahan kisar.. gaul rata..
Lepas tu masukkan cili kering yg di kisar.. masukkan jugak sos cili.. tumis sampai pecah minyak..
Bila dah pecah minyak sila masukkan ayam yg di goreng td.. gaul rata.. biarkan seketika..
Kemudian masukkan air.. ikut la banyak mana kuah yg korang nak kan..
Santan ni nak kasi kuah tu pekat.. kalau korang taruk lebih air, lebihkan jugak santan agar kuah tu tak terlampau cair.. dan make sure tak terlalu pekat sangat.. pandai2 ejas ye di situ..
Masukkan tomato.. garam.. gaul rata dan biar sampai pecah minyak lg.. agak2 tomato tu dah empuk dan kaler kuah dah menarik sikit leh la tutup api..
Abah aku memang tak berapa minat taruk kacang peas sbb cepat basi katanya.. korang kalau nak taruk pun boleh aje.. tapi versi yg ni leh di makan sampai keesokkannya dgn syarat jgn lupa panaskan lauk tu dulu ye... hehehe
Sekian entry masak2 utk petang ni.. tak paham tanya..!!
patutlaa ana pandai masak.. ghupernya anak tukang masak.. heheeee
ReplyDeleteTq..tq.. ana.. kita suka resepi nie.. nnt kita cuba plak ek..
Kak Ana...
ReplyDeleteKalau letak santan takut tak tahan lama...
Kalau Dyh tak letak santan...agak-agaknya rasa akan lain tak? =)
Soalan dari adik yang tak pandai masak sgt..hehe
Sheema Dean ..
ReplyDeletenak panggil kakak ke ni ehh.. heheh.. abah ana je yg terer masak, ana lom la seterer abah ana..
Dayah..
ReplyDeleteboleh mkn utk 2 hari.. mcm akak ckp td kena rajin panaskan lauk2.. mknn apa2 pun kita takleh simpan lama2 gak kann.. 2 hari tu kira okeylah.. hehehe..
Sukelah, bl ana buat tutorial resepi bergambar ni..haha..senang nak follow buat..hehe
ReplyDeletemak sy pun tkg msk..tp sy xreti msk..tp mkn, mmg terer..haha...mmg sedap aym tu...aish...suh mak msk la jap lg :p
ReplyDeletesonoknya ayah tukang masak
ReplyDeletemesti turun ke anaknya yer..pandai
masak...nmpk sdp dh tuh hhehee
kalau balik kg, kenduri kawen, mesti lauk wajib org kg masak ayam masak merah macam ni....
ReplyDeleteerr...teringin le pulak.
laa patutla anaknya terer masakk....
ReplyDeleteTq Ana..selalu share resepi!
ReplyDeleteTq Ana..selalu share resepi!
ReplyDeleteTeringat ayam ampal...ayam masak merah versi banjar,,,ishhhh sedapnya
ReplyDeleteSalam.. kak ana... saya suke sgt bace blog akak... lg2 bab masakan... plus akak akan snap pic satu2.. tq sgt!!! ianya sgt berguna utk sy yg baru nak blaja masak ni...=)
ReplyDeletelama akk x komen kat blog ana.. selepas tanya psal fish pond dulu ingat? hehe.. ana ni buat melelh air liuqqqq.. hahaha..
ReplyDeletekak fyza
ohhh..bubuh santan...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesedap ! dah try last friday. ada gambo and detail explaination senang je nak ngikut :-)
ReplyDeleteila tak letak santan.. ila letak serai versi mak ila
ReplyDeleteemmm....sedap
ReplyDeleteSedap2...fvrt husbnd
ReplyDeletenak cube la resepi ni malam nanti ..yummy yummy, x sabo rasenye nak masak ayam masak merah ni .. :)
ReplyDeletebaru je try resipi ni kat umah sewa, sedap rasanya,,menu pon tiru gaya ni
ReplyDeletehmm. mcm best. nak try. akak, akak memang suka melancong ekk?
ReplyDeleteWoow..ini yg i cari..dah lama tinggal kat singapore. .Tahu makan,tak tahu masak.thank u adik Ana
ReplyDelete5 stars....br masak utk lunch td.mabeles.thanks fr sharing the receipi
ReplyDeleteKlu masak 2 ekor ayam kne gandakan bahan2 td yer cik ana?
ReplyDeleteNk try resepi ana... Utk juadah aidiladha.. Mklomlh, x balik kg.. That's y kena msk sndri utk en.suami.. Wish me luck dear"!!
ReplyDeleteNk try resepi ana... Utk juadah aidiladha.. Mklomlh, x balik kg.. That's y kena msk sndri utk en.suami.. Wish me luck dear"!!
ReplyDeleteAsal kenduri jer menu utama ayam masak merah...apa kata kita tukar ayam masak hijau ka biru ka baru pehh.....fikir fikirkan yerr....
ReplyDeleteLuv this receipe.my hubby puji melangit tau.match ngan nasi tomato....yummmmy
ReplyDeleteSemoga akak dimurah kan rezeki kerana kongsikan resepi akak. kipidap..hehe suka tgk resepi2 akak ni.
ReplyDeletetengok pon dah menyelerakan. tq share resepi ini..
ReplyDeleteHot post - Resepi Nasi Goreng Ikan Sardin Hadiah Dari Hati