Semalam pas abis masak2 lauk kat dapur si apis dtg kat aku tanya aku leh tak buatkan dia kek hari jadi.. huk alohhhh, hari jadi apanya.. jauh lg bkn 11 nak oittt..
Tp aku penuhi gak le permintaan dia.. dia nak kek gmbr angry bird, tp camno aku nak buat.. last2 aku ckp aku buatkan kek apa2 jelah ekk.. dia angguk je setuju.. kalo camtu mak buatkan hang kaktus jelah ye.. kehkehkeh..
Memang smlm 60% masa aku abis kat dapur je.. masak ngemas balik, pastu masak balik, kemas balik.. haihhh.. hahhaha..
So smlm aku buat kek coklat lembab je versi kukus.. aku suka versi kukus sbb tak risau hangit atau terlebih bakar..
So smlm aku buat kek coklat lembab je versi kukus.. aku suka versi kukus sbb tak risau hangit atau terlebih bakar..
Dlm laptop aku mmg byk koleksi resepi kek coklat lembab.. tinggal nak pilih mana satu je lg.. aku yakin korang semua pun terer buat kek ni.. memasing ada resepi pilihan masing2 kannn.. hehe..
Dan smlm aku saje nak try resepi Bebop.. resepi ni aku ambik dr forum cari dot com dot my.. pilihan aku opkos yg mudah2 je..
Walaupun korang dah terer camne nak buat kek ni, tp aku sharekan la jugak pd sape2 yg nak resepi kek cokelat Bebop ni..
Walaupun korang dah terer camne nak buat kek ni, tp aku sharekan la jugak pd sape2 yg nak resepi kek cokelat Bebop ni..
Meh tgk apa bahan2nya :
Telor 4 biji.. kalau size besar guna 3 biji je..
1 tin susu cair ideal..
1 tin susu cair ideal..
1 sudu teh coklat emulco ( takde pun takpe )
1 sudu teh esen vanilla.. (aku guna satu penutup botol tu)
1 1/2 butter.. ( 250 gram + 125 gram butter)
2 cawan gula kastor.. bkn gula yg korang buat bancuh air tu tau..
1 cawan serbuk koko ( di ayak)
2 cawan tepung gandum ( di ayak.. guna sukatan cwn yg sama)
Cara membuatnya :
Masukkan butter dlm periuk.. cairkan.. guna api sederhana..
Kemudian masukkan susu cair.. kacau sebati..
Pastu masukkan gula kastor pulak.. kacau lg..
Masukkan esen vanilla..
Dan masukkan coklat emulco.. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api.. pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun boleh..
Aku pindahkan dlm bekas lain.. biar nmpk cun sikit.. ekekke...
Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul agak2 kembang aje .. takyah nak beriya2 sgt pukulnya.. hehehe..
Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati..
Pastu lak baru masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder )..
Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. sherashi bershama.. ecehhh..
Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. sherashi bershama.. ecehhh..
Haaa.. dah sebati punnn..
Masuk paras stgh dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa griss kan loyang dgn butter.. kang melekat kang kek tu kalo loyang tak di griss..
Tutup dgn aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun balut je penutup pengukus tu dgn kain..
Smlm aku kukus dlm sejam je kot dgn api yg sederhana.. maksudnya api tak besar sgt dan tak kecik sgt..
Make sure pengukus di panaskan dulu sblm masukkan adunan kek td.. air dlm periuk kukusan pun jgn sikit sgt, kang kering lak sblm kek tu sempat masak.. paham ehh..
Make sure pengukus di panaskan dulu sblm masukkan adunan kek td.. air dlm periuk kukusan pun jgn sikit sgt, kang kering lak sblm kek tu sempat masak.. paham ehh..
Aku tak byk lg acuan kek bernombor ni.. baru ada nombor 1.. mahal jugak acuan ni.. aku beli kat kedai bakery.. rege rm39 sebekas.. huhuhu.. Hias la kek tu suka hati korang.. aku hias dgn coklat ganache..
Bahan2 coklat ganache :
~ 300 gram dark coklat/coklat masakan
~ 150 ml whipping cream
~ 1 sudu besar butter
terbaik kak..wajib cube
ReplyDeleteResepi yg sempoi, tp hasilnya cun betul... :D
ReplyDeleteana.. adunan kek ni kalau guna acuan bulat 8 inchi tu byk sangat atau elok2 je utk acuan tu?
ReplyDeleteliza..
ReplyDeleteLoyang 8 inci eh.. rasanya loyang tu okey dan sesuai kot dgn adunan ni..
siti nirzan..
ReplyDeletesila cuba.. hehehe
kak zefa..
ReplyDeletemekap main hantam je tu..
dah masuk folder wajib cober... nanti nak try..thanks :)
ReplyDeletesedapnya...nyam2..ngidam pulak...nk buat ntah bila masanya...huhuhu.....
ReplyDeletesedapnya...nyam2..ngidam pulak...nk buat ntah bila masanya...huhuhu.....
ReplyDeletedah cuba kukus banyak kali..nak test yg ni plak...cam sedap je...
ReplyDeleterumah ana mesti selalu ada stok buat kek, etc etc
ReplyDeletecantiknya kek.. tak pernah lagi wat kek kukus :-)
ReplyDeleteterliurnya ana...teringin nk beli acuan tu tapi tak ghajin krg berkulat plak..huhuhu...terbaekla ana...akak solute...
ReplyDeletesuke buat org terliur kak ana ni, grrr.. T_T
ReplyDeletewah, kek 1 m'sia..nmpk m'narik, msti sdp kan..dh t'liur nie..huhu~
ReplyDeletesedapnye...
ReplyDeletekak ana...nk tanye...kalo telur tu kite pukul sikit2 je ke?xpyh smpi kembang n betuka jd kaler putih gebu ke...sbb sy penah bt sblm ni kek jd keras kejung je...mbr kate kene pukul tepur tu smpi kembang n ringan...konpius le...
ReplyDeletekak,kite ade review resepi ni dalam blog saya.. :)
ReplyDeleteana..kalau kite bakar kat oven pun boley gak kan..sbb periuk kukus saye kecik la...
ReplyDeleteakak guna dark coklat brand ape eh?
ReplyDeleteNampak sangat sedap :-)
ReplyDeletesalam...nak guna resepi ni tau...:) halal kan ek....
ReplyDeletethank you...
salam kak..sy selalu gak refer kat blog akak ni kalau nak masak pape..sebab simple and bhn² die pon mudah didapati.lg 1 sy suke sebab akak tunjuk step by step gamba² cara nak wat tuh..hasil nyer x yah citer ar..mmg superb..sy dah try pavlova & red velvet..mmg marvelous..smlm sy baru try choc moist akak..oh sgt tempting ok..and family members sy puji sedap kak..hehe..credit to akak la..thanks a lot..and always waiting for your upcoming updates :)
ReplyDeleteSalam, kak - sy bru nk bljr buat kek jd sy nmpk entry akk - sy nak wat kek harijd utk mak saya ..hihi
ReplyDeleteAkk, nk tye for tin susu tu? Kena tuang semua sekali ke? Ok kak tq :)
halal ye :)
Amirah..
ReplyDeleteye dik.. tuang semua.. hehe
dah cuba...alhamdullilah menjadi...tq kak...
ReplyDeletesalam..kak berapa anggaran kos bahan2 uat kek nie yea?..
ReplyDeleteTQ
Regards,
..ask..
nak cuba resipi ni la masa raya ni..hehehe.... tengkiu... memang jelas bila ada gambar banyak2 tu....
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteLupa nk share dgn akk :)
masa Ramadan tu.. xingat when..
saya ada buat kek ni :)
and Alhamdullillah menjadi :)
suka2 n sedap
terima kasih kak :)
AsSalam..
ReplyDeletesaya memang minat betul baca blog akak ni..
sempoi je ayat2 dia..huhu
resepi kek ni memang dah berpuluh kali saya intai
tapi xcuba2 juga..hehe
tapi 1hr mmg akan cuba jugak
juz nak tny klu saya nak bakar boleh x?
saya takde pengukus;)
tq kak
salam kak.
ReplyDeletemohon share ya..
thanks in advance
Dh jdi..terima kasih..tpi sy bakar kek ni jdi rangup plak kek yg kt kua tu...tpi mmg sdap..ank2 dan suami menggemarinye...:)
ReplyDeleteDh jdi..terima kasih..tpi sy bakar kek ni jdi rangup plak kek yg kt kua tu...tpi mmg sdap..ank2 dan suami menggemarinye...:)
ReplyDeleteDh jdi..terima kasih..tpi sy bakar kek ni jdi rangup plak kek yg kt kua tu...tpi mmg sdap..ank2 dan suami menggemarinye...:)
ReplyDeletetgh mengukus kek resepi kak ana nie..xtau la ape jadik hihi...
ReplyDeletebest nie...cara yang mudah dgn bahan-bahan yg simple jer....
ReplyDeletedisebabkan gigih nk bg hubby mkn kek coklat, makanya terbawalah ke resepi sempoi ini.. caya r kak.. mesti kena cuba nie.. :)
ReplyDeletekak nak tnyaa..
ReplyDeleteyg untk salutcoklat tu..
coklat cair tu campur skali ke dgn whipping cream? pestime nak mencuba..
bestnyer...nak cuba laa
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteslm..akak..nak tanya..yg coklat emulco tu utk apa? klu x letak agak2 lari x rasanya?
ReplyDeleteTakut tak jadi pula :(
ReplyDeleteSalam...yg kek ni utk brp kg?
ReplyDeletememang best kek ni...sy dh cuba..
ReplyDeletemlm ni nk bt lg utk besdy anak esok...
tq utk resepi yg best
Mmg best...da 2 Kali wat...satu tempahan member Christmas n satu lg wat mkn2...bg kt jiran sblh umh.. rugi Sapa x try this receipy...tq
ReplyDeletethank sbb sudi kongsi resipi kek niw...dh lame dh cari sbb anak 2 suka makan dan memang teringin sngat nak buat sndiri.
ReplyDeleteakhir nyer dpt gak buat sndiri n memang terbaekkk aar sdap sangat2.best best best(y)
wahhh .. menarikk ..
ReplyDeletenk try resipi akak nii .. pstu , nk buat rview kat blog plk .. mohon share ye kak .. TQ . :)
Nk tya. Lepas cairkan bahan2 tu atas api terus masukan telur ke atau biar sejuk dulu?
ReplyDeleteassalammualaikum ana,
ReplyDeletesy memg minat mencari resepi yg simple2 dan bahan tk susah nak cari..sy terbaca blog ana ni..terus cuba moist choc. cake..memg sedap, pas tu pulak makan masa panas2 ..terbaik..nnti nak try resepi lain pulak..tks ana..
wasalam
dila
maaf sebab byk soalan tak terjawab.. tak sempat.. yg pasal boleh bakar ke tak, boleh aje.. tapi kena pandai setting suhu dan masa..
ReplyDeleteYang pasal bahan2 yg di masak perlu sejukkan dulu ke tak, jwpnnya ye, kena sejukkan sebentar.. bahan y di masak tu tak perlu masak sampai menggelegak pun sbb cukup sekadar bahan2 dalam tu larut sebati..
Wahh sedap nye kek tu.. Nk cuba.. Sy xda lh coklat emalco tu.. Bleh x sy pakai kopi emalco je...??
ReplyDeleteBest...
ReplyDeleteterasa nak mkn kek tp mls kuar pi beli..
ReplyDeleteso nak cuba laa..
nanti sy update kat blog sy...jenguk2la blog sy yg kecik tuh..hi3...
Wah..mesti cuba ni. Mintak izin guna resepi ye Tuan Tanah..:)
ReplyDeletethanks recipe..i will try .:)
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteKalau xde soda bikarbonat bole jadi x? Saya nak buat kecik je so blh ke nak guna separuh sukatan awak tu? Takut menjadi lak..hehe
salam sis..
ReplyDeletesaya dah try semalam memang menjadi la resipi nie..mom n dad pun suka sangat..cuma nak bertanya sikit..butter tu kalau ditukar dengan minyak boleh ke??
tumpang tanya..masa nak masukkan telur tu. telur kuning sahaja ke yang dimasukkan ?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteNk cuba la kak selalunya buat kek moist ni tk dapat gambaran..sedap buat teliur ja.tq kak kongsi resipi
ReplyDeleteTerbaik lah resepi akak ni,mohon share ye.. :)
ReplyDeletesenang ye kalau guna whipping cream untuk topping coklat tu?sbb sy tak pernah guna, selalu letak butter sekt n fresh milk or susu cair je c:
ReplyDeletesaya dh cuba resepi akak ni..mmg marveless...sgt mudah n sdp jgk.. mintak share kt blog sy ye.. tq
ReplyDeletesalam.. thanks bagi resipi ni, saya nak cuba esok. hehe~
ReplyDeleteKukus berapa minit?
ReplyDeleteSis, tq share respi. Saya dah cube... btul mmg jd n gebu!! Saya ikut bulat2 respi kt cni cuma x da choc emulco je. Apun ttp sedap dn mnjadi. Tq sis.... sy mintak izin tiru respi lain jgk k... hehe..... thanks a lot.
ReplyDeleteKlau susu ideal tu gnti dgn sudu cair f&n tu blh x??
ReplyDeleteterbaik kak baru ari sy cuba resepi....harap dpt resepi yang lain lg
ReplyDeletemcm senang je.. nk try.. hehe
ReplyDeleteBest.. dh cube dh. Thanks yea
ReplyDeletekalo xda mixer xpe ey.xyah pukul sampai kemabang ke tepung ey.sy xda mixer tu y tnya,heheh
ReplyDeleteehem... nampak sedap!
ReplyDeletesalam sis, saya nak tanya susu tu guna satu tin ke? n kukus braoa lama?
ReplyDeleteSalam kak..
ReplyDeleteNak tanya kalau hiasan kita gune fondant sesuai x?
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalamualaikum wrt
ReplyDeletenk tny...blh x gantikn susu cair ideal ngan fresh milk?
Sukatan sama ke?
Mohon resepi2 kt siji...tq
Canim..
DeleteBoleh je gantikan dgn susu fresh milk atau full krim.. sukatan tetap sama
Kak blh x tepung gandum ganti ngan tepung kek
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesedapppnye tgkkkkk...nakk!he..
ReplyDeletewww.acuonlineshop.blogspot.com
Ana,,dh try..lembut n sedap angat..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam.. terbako nak try plak ni.. tengah kumpul-kumpul resepi mana yang simple dan senang... kihkihhh.. mohon save resepi ni ye... ke lauttt la diet camni...
ReplyDelete:))
Kak....time kasih share resipi. Teruja nak buat...tq again.
ReplyDeleteSalam perkenalan diana
Wah! Sedap!
ReplyDeleteKak, klu resepi coklat ganache ni, sy guna utk letak dlm bubble rice..ok dak? Kwn sy pernah bg sy bubble rice coklat tu, tp coklat ganache dia keras...sy suka kalau coklat ganache tu, likat2 lg...ada petua x?
mohon share bleh x. halalkn ye. :)
ReplyDeleteAlhamdulillah cuba semalam buat...and amazingly jadi..ikut sebiji resepi yang you bagi nie...terima kasih dear...:)
ReplyDeleteAlhamdulilah resepi ni mjdi..trm kasih..tapi sy nak tny kek ni perlu disimpan dalam freezer ke?
ReplyDeletedan topping kek die mcm mne nak bg tebal?
knp saya wat jadi nipis?
Saya cuba resepi ni..mmg jd ..sgt soft.lembut..dan halus....x manis sgt so topping kene pandai adjust bg manis..thanks atas perkongsian
ReplyDeleteMohon share tq...:)
ReplyDeleteFuhhh cukup lengkap resepi. Tq sudi share,.harap aura, rajinkite datang. Lah hehe π
ReplyDeleteSedap nyer kak..Macam senang plak..dulu ingat susah..bru kawen nak try banyak resepi baru yang saya tak pernah buat..thanks for sharing..
ReplyDeleteAssalam sis . Nak tanya , kek ni berat dia berapa ?
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.
Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.
2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺ππ»
3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:
▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.
Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
..................................................................
▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.
Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.
.................................................................
▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.
Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
..................................................................
▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.
Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.
...............................................................
Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :
En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570