Simple la sangat kannn.. nama resepinya pun dah berbelit2 lidah nak menyebutnya.. ekekkeke.. tp resepi nak membuatnya memang simple.. ikut style aku la kan.. aku kan suka bg resepi simple2 je.. hehehe..
Kalau dah pening nak masak apa utk sarapan atau dinner, resepi ni leh membantu.. tp tu pun kalo korang suka mkn spaghetti la kan.. kalo tak suka pandai2 le pikir nak masak apa lak.. kehkehkeh..
Okey.. meh tgk bahan2 dan cara membuatnya..
~ spaghetti (aku guna brand San Remo, di sbbkan aku dgn hubby je yg makan makanya aku guna suku je dr plastik tu..)
~ seafood ( udang/ sotong/kupang dan apa2 jelah yg korang nak )
~ bawang putih 5-6 ulas di cincang2 halus.. cincang ye bkn hiris..
~ bawang besar holland di dadu ( bwg ni kulit dia kaler brown dan isi dlmnya kaler mcm hijau2 sket, bkn bwg merah besar tu tau.. kalau takde pun boleh masak gak)
~ 1/2 sudu teh serbuk lada hitam kasar (ikut byk mana korang nak jugak)
~ sedikit serbuk cili / cajun / cili kering yg di gunting menyerong..
~ garam secukup rasa
Ni serbuk lada hitam kasar yg aku guna..
Ni dia cili flakes kalo korang tak tau.. kalau takde ni korang leh guna serbuk cajun..
Ni dia cili flakes kalo korang tak tau.. kalau takde ni korang leh guna serbuk cajun..
Ni la serbuk cajun ni.. kalau takdeeee jugak korang guna jelah cili kering.. ambik dlm 3 tangkai je pastu gunting serong2 kasi lawa sket..
Cara2nya :
~ memula korang rebus dulu spaghetti tu.. toskan..
~ Panaskan 2 sudu besar butter/ minyak olive oil/ minyak jagung/ minyak biasa pun boleh..
~ Tumis bawang putih dgn bawang besar td sampai layu.. bkn sampai hangit tau..
~ Kemudian masukkan bhn2 seafood.. kacau lg..
~ Masukkan spaghetti.. serbuk lada hitam.. cili kering / cili flakes.. garam jgn lupa lak..
~ Gaul2 lg dan siappp.. nak taruk sayur2 yg bersesuaian pun boleh.. suka hati korang le..
Ni la hasilnya.. yg ni aku masak guna cili kering yg di gunting2..
Okey.. ada pahamm.. sekian.. selamat main masak2..
Leh cuba nnt
ReplyDeletect dr hari ke hari nk wat bende alah nih...... dah google2.... isyyyhhh mmg kena wat nih... Ana wat nmpk sedap jer.... ;)
ReplyDeleteterliurnyaaa hakuuuu
ReplyDeletebetul, resepi ni paling simple & sedap!!
thanks kak ana..akhirnya letak gak resipi wlupun simple...huhuu
ReplyDeletewahh...lepas ni saya leh mencuba lah...tq :D
ReplyDeletebestnye Ana..lepas ni noorul nak cuba jugak lah... ana, sudi-sudikan lah join GA noorul:
ReplyDeletehttp://jentayubiru82.blogspot.com/2012/04/give-away-pertamaku.html
betul.. betul.. betul... simple2 pun... anak2 suka... favourite gitu.
ReplyDeletedapnyer
ReplyDeleteuish..senang bangat rupanya....leh la try nanti..hehe
ReplyDeletewaa...sdap nyer...nk try la nnty..suke tngok blog akak ni sbb banyak rspi...singgah2 laa kt cni ea..:) http://imgladtobeme.blogspot.com/
ReplyDeletehari tu sy try main masak2 spaetti tp but y lain punya..ok nnti cube try resepi akk..hihi..nmpk sedap!
ReplyDeletesedapnye.. nak cuba.. nak cuba.. tpi kena cari spice2nye dulu.. baru ada ummp kot hihi.. tq sharing
ReplyDeleteSdap,t nk cube r wat r..simple je resepi
ReplyDeleteNampak akak masak lagi sedap dari restaurant tu. hehehhe. :D Nak cuba.
ReplyDeleteSedap..saya suka resipi ni..macam2 cara masak aglio olio ni..tapi main ingredients minyak zaitun, olive oil dan cili flakes..nyummss
ReplyDeleteterbaek...salam perkenalan...come blog saya....
ReplyDeletesedap nya... lucn tadi makan thai seafood spegatti secret resepi rasa rempah tah.... kuat rasa nya.. lekat kat tekak..
ReplyDeleteyg ni Nampak sedap...
www.mnmforlife.blogspot.com
Uish, dh la puase, kena masak ni utk berbuka... huhu
ReplyDeletesudi-sudila.singgah ke sini www.cantikshaklee.com
Jumpa this recipe terus try sebab bahan2 semua ade and bosan gila. hhah thanks for the recipe. :D
ReplyDeleteBagusnye awak..siap gambo senang sy carik bln2 xyah Google lg
ReplyDeleteBagusnye awak..siap gambo senang sy carik bln2 xyah Google lg
ReplyDeleteBagusnye awak..siap gambo senang sy carik bln2 xyah Google lg
ReplyDeletebanyak entry saya baca nak buat ni.. tapi u punya senang faham dan detail..sesuai untuk yg tak pandai masak macam kite ni...hihi
ReplyDeletebanyak entry saya baca nak buat ni.. tapi u punya senang faham dan detail..sesuai untuk yg tak pandai masak macam kite ni...hihi
ReplyDeleteKebetulan tekak sy teringin nk makan spaghetti aglio olio.. terbaca blog nie terus cari bahan2 kat pasar td...esok mlm boleh cuba... terima kasih sbb berkongsi resepi...
ReplyDeleteThanks atas resepinya..nmpk sedap..
ReplyDeleteSaya sekeluarga ambil yg haq sahaja.lain lain tiada.Dulu kini Dan selamanya..
Tq . Rini nani buat . sodap la nani buat . Tq ye admin
ReplyDeleteTq . Rini nani buat . sodap la nani buat . Tq ye admin
ReplyDeleteNak buat hari ni lahπ
ReplyDeleteTerima kasih share resepi. Dah buat arini tapi dah diolah sikit π
ReplyDeleteHihi....lain juga ye rupanya kalau restoren dengan sendiri masak. Yg penting sedap ye Ana. Mmg tgh mencari resepi ni ..
ReplyDeletealia wahida
ReplyDeleteIT TASTES SO DAMN GOOD. THANK YOU SO MUCH FOR THE RECIPE������
ReplyDeleteHihi..faham2..tq share
ReplyDelete