Bg yg nak tau cara2nya dan bahan2 yg aku buat, meh aku bgtau lg sekali ye..
Aku guna almond jenis mcm ni..
Beli kat kedai bakery sbb murah le sikit dlm rm28 mcm tu.. pastikan di panggang dlm oven terlebih dahulu atau di sangai..
Beli kat kedai bakery sbb murah le sikit dlm rm28 mcm tu.. pastikan di panggang dlm oven terlebih dahulu atau di sangai..
Bg yg tak paham maksud sangai, sangai tu maksudnya goreng dlm kuali tanpa minyak.. mcm kita sangai kacang tanah tu la.. sentiasa gaul2 badam tu dlm kuali supaya tak hangit.. api kecik..
Ni jenis coklat yg aku guna dan aku pengguna setia brand beryls sbb bg aku coklat ni kualitinya bagus.. sedap pun sedap..
Ni jenis coklat yg aku guna dan aku pengguna setia brand beryls sbb bg aku coklat ni kualitinya bagus.. sedap pun sedap..
Beli yg bentuk coin sbb mudah waktu nak mencairkan.. utk buat almond cluster ni aku mixkan ataupun campurkan dua jenis coklat iaitu Coklat Dark Compound dan Coklat Milk Compound..
Sebab bila kita campurkan kedua2nya rasa coklat tu sedang2 elok je tak manis sgt.. kalau kita guna dark coklat 250gram, kita campurkan milk coklat pun 250gram jugak.. pahamkan..
Yang pasti kaedah mencairkan ke semua coklat ini adalah menggunakan kaedah double boiler.. make sure bekas yg kita masukkan coklat tu tak basah.. jgn ada sebarang air tau..
Coklat yg dah cair bolehlah di campurkan dgn badam yg di sangai td.. boleh jugak campurkan cornflakes, bubble rice.. ikut kreativiti masing2..
Gaul semuanya sebati dan sudukan dlm papercup.. hias dgn coklat putih yg dah di cairkan.. coklat putih yg di cairkan kita masukkan dlm plastik piping bag.. pastu gunting hujung/bucu piping bag tu sikit je.. kasi coklat putih tu kuar dgn halusss je.. barulah nampak kemas...
Note :
~ Kalau nak buat dlm kuantiti yg byk, make sure korang dah sediakan papercup tu siap2.. jgn masa nak sauk baru nak bukak papercup satu persatu..
~ tutup kipas/ekon utk elak coklat yg belum di masukkan dlm papercup tu mengeras..
Ana..dah boleh jual dah tu. Heee.
ReplyDeleteCoklat dgn almond mmg sedap.
Memang ana meniaga pun.. Heheh
Deletesedapnyeee ana....bleh cuba utk raya nie...
ReplyDeleteTry la buat.. Komfem laris punya.. =)
Deleterajin kak ana ni :)
ReplyDeletemeh hantar sikit kat Skudai ni~
hihi.
Jauh tu skudaii.. Hehehe
DeleteCair tk kalau post?
Deletenak buat nak buat!! hehe
ReplyDeleteSila buattt.. Senang je nih
DeleteSEDAPNYE... LUNCH NI NAK G KEDAI LAH BELI COKLAT... TERIMA KASIH BAGI IDEA GUNA COIN COKLAT TU.....
ReplyDeleteSama2 kasihh.. =)
Deletesis, double boiler tuh nak buat camne?sedapnyaaaaaa
ReplyDeleteTry google image double boiler.. Komfem paham maksudnya.. =)
Deletekak ana..droolinggg...nak buat jugak..btw dah try famos amos cookies akak..menjadi!tq yer :)
ReplyDeleteWaaaaa... Tahniahhhhh..
Deletenina pon nak buat !! senang sagt . just coklate n almond + cornflaks . sedap nye :)
ReplyDeleteDi jamin sedap.. Hehehehe
DeleteKomfem sedap.. Hehhee
Deletehai kak, i suka baca blog akak.always following u.nak tau, smlm i try buat biskut famous amos versi akak tau.n ia menjadi.pasni nk try lak almond cluster.erm,sy newbie je dlm bloging ni.kalo sudi,jenguk la page sy. :) secantikrainbow.blogspot.com
ReplyDeleteHai jugak.. Tq2... Pasni try la biskut ni pulak.. Sedap tauuu..
DeleteSalam, yg ana buat ni,campur badam ngan cornflake n bublerice ke?
ReplyDeletemenarik ni.. kena cuba! ;)
ReplyDeletekita jadi kawan2 ok.. :) hihi..
ReplyDelete>> http://websitenina.blogspot.com/
Salam lakarantinta..
ReplyDeleteyg ni badam sahaja.. ana buat ketiga2 jenis kategori (yg campur cornflakes, yg campur bubble rice atau badam sahaja)
Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
ReplyDeletetq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..
Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
ReplyDeletetq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..
Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
ReplyDeletetq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..
Tq ana. weet sll tempah kt kawan kali ni x yah la tempah buat je.. op yep
ReplyDeletetq gak kek pavlova! menjadi seh!! mak sy suke sedap..
kak, coklat ni cair tak kalau kita simpan dalam bekas kuih? sbb kdg2 kalu mcm almond london tu, ada sesetengah coklat jadi cair bila letak pada suhu bilik..
ReplyDeleteSdapnye ana...nk buatlh utk ank2 tq sb kongsi rsepi ni yer...sya pngikut stia blog ana..sb sng nk pham;-)
ReplyDeleteharga terkini sebotol brape ea k.ana????
ReplyDeleteKak,nk tnye,klu gne coklat beryl powder nk wt cmne ye?hehe terbeli yg powder
ReplyDeleteharga coklat rm15.80 sekilo, tahun 2012..sekarang berapa la harga nya yea...hahahaaha
ReplyDeleteharga coklat rm15.80 sekilo, tahun 2012..sekarang berapa la harga nya yea...hahahaaha
ReplyDeleteDekat negeri saya harga coklat tu rm13.90 1kg.negeri senbilan
ReplyDeleteDekat negeri saya harga coklat tu rm13.90 1kg.negeri senbilan
ReplyDeleteCoklat ni boleh buat untuk drip kek tak?
ReplyDeleteCOklat tu kene tunggu sejuk dulu ke utk gaul dgn almond? Takut almond lemau pulak hehe
ReplyDeleteassalam..akk klu sy guna yg dark choc beryl tu..agk2 mnis x..kena tmbh ape ye bg mnis utk celup almond londm
ReplyDeleteKlo utk almond london gna beryls milk ok dh..dia mnis..
Deleteassalam..akk klu sy guna yg dark choc beryl tu..agk2 mnis x..kena tmbh ape ye bg mnis utk celup almond londm
ReplyDeleteKat mana nk cari beryl milk compound nie yer
ReplyDeletesuka sangat dengan brownies, patot lah dia berkedut seribu kat atas permukaan dia, rupanya byk pakai coklat.
ReplyDeleteKak..kne tunggu coklat tu sejuk ke baru boleh masukkan badam/cornflakes/bubblerice?.
ReplyDeleteKlau gne jenama coklat compound van hounten boleh ke ?
ReplyDeletekalau buat almond london.. boleh ke guna coklat coin nie? campur dark chocolate + milk chocolate.. sedap ke? 👉👈
ReplyDelete