Aku rasa blog aku ni dah mcm blog masakan pulak.. kikiki.. padahal aku bkn pakar masak pun.. tp sbb minat sgt2 nak cuba resepi2 baru, tu yg aku nekad gak buat sampai berjaya..
Tetiap hari aku mesti jelajah blog masakan utk cari resepi menarik.. pastu aku akan share kat korang pulak kot2 korang nak try buat ke kann..
Ada jugak yg hairan apesal rajin beno aku wat dessert2 ni semua, kalau korang nak tau, umah kami ni sentiasa ada tetamu..
Kwn2 hubby selalu dtg umah, pastu adik beradik aku pun rajin dtg umah.. keluarga sblh hubby pun selalu gak dtg umah..
Kwn2 hubby selalu dtg umah, pastu adik beradik aku pun rajin dtg umah.. keluarga sblh hubby pun selalu gak dtg umah..
Sbb tulah aku rajin main masak2 dan prepare dessert2 tu ini, at least bila tiba2 ada tetamu dtg mengejut takdelah aku hidang air bujang je kan.. ada gak mknn utk di hidang..
Bkn bermakna selama ni aku masak kami laki bini je yg mencekik.. takkk, mana ada.. mcm yg aku katakan td umah kami ni sentiasa ada tetamu.. =)
Okey, malas nak bebel panjang2.. meh aku buat tutorial utk korang ye.. hehehe..
Cheese cake yg dah di ngap..
Resepi aku ambik dr kak Ita.. Kak Ita ni memang idol aku.. hihi.. Aku ubah suai sket resepi di sbbkan kekurangan bhn2..
Resepi aku ambik dr kak Ita.. Kak Ita ni memang idol aku.. hihi.. Aku ubah suai sket resepi di sbbkan kekurangan bhn2..
Jom tgk apa bahan2nya :
Sepeket oreo.. sila buang krim dia.. resepi asal guna 100 gram aje, tp aku guna 1 pek ni terus..
Sepeket oreo.. sila buang krim dia.. resepi asal guna 100 gram aje, tp aku guna 1 pek ni terus..
45 gram butter ~ di cairkan..
1/2 sudu besar + 1/2 sudu teh gelatin di campur dgn 2 sudu besar air panas
Aku sukat guna sudu ni ye.. aku beli kat giant.. senang nak sukat bhn2 yg menggunakan sudu sbb kat sudu tu dah tulis siap2 anggaran dia..
80 gram blueberry filling ~ aku ejas guna blueberry topping sbb blueberry filling takde..
1 bekas yoghurt perisa blueberry
125 gram krim cheese
125 gram whipping cream @ pun separuh dr kotak di atas..
Okey, jom kita buat base dia dulu :
Mula2 buang krim oreo di tgh2nya tu.. kisar hancur..
Aku malas nak kisar, so aku masukkan dlm plastik bersih dan ketuk2 guna kayu penguli tu.. ketuk2 kasi hancur.. kikiki.. dasar
pemalas.. kekeke..
pemalas.. kekeke..
Pastu cairkan butter pulak.. aku cairkan guna mikrowave je dlm beberapa saat..
Pastu pulak gaulkan biskut oreo td ke dlm butter yg dah di cairkan td..
Hasilnya..
Kemudian masukkan dlm loyang dan tekan2 kat dasar loyang bg padat.. simpan dlm peti ais sementara kita buat adunan cheese cake pulak..
Cara buat yogurt cheese cake pulak :
Putar guna mixer dgn kelajuan rendah dulu pastu baru tukar ke kelajuan tinggi.. putar sampai jd kental mcm gmbr di atas.. bila dah siap letak tepi dulu..
Dalam bekas yg lain pulak, campurkan cream cheese, blueberry topping/filling dan jugak gula kastor.. putar guna mixer sampai adunan tersebut sebati..
Dah sebati pun.. stop guna mixer.. kali ni guna whisker/senduk/spatula/sudu pulak.. suka hati korang le nak guna apa..
Masukkan yogurt ke dlm adunan cream cheese td.. gaul sebati..
Kacau kasi larut.. kalau berketul2 sila panaskan guna kaedah double boiler atau pun rendam bekas tu dlm air panas..
Pastu tuang larutan gelatin td dlm adunan cream cheese..
Last sekali, campurkan adunan whipping cream sikit demi sedikit ke dalam adunan cream cheese..
Kacau sebati..
Haaa.. dah sebati pun..
Pastu barulah masukkan adunan tersebut ke dlm loyang berisi base oreo..
Simpan dlm peti ais sekurang2nya 4 jam sblm di hias dgn blueberry topping atau sebagainya..
Cheese cake aku yg dah siap di hias..
Peringatan :
Resepi ni menggunakan loyang kecik ye puan2/tuan2.. sila gunakan loyang loose pan size 5 inci.. yg tak paham loyang loose pan tu camne sila google image..
Di sbbkan aku takde loyang size tu, aku guna tupperware kecik yg sesuai je.. pastu aku lapik dlm tupperware tu dgn pembalut plastik yg jernih.. alaaa hape ke namanya tu.. lupa lak..
Guna aluminum foil pun boleh sbb nak mudahkan keje2 kuarkan cheese cake tu dr bekas.. pasni nak beli loose pan size kecik la pulak kot..
ana; akak pun suka masuk blog kak ita masam manis tu. resepi dia mmg maveles kan. gambar pn menarik dia shoot.
ReplyDeletennt bole la try sbb ana dh bagi step by step cara nk buat kek nie.
wah senang gak nak try la..... tq ana...
ReplyDeletemmg blh try . tapi makan cheese byk2 ok tak kak? tak sakit kepala? hehe
ReplyDeletebahan-bahan tu mmg sentiase ade je ye kat rumah..? patut la senang kalau bile2 nak buat..:)
ReplyDeleteteringin nak buat gak la..cam senang je.. hehehe
ReplyDeletesalam kak..klu kita x letak geletin blh x?
ReplyDeleteooo Ok2..thanx
ReplyDeleteMIss arfisa..
ReplyDeleteBoleh je tak letak gelatin.. gelatin tu fungsinya nak kasi struktur kek tu tak lembik sgt..
Tp kalau tak letak gelatin, bekas yg paling sesuai utk letak adunan tanpa gelatin ialah letak dlm gelas.. sila rujuk link yg akak bg ni :
http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/03/chilled-oreo-cheese-in-glass.html
Kak ameris..
ReplyDeletebest kan tgk gmbr2 kak ita shoot.. terus rasa berkobar2 nak buat
Nigina..
ReplyDeletetry la senang je tu.. tinggal nak beli bahan2 je lg..
Suliana..
ReplyDeleteadunan ni kuantiti dia sikit je.. kek ni comel je hasilnya.. so takkan pening bila mkn.. hehehe
zue_ra..
ReplyDeletetak jugak.. ana kalau nak buat sesuatu resepi tu mesti nak tgk ada bhn cukup ke tak.. kalau tak cukup ana kena set timing bila nak buat sbb leh pegi beli bhn2 yg tak cukup..
norliza nordin,
ReplyDeleteyes.. memang senang.. =)
rose,
ReplyDelete=) selamat mencuba..
gigih sungguh akak snap stp step tu yea..kagum ngan akak. mekaseh share resepi ni..nak pinjam resepi buleh? hehe
ReplyDeleteAliyaa..
ReplyDeleteboleh.. silakan.. =)
Tu dia..cheese cake pulak..Hadoi Ana..terguda akk tau
ReplyDeletekak bleh x tunjuk kn care akak bwt apam pulkadot yng gebu....memg respi kt blog lain ade,,tpi sy nk tgk akak yng bwt ..hri tu sye bwt rse keras skit...
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteSaya cuba buat tapi cheesenya lembik bila dipotong. Tak macam awak punya tu...keras je..Jadinya macam bubur pulak..Nape ye? Whipp cream tak sesuai ke? Saya guna Rich Gold..
TQ.
macam sedap jer...
ReplyDeletenampak sedap ! mesti try.thanks 4 da resepi :)
ReplyDeleteSis, thanks for sharing the step..Simplenye...napelah xpernah tahu sebelom ni...
ReplyDeleteyang ni kan kalo xletak gelatin tu boleh tak ?
ReplyDeletesalam..da try buat,tp x guna gelatin,pasal cari2 x jmpe..so kek jd cm eskrim je..huhu
ReplyDeletesalam kak ana, jue dh try wat cheese cake ni tp nape cheese dia lembik ek. apa masalahnya xcm akak buat la. Bila letak kt icebox beku lak jadinya.. akak boleh tgk hasil kt blog jue dan komen ye. tkasih. http://jujueahmad.blogspot.com
ReplyDeleteKek ni memang versi lembut je.. pejal tapi tak keras .. err paham tak.. tu sbb di panggil chilled cheesecake sbb ala2 eskrem gitu..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak , kalau tak guna teh gelatin tu boleh tak ? Ada effect pape tak dkt kek ?
ReplyDeleteMohon share resipi ye,,nk try lo.
ReplyDeleteSalam sis. Kenapa ye non baked c.cake sy buat lembik? Hehe da letak 6jam dlm freezer. Mohon share hehe
ReplyDeletesedapnyer....terliur GK Tgk
ReplyDeleteSedapnyaaa.. esk nk buat untuk jamuann harap2 menjadi lerr hiks. Tq sudi share resepi 😊
ReplyDelete