Thursday, November 17, 2011

TuToRiaL BuaT TiRaMiSu SiMpLe

Meh sini aku ajar pulak cara buat tiramisu yg simple bg aku.. resepi ni aku tak ingat aku dpt kat mana.. tp aku dah guna resepi ni sejak belum ada Ain lg..

Maknanya dah lama gile aku dah buat tiramisu ni.. cuma dulu aku tak sungguh2 dlm berblogging kan.. tu yg takde mention sgt pun even dah selalu gak buat tiramisu..

Aku ajar korang guna kaedah yg paling mudah dgn menggunakan bhn2 yg senang di dapati.. yelahkan, byk cara org buat tiramisu dgn bahan2 yg kadang2 sukar nak dpt kat tmpt kita.. contohnya mascarpon cheese.. mmg pyh betul nak jumpa cheese tu.. cisss..!!

Ok.. jom mulakan tutorial arini.. bahan2 yg di perlukan ialah :


1. Mixer.. brand suka hati korang le..


2. Kek Sponge.. beli je kat giant kalau malas nak bikin sendiri..

Kat giant mcm2 perisa ada.. aku carik perisa coklat.. tp takde lak.. yg ada perisa pandan aje.. huhuhu.. beli gak la sbb nak mkn tiramisu punya psl..

Ada org buat tiramisu guna biskut tiramisu kan.. ladyfinger ke hape ntah namanya.. tp aku lebih suka kek.. utk korang terpulang le.. nak kek boleh, biskut pun boleh..


3. Whipping cream.. guna dlm 250ml..

Ada mcm2 brand dan boleh di dapati di giant/jusco/cold storage dan sebagainya.. carik kat tempat brg2 sejuk ye.. korang nak beli yg 200ml pun boleh.. aku mmg suka beli yg 1 liter sbb boleh buat lebih..


4. Cream cheese.. pun ada byk brand.. tp aku suka brand kraft ni..


5. Serbuk koko


6. Serbuk nescafe dan esen vanila


7. Air utk bancuh nescafe.. bancuh tanpa gula ye..


8. Setengah cwn gula kastor

Utk makluman, aku doublekan semua bhn di atas kecuali kek/serbuk koko/mixer sbb aku suka byk cheese.. lg byk cheese dia lg best bila di makan..

Cara2 nak buat :


1. Mula2, masukkan cream cheese dlm bekas mixer tu.. apa2 bekas yg bersesuaian pun boleh..


2. Campurkan 250 ml whipping cream


3. Masukkan satu sudu teh esen vanila..


4. Masukkan setengah cwn gula castor..


5. Dan korang putar semua bhn tersebut sampai sebati semuanya mcm kat atas ni.. guna kelajuan paling rendah dulu.. pastu selow2 tingkatkan kelajuan.. jgn terus laju lak, kang terpercik kuar semua bhn2 tu kang..

Tak pun, korang putar dulu cream cheese dgn gula, esen vanila... last sekali baru whipping cream.. aku sbb dah biasa buat tu yg campur selonggok terus tu.. hehehhe..


6. Bancuh air td dgn sesudu kecik nescafe.. bancuh tanpa gula.. ni gunanya utk melembabkan kek td...


Mlm td aku buat mcm ni, tuang sket air nescafe dlm piring kecik..


7. Pastu aku tepekkan kek td dpn belakang cepat2..

Jgn rendam tau.. lembabkan ala kadar cukup.. pastu masuk dlm bekas khas.. kek td aku bentukkan mcm ni sbb aku nak buat tiramisu dlm cawan..


8. Akan jd camni le..


9. Pastu sauk cheese yg di putar td ke dalam cwn.. sukati korang le nak tebal byk mana.. aku suka byk2.. sbb sedap..


10. Dgn menggunakan penapis, korang taburkan serbuk koko di atasnya.. penapis bertujuan utk elak serbuk koko berketul2.. bapak besar aku punya penapis kannn.. kekekke


11. Pastu akan jd camni le.. lapiskan pulak atasnya dgn kek yg di lembabkan dgn nescafe.. ulang sama proses yg td..


12. Hasilnya akan jd camni lastly..

Buat le sampai abis ye.. aku buat dlm cwn supaya senang nak mkn.. sauk guna sudu je pastu ngap ngappp dpn tv.. takyah nak potong2 bagai.. hehe..


Menarik takkkk... hehehhe


13. Last sekali sejukkan dlm peti ais.. bkn pembeku tau..


15. Siap sedia utk di makan sejuk2.. sedappppp...

Selamat mencuba.. mcm biasaaa, tak phm sila tanya..





119 comments:

  1. ngegegeg.. harus try nie... btw kalu kek tu tukar dgn biskut tiramisu sedap tak??

    ReplyDelete
  2. alahai sedapnya... tringin nak try... tapi mixer x dak.. nak kena beli satu nih...ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya guna pemukul telur biasaπŸ˜…

      Delete
  3. alahai sedapnya... tringin nak try... tapi mixer x dak.. nak kena beli satu nih...ekeke

    ReplyDelete
  4. nk buat skang jugak!!! macehhhhhhh

    ReplyDelete
  5. Hehehhee..kompem paham..siap bergambo kan. Thank's Ana.

    ReplyDelete
  6. dah tergoda ni...akan zass cari bahan2..by the way nak copy paste resepi ble? :)

    ReplyDelete
  7. waaaaaaa senangnya...
    balik nie gark zana buat..
    he he h
    btw..
    thanks yerk share step by step..
    senang nak faham

    ReplyDelete
  8. Nak Satu Cawan BOleh tak???hihihi

    ReplyDelete
  9. fhm dah..thanks..hehe

    ReplyDelete
  10. Nak share resepi boleh aje.. Yg tanya nak guna biskut tiramisu tu sedap ke tak, jwpn aku best lg kek kot.. Ikut tekak memasing la jugak kan.. Hehehe

    ReplyDelete
  11. thanks k.ana for sharing... nak kene try nie...hehe =]

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. lor.. sng rupnye nk bt ye ana.. fyda igt ssh.. hehe.. t nk try jgk bt.. tetibe tingin nk mkn lak.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Wargh tension tengok kek tiramisu ni!!!
    Nak buat nanti yeay :)

    ReplyDelete
  15. yayayaya nak buat nak buat nak buattt...

    nampak macam sonang sajo akak ana.. kompem balik cari cream cheese ngan whipping cream
    hehehehe

    ReplyDelete
  16. nak try gak la nanti....

    ReplyDelete
  17. weee.. sedap nya.. blh la try cam ni.. rajin akak kan.. gelas akak tu cantik.. hehe..

    ReplyDelete
  18. wah...caya lah ana...nie yg buat aku tergoda...terima kasih byk2 ana siap tunjuk gambar lagi bahan2..nie yg lagi semangat nak cari bahan sebab dah tgk gambar..mesti cuba...:)

    ReplyDelete
  19. sungguh menarik presentation tiramisu ana ni.. senang pon senang... nanti nak terai la.... thanx kongsi resipi ye ana...

    ReplyDelete
  20. Anonymous3:39 PM

    Bila Ana share resepi je nampak mudah nak membuatnya. Terus teruja nak try. Baguslah Ana, lepas ni semua rajin macam Ana.. :)

    ReplyDelete
  21. ok konpem guna resipi akak je utk jadi penyejuk tekak cikgu2 kat nursery anak tu....senang je and terus wat lam bekas plastik yg ada penutup macam org jual dadih tu kan... :) tqvm for the idea...very simple but nice :)

    ReplyDelete
  22. ana..menarik.. satu hari kena try ni.. yummy2... thanks for sharing yek..

    ReplyDelete
  23. Bebel4fun..
    Make sure diorg cpt2 mkn.. Sbb kalau dah lama sgt kuar dr peti ais nanti cair lak..

    ReplyDelete
  24. senang rupanya nk buat kek tiramisu nie...eika mati2 ingat susah nk buat..thanks coz bagi resepi,klu eika rajin nk buat,leh eika godek2 blog kak ana nie...hehehe

    ReplyDelete
  25. terbaek la kak ana
    boleh la trex wat tiramisu sendiri
    celebrate bday sorang2
    mak ayah jaoh diperantauan huuuu

    ReplyDelete
  26. ila nak try buat yg ne tapi takde mixer huwaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  27. nak buat gak le..cam sesuaiiiii je utk org malas & xreti cam saya.hehe, tq share resepi ni.nak try blh ye?

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. menariknya!nak try buat wiken ni jugak!hrp2 berjaya jadi sedap mcm yg kak ana buat ;)

    ReplyDelete
  30. salam kak,..zah dah try td :) tp lum rasa....harap2 jAadi :)

    ReplyDelete
  31. salam kak,
    pound cake boleh x??
    sy pergi giant sponge cake xde, tggl pound cake jer..

    ReplyDelete
  32. Asmie..
    boleh aje.. gantikan dgn kek swissroll pun boleh gak

    ReplyDelete
  33. salam Ana...saya dah buat tapi buat kek besar for my hubby birthday...tqvm.walau terpahit skit tapi blh la 1st attempt kan. btw singgah la blog ros f nak inspect ok ke tak. hehe, tq ANa for the sharing.

    ReplyDelete
  34. emmm looks delicious n senang nak buat..thanks n ganna try it later yuhuuuuu...best2

    ReplyDelete
  35. laa ingatkan susah nak buat tiramisu. thanks kak ana ya

    ReplyDelete
  36. salam kak nak share boleh? with da pic skali nak letak kat blog..nanti sye link kan kat blog akak boleh? huhu...

    ReplyDelete
  37. nak tnye, byk ni kalau buat dlm cawan tu,dpt berapa byk eh?

    ReplyDelete
  38. Ana, awak ni memang pandai memasak la!! malu saya!! tapi saya kagum dgn ana. mcm2 recipe yg ana buat. tentu hubby bangga dgn ana..

    ReplyDelete
  39. wah!!! senang! sy dah try!! sedap sgt! sumer org suke! thanks for the recipe!!! love u!!! maaf, byk exclamation mark~ heee

    ReplyDelete
  40. Mekasih semua pada yg dah try.. ^_^

    ReplyDelete
  41. wah...bestnye...nmpk sdp...tp sy nk tny..sy ade jgk tgk dlmresepi tiramisu lain...kebanyakannye gne mascarpone cheese...ape bezenye mascarpone n cream cheese?blh ke gne due2 skali?

    ReplyDelete
  42. hai...saya baru joint tp da lama saya ikuti blog ana dan tertarik dgn resepi dan food presentation. i try buat tiramisu utk open house hr tu...dapt pujian u...t.kasih bebanyk!

    ReplyDelete
  43. Alahai bab cheese nie payah almaklumlah org kg

    ReplyDelete
  44. kalau buat tiramisu ni memang kena guna dairy whipped cream ke? kalau yang non-dairy tak boleh? tapi pavlova kena gune non-dairy. memang berbeza ke?

    ReplyDelete
  45. nak copy cam best jer kalu biskut dia berair la suami x suka. wajib buat ni

    ReplyDelete
  46. Senang gila...rasa nak g giant sekaranggg...hehe

    ReplyDelete
  47. Salam Cik Puan,

    Saya telah linkkan posting cik puan ni ke blog saya buat rujukan bila teringin nak makan tiramisu.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  48. Shahida..
    mascarpone cheese memang susah nak di jumpai kalau kat pasaraya biasa.. kat kedai bakery je senang nak jumpa.. tapi kalau buat guna mascarpone cheese lagiii sedapp..

    ReplyDelete
  49. Hapizah..
    wahhhh tahniah.. sedap kannnn

    ReplyDelete
  50. wslm che jam..
    boleh.. silakan..

    ReplyDelete
  51. thanks kak for the recipe..dah cube..kawn2 siap mintk resepi gi.heheh=)

    ReplyDelete
  52. hmm... semalam aku baru g belajar buat tiramisu kat bakat tldm. Ni tengah teruja la nak buat. Nak buat hari ni jugak. Jadi aku buka la blog ni bagi memudahkan lagi nak merealisasikan impian aku. Thanks a lot pada tukang-tukang buat resepi yang sedap ni.....Yummy...

    ReplyDelete
  53. Tq ana...i dah try...mmg senang je.,

    ReplyDelete
  54. Whipping c tue uht ke atau non dairy?compiuzzz

    ReplyDelete
  55. emm,sedapnyer!! xsabar nak cuba...

    ReplyDelete
  56. Mesti cuba... Mcm senang je buat dia...

    ReplyDelete
  57. Mesti cuba... Mcm senang je buat dia...

    ReplyDelete
  58. I thought it's hard..but I was wrong :)

    ReplyDelete
  59. wah.nmpak sedap n simple sgt..huhu..thanks for ur recipe..saya akan cuba..hehe..do follow me..I;m a newbie.. http://annurket.blogspot.com/ I'm done yours..:)

    ReplyDelete
  60. kalau xde mixer gne kekuatan tgn blh x agak2?? ke wajib ade mixer tu?

    ReplyDelete
  61. salam...kalau xde mixer boleh kan kacau cam biasa je? satu lg, kalau guna biskut tu rendam jgk ek?

    ReplyDelete
  62. Thumbs up pd tutorial ni...sgt2 mudah difahami... Nk bace pon sronok....thanx ye

    ReplyDelete
  63. Wah sedapnye..senang dan mudah.bolehlah buat utk suami dgn ank2 trcinta.

    ReplyDelete
  64. As salam...tumpang tanya, mana nak beli koko powder yg imported eh? sbb yg slalu beli kat bakery sume yg repacking n xde brand...

    ReplyDelete
  65. whipping cream tuh masukan semua sekali ke ?

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur adiba..
      Boleh aje..sbb halus jugak kan gula tu.. gula pasir je tak sesuai

      Delete
  67. sedappnye ! nak try jugakk . akak, mane nak dapat biskut tiramisu ? mcm suke biskut lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shaerin..
      Kat kedai bakery dgn pasaraya besar biasanya ada

      Delete
  68. Whipping cream 2 leh gne y tok topping kek jgk ke?ataunk kne gne y leh wt msakan pnye je.?

    ReplyDelete
  69. Whipping cream 2 leh gne y tok topping kek jgk ke?ataunk kne gne y leh wt msakan pnye je.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putry rinie..
      Guna whipping cream dairy punya yg biasa di gunakan utk buat ganache.. bkn yg masakan tau..

      Delete
  70. Aritu dah berjaya buat pavlova follow step akak, esok nak buat tiramisu lak. Thank you for sharing this !!

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum, akak. Nak tanya sikit tentang recipe ni. saya cuma seorang pelajar. Urmm, sekolah saya mengadakan pertandingan memasak rabu ni. bahan asas adalah roti. Saya nak minta pendapat akak sikit macam mana nak buat tiramisu tapi menggunakan roti.

    ReplyDelete
  72. Naqibah..
    Tiramisu sesuai di buat dgn kek chiffon/sponge dan biskut je.. roti kurang sesuai.. apa kata buat lasagna je menggunakan roti.. lg okey kot sbb tiramisu nak kena sejukkan dulu br sedap di mkn.. kalau utk pertandingan takut tak sempat sejuk je kang.. hehe

    ReplyDelete
  73. Salam nak tanyr kalau xpakai cream cheese boleh x .mencacatkn rase tu x heee

    ReplyDelete
  74. Anonymous2:54 PM

    memang sedap n simple jer resepi dia yummy..guna role cake tu pun sedap..

    ReplyDelete
  75. Anonymous8:51 PM

    Ana....air nya tu 1/2 cawan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air tu tak kisah pun sbb nak buat bancuh nescafe je.. hehe

      Delete
  76. Agak2 brpa cwan dpt ni???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pd size cawan.. boleh dpt 6 ke 7 cawan gak

      Delete
  77. Salam kak nk bertnye.. klu guna biscut oreo boleh x... dan kalau campur kek n biscut...ade masalah x... sy suka kedua2nye..^_^ ke kene asing juga...

    ReplyDelete
  78. assalam

    nak tanye.. kalu tak letak cream cheese bleh x?

    ReplyDelete
  79. Cream cheese tu gne sbyk mne ek?

    ReplyDelete
  80. Cream cheese tu gne sbyk mne ek?

    ReplyDelete
  81. tksih tuk resepi mudah ni dh lme idam nk mkn tiramisu ni,n resepi awk ni nmpk sgt2 mudah..pasti akan cube..xsbar nk klua cri bhan2..

    ReplyDelete
  82. Sis, whipping cream tu uht blh gna ke?sy try wat..masa tgh putar, lama2 jd air n ketul2..huhu..nape ye kak?

    ReplyDelete
  83. alahai..sdpnye tengok!! skang jgk aku buat!!

    ReplyDelete
  84. Kak ,nk tanye ,,kalau buat size cake boleh x??? Xnak gune cawan,,,sukatan die cm mne ..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain siuti..
      Boleh je.. potong je kek kepada beberapa layer. Step tetap sama.. adunan cheese sila double kan baru best.. cheese sikit sgt x best

      Delete
  85. Abe yo dah cube wat,tapi sekeliling gelas abe yo wat garisan guna sirap supaya nmpat
    menarik.lambt jgak nk kras..xsabar nk mkn...huhuhu

    ReplyDelete
  86. assalamualaikum akak...
    payahlaa kalau tetiap kali nak buat, kena cari kek sponge kat kedai.. supermarket paling dekat kat tempat saye nih Family Store jelah, itu pun 10 minit bawak kereta. saye nih bukannye ade lesen, ajak mak saye memang payahlah..
    boleh tak akak share kan resipi mudah nak buat kek sponge tu?? saye pernah cuba cari & buat, tp resipi tuh, kek dia jadi, lembut, sedap.. tp tak segebu yg beli tuh...

    ReplyDelete
  87. Seriously? Simple yet menarik. Harus dicuba balik ni. Terina kaseh yer;-)

    ReplyDelete
  88. sedapnya tiramisu...my feveret!

    ReplyDelete
  89. dah cube dah..senang je nak buat..sedap pun sedap..

    tapi saya modify sikit..saya tak suke kafein..so sy skip step yang ade kafein tu..pakai kek je..tak rendam dlm air kafein tu..rasa masih sedap:)

    sedap tak semestinya susah kan:)

    ReplyDelete
  90. senang jer cara buat. Thanks

    ReplyDelete
  91. Sis,knp sy buat x rase mcm tiramisu pown..cheese rasa lain. Bhn2 siap gne mascarpone cheese n whipped cream lagi

    ReplyDelete
  92. Sis,knp sy buat x rase mcm tiramisu pown..cheese rasa lain. Bhn2 siap gne mascarpone cheese n whipped cream lagi

    ReplyDelete
  93. Waaa wajib buat ni. Boleh jual

    ReplyDelete
  94. Sedapnye.. Nk try buat la.. Senang pham.. Tq for share..

    ReplyDelete
  95. Sedapnye.. Nk try buat la.. Senang pham.. Tq for share..

    ReplyDelete
  96. Nak tanya, guna whipping cream jenama anchor tu boleh ke

    ReplyDelete
  97. Nak tanya, guna whipping cream jenama anchor tu boleh ke

    ReplyDelete
  98. salam, mohon untuk share ni
    saya dah cuba buat n memang sedap

    ReplyDelete
  99. salam sis,, sangat menarik resepi ni..just nk tanya,, kalau taknak lembapkan kek dngn nescafe xpe tak? tukar dngn milo ke.. ataupun kalau kek tu dh perisa coklat, just lembapkan dngn mineral water je..boleh tak?

    ReplyDelete
  100. salam sis,, sangat menarik resepi ni..just nk tanya,, kalau taknak lembapkan kek dngn nescafe xpe tak? tukar dngn milo ke.. ataupun kalau kek tu dh perisa coklat, just lembapkan dngn mineral water je..boleh tak?

    ReplyDelete
  101. salam kenal dari nekcik
    memang menggoda kalau ada cheese cheese ni..he..he

    ReplyDelete
  102. terima kasih banyak resepinya...nampak cute sedappp...simple dan mudah di ikuti...akan cuba buat...cari bahan2nya dulu...hehe

    ReplyDelete
  103. thanks for resepi..Nampah mudah dan simple dibuat..lepas ni, saya mahu cuba buat resepi tiramisu yang simple ni..

    ReplyDelete
  104. Buleh buat berapa banyak tu

    ReplyDelete
  105. gula kastor xde..klu gune gula pasir biase jd x

    ReplyDelete
  106. Salam. T kasih byk share resepi ni...mmg brilliant n mudah sgt cara puan...πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    ReplyDelete