Wednesday, May 16, 2012

ALmoNd CLuSteR LaGi

Ni yang aku buat malam td.. beratus bijik gak dpt..

Bg yg nak tau cara2nya dan bahan2 yg aku buat, meh aku bgtau lg sekali ye..


Aku guna almond jenis mcm ni..

Beli kat kedai bakery sbb murah le sikit dlm rm28 mcm tu.. pastikan di panggang dlm oven terlebih dahulu atau di sangai..

Bg yg tak paham maksud sangai, sangai tu maksudnya goreng dlm kuali tanpa minyak.. mcm kita sangai kacang tanah tu la.. sentiasa gaul2 badam tu dlm kuali supaya tak hangit.. api kecik..


Ni jenis coklat yg aku guna dan aku pengguna setia brand beryls sbb bg aku coklat ni kualitinya bagus.. sedap pun sedap..


Rege sepeket rm15.80 utk sekilogram..

Beli yg bentuk coin sbb mudah waktu nak mencairkan.. utk buat almond cluster ni aku mixkan ataupun campurkan dua jenis coklat iaitu Coklat Dark Compound dan Coklat Milk Compound..

Sebab bila kita campurkan kedua2nya rasa coklat tu sedang2 elok je tak manis sgt.. kalau kita guna dark coklat 250gram, kita campurkan milk coklat pun 250gram jugak.. pahamkan..


White coklat pun aku guna brand beryls.. guna sikit je..

Yang pasti kaedah mencairkan ke semua coklat ini adalah menggunakan kaedah double boiler.. make sure bekas yg kita masukkan coklat tu tak basah.. jgn ada sebarang air tau..

Coklat yg dah cair bolehlah di campurkan dgn badam yg di sangai td.. boleh jugak campurkan cornflakes, bubble rice.. ikut kreativiti masing2..

Gaul semuanya sebati dan sudukan dlm papercup.. hias dgn coklat putih yg dah di cairkan.. coklat putih yg di cairkan kita masukkan dlm plastik piping bag.. pastu gunting hujung/bucu piping bag tu sikit je.. kasi coklat putih tu kuar dgn halusss je.. barulah nampak kemas...


Dah siap sila sejukkan dlm peti ais kasi coklat tu cepat keras.. kejap je dlm 4-5 minit mcm tu..


Note :

~ Kalau nak buat dlm kuantiti yg byk, make sure korang dah sediakan papercup tu siap2.. jgn masa nak sauk baru nak bukak papercup satu persatu..

~ tutup kipas/ekon utk elak coklat yg belum di masukkan dlm papercup tu mengeras..


46 comments:

  1. Ana..dah boleh jual dah tu. Heee.
    Coklat dgn almond mmg sedap.

    ReplyDelete
  2. sedapnyeee ana....bleh cuba utk raya nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la buat.. Komfem laris punya.. =)

      Delete
  3. rajin kak ana ni :)
    meh hantar sikit kat Skudai ni~
    hihi.

    ReplyDelete
  4. nak buat nak buat!! hehe

    ReplyDelete
  5. SEDAPNYE... LUNCH NI NAK G KEDAI LAH BELI COKLAT... TERIMA KASIH BAGI IDEA GUNA COIN COKLAT TU.....

    ReplyDelete
  6. sis, double boiler tuh nak buat camne?sedapnyaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try google image double boiler.. Komfem paham maksudnya.. =)

      Delete
  7. kak ana..droolinggg...nak buat jugak..btw dah try famos amos cookies akak..menjadi!tq yer :)

    ReplyDelete
  8. nina pon nak buat !! senang sagt . just coklate n almond + cornflaks . sedap nye :)

    ReplyDelete
  9. hai kak, i suka baca blog akak.always following u.nak tau, smlm i try buat biskut famous amos versi akak tau.n ia menjadi.pasni nk try lak almond cluster.erm,sy newbie je dlm bloging ni.kalo sudi,jenguk la page sy. :) secantikrainbow.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai jugak.. Tq2... Pasni try la biskut ni pulak.. Sedap tauuu..

      Delete
  10. Salam, yg ana buat ni,campur badam ngan cornflake n bublerice ke?

    ReplyDelete
  11. menarik ni.. kena cuba! ;)

    ReplyDelete
  12. kita jadi kawan2 ok.. :) hihi..
    >> http://websitenina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Salam lakarantinta..
    yg ni badam sahaja.. ana buat ketiga2 jenis kategori (yg campur cornflakes, yg campur bubble rice atau badam sahaja)

    ReplyDelete
  14. Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
    tq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..

    ReplyDelete
  15. Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
    tq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..

    ReplyDelete
  16. Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
    tq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..

    ReplyDelete
  17. Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
    tq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..

    ReplyDelete
  18. kak, coklat ni cair tak kalau kita simpan dalam bekas kuih? sbb kdg2 kalu mcm almond london tu, ada sesetengah coklat jadi cair bila letak pada suhu bilik..

    ReplyDelete
  19. Sdapnye ana...nk buatlh utk ank2 tq sb kongsi rsepi ni yer...sya pngikut stia blog ana..sb sng nk pham;-)

    ReplyDelete
  20. harga terkini sebotol brape ea k.ana????

    ReplyDelete
  21. Kak,nk tnye,klu gne coklat beryl powder nk wt cmne ye?hehe terbeli yg powder

    ReplyDelete
  22. harga coklat rm15.80 sekilo, tahun 2012..sekarang berapa la harga nya yea...hahahaaha

    ReplyDelete
  23. harga coklat rm15.80 sekilo, tahun 2012..sekarang berapa la harga nya yea...hahahaaha

    ReplyDelete
  24. Dekat negeri saya harga coklat tu rm13.90 1kg.negeri senbilan

    ReplyDelete
  25. Dekat negeri saya harga coklat tu rm13.90 1kg.negeri senbilan

    ReplyDelete
  26. Coklat ni boleh buat untuk drip kek tak?

    ReplyDelete
  27. COklat tu kene tunggu sejuk dulu ke utk gaul dgn almond? Takut almond lemau pulak hehe

    ReplyDelete
  28. assalam..akk klu sy guna yg dark choc beryl tu..agk2 mnis x..kena tmbh ape ye bg mnis utk celup almond londm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klo utk almond london gna beryls milk ok dh..dia mnis..

      Delete
  29. assalam..akk klu sy guna yg dark choc beryl tu..agk2 mnis x..kena tmbh ape ye bg mnis utk celup almond londm

    ReplyDelete
  30. Kat mana nk cari beryl milk compound nie yer

    ReplyDelete
  31. suka sangat dengan brownies, patot lah dia berkedut seribu kat atas permukaan dia, rupanya byk pakai coklat.

    ReplyDelete
  32. Kak..kne tunggu coklat tu sejuk ke baru boleh masukkan badam/cornflakes/bubblerice?.

    ReplyDelete
  33. Klau gne jenama coklat compound van hounten boleh ke ?

    ReplyDelete
  34. kalau buat almond london.. boleh ke guna coklat coin nie? campur dark chocolate + milk chocolate.. sedap ke? 👉👈

    ReplyDelete