Dah berminggu aku cuti apdet rupanya.. mood malas plus sibuk sgt2 lately.. tp dlm sibuk2 tu aku sempat masak mcm2.. hehehe..
Ni aku apdet dulu antara resepi yg aku buat beberapa hari lepas.. aku gigih masak tu ini sbb umah aku ni sentiasa ada tetamu yg dtg mkn.. hehehe..
Resepi ni aku dah pernah share dlm blog ni.. ni aku sharekan lagi tp versi yg berbeza dan paling simple sbb tak cukup bhn2.. kikiki..
Kali ni aku buat menggunakan almond yg mcm kat atas ni.. make sure di sangai dulu/dibakar dlm oven dulu tau.. yg takde oven leh sangai atas kuali non stick tanpa minyak..
Resepi Almond Cluster
Bahan2 :
~ coklat masakan secukupnya (bergantung pada kuantiti almond)
~ 2 sudu besar nutella (takde pun takpe)
~ 2 sudu besar nutella (takde pun takpe)
~ almond
Cara2 :
~ Cairkan coklat secara double boiler.. tambahkan nutella.. dah sebati sila alihkan..
~ tuang aje badam yg dah di sangai td ke dalam coklat masakan tersebut..
Utk lebih sedap, gunakan dark coklat dan milk coklat.. boleh di dapati kat kedai bakery.. Tp kalau takde korang guna jelah coklat masakan bar yg ada kat pasaraya tu je..
Utk lebih sedap, gunakan dark coklat dan milk coklat.. boleh di dapati kat kedai bakery.. Tp kalau takde korang guna jelah coklat masakan bar yg ada kat pasaraya tu je..
Ni hasilnya lepas di satukan..
Boleh di tuang dlm paper cup kalau nak nmpk kemas..
Boleh di tuang dlm paper cup kalau nak nmpk kemas..
Guna paper cup yg kaler hitam/gelap2 sikit baru lah biskut tu nampak exclusive.. Boleh jugak kalau tak nak guna paper cup.. just sudukan letak atas dulang..
Pastu sejukkan dlm peti ais jap kasi coklat tu cepat sejuk.. takyah lama2, dlm seminit dua je dah keras dah coklat tu.. hehehhe..
Nak lg cantek, korang hias dgn coklat putih.. korang double boiler kan coklat putih tu, masukkan dlm piping bag, gunting hujung piping bag tu sikittt je, pastu lorekkan2 atas biskut td.. siappp..
Aku tak buat sbb takde coklat putih.. sedihhh.. terus kurang lawa biskut aku.. tp cayalah, biskut ni memanggg sedap..
Ni bukan biskut kak ni coklat badam!! Konfem sedappp *kecur liur*
ReplyDeletesedap biskut ni..:) teringat mcm nak raya la pulak...hehe
ReplyDeletesedapnyaaa...dahla lapar nii...
ReplyDeletep/s: dah lama tak jengok blog ana.. dah besar budak bertiga tu yer...
blh buat biskut raya kak!! tahun lepas femes biskut ni pastu mahal pulak tu org jual. ok, blh mark biskut ni nak wat kuih raya..
ReplyDeleteMaunya xmahal dek non..
Delete2 bahan tap dua2 mahe2 belako...
Nak2nya coklat...klu nk sodap mkn juling biji mato...gunolah coklat mahe tu..pe namo ea coklat tu ntah..ba..ba..gtulah bunyi ea
Hi Ana,
ReplyDeleteFirst time kak Ila mencelah ni , just to say thanks to u because sejak baca blog Ana, jadi terajin masak sikit sekarang... anak2 suka pavlova recipe dari Ana.
selamat hari raya ana...hihihihi
ReplyDeleterasa cm nk raya kan, anak2 akk pun suka biskut ni...selalu jugak buat, tp xpernah lg bubuh nutella...
hoho...ana, ini mcm dah bertuko jd blog masakan nih. hehe..
ReplyDeleteErmm... sedapnya...
ReplyDeletep/s : seronok godek2 blog dear nie... byk resepi senang...
ana..
ReplyDeletenak sangai badam tu sampai cemane?
ampun la yer tanye soalan tak bijak ni.. :d
Ana,
ReplyDeleteOk tak kalau tukar badam kepada bubble rice..tanye jer tak penah cube pun...hihihi. Tp resepi ana ni macam cedap sesangat..nak try lah time raya nanti
Ibu aisyah.. Boleh aje.. Heehe
ReplyDeleteSuhana,
ReplyDeleteSangai tu maknanya goreng badam dlm kuali tanpa minyak..
Kak ila..
ReplyDeleteMekaseyyy kakkk.. Salam kenal dr ana ye kak..
Salam,
ReplyDeleteIngat nk try wat yg ni la, nmpk senang je.. Kalau coklat 1kg, almond dlm brape ek?
Salam akak, sukatan biskut badam cluster yang akak buat nie untuk hidangan berapa orang?
ReplyDelete