Meh sini aku ajar pulak cara buat tiramisu yg simple bg aku.. resepi ni aku tak ingat aku dpt kat mana.. tp aku dah guna resepi ni sejak belum ada Ain lg..
Maknanya dah lama gile aku dah buat tiramisu ni.. cuma dulu aku tak sungguh2 dlm berblogging kan.. tu yg takde mention sgt pun even dah selalu gak buat tiramisu..
Aku ajar korang guna kaedah yg paling mudah dgn menggunakan bhn2 yg senang di dapati.. yelahkan, byk cara org buat tiramisu dgn bahan2 yg kadang2 sukar nak dpt kat tmpt kita.. contohnya mascarpon cheese.. mmg pyh betul nak jumpa cheese tu.. cisss..!!
Ok.. jom mulakan tutorial arini.. bahan2 yg di perlukan ialah :
2. Kek Sponge.. beli je kat giant kalau malas nak bikin sendiri..
Kat giant mcm2 perisa ada.. aku carik perisa coklat.. tp takde lak.. yg ada perisa pandan aje.. huhuhu.. beli gak la sbb nak mkn tiramisu punya psl..
Ada org buat tiramisu guna biskut tiramisu kan.. ladyfinger ke hape ntah namanya.. tp aku lebih suka kek.. utk korang terpulang le.. nak kek boleh, biskut pun boleh..
3. Whipping cream.. guna dlm 250ml..
Ada mcm2 brand dan boleh di dapati di giant/jusco/cold storage dan sebagainya.. carik kat tempat brg2 sejuk ye.. korang nak beli yg 200ml pun boleh.. aku mmg suka beli yg 1 liter sbb boleh buat lebih..
5. Serbuk koko
6. Serbuk nescafe dan esen vanila
7. Air utk bancuh nescafe.. bancuh tanpa gula ye..
Utk makluman, aku doublekan semua bhn di atas kecuali kek/serbuk koko/mixer sbb aku suka byk cheese.. lg byk cheese dia lg best bila di makan..
Cara2 nak buat :
1. Mula2, masukkan cream cheese dlm bekas mixer tu.. apa2 bekas yg bersesuaian pun boleh..
2. Campurkan 250 ml whipping cream
3. Masukkan satu sudu teh esen vanila..
4. Masukkan setengah cwn gula castor..
5. Dan korang putar semua bhn tersebut sampai sebati semuanya mcm kat atas ni.. guna kelajuan paling rendah dulu.. pastu selow2 tingkatkan kelajuan.. jgn terus laju lak, kang terpercik kuar semua bhn2 tu kang..
Tak pun, korang putar dulu cream cheese dgn gula, esen vanila... last sekali baru whipping cream.. aku sbb dah biasa buat tu yg campur selonggok terus tu.. hehehhe..
6. Bancuh air td dgn sesudu kecik nescafe.. bancuh tanpa gula.. ni gunanya utk melembabkan kek td...
Mlm td aku buat mcm ni, tuang sket air nescafe dlm piring kecik..
Jgn rendam tau.. lembabkan ala kadar cukup.. pastu masuk dlm bekas khas.. kek td aku bentukkan mcm ni sbb aku nak buat tiramisu dlm cawan..
8. Akan jd camni le..
9. Pastu sauk cheese yg di putar td ke dalam cwn.. sukati korang le nak tebal byk mana.. aku suka byk2.. sbb sedap..
10. Dgn menggunakan penapis, korang taburkan serbuk koko di atasnya.. penapis bertujuan utk elak serbuk koko berketul2.. bapak besar aku punya penapis kannn.. kekekke
ngegegeg.. harus try nie... btw kalu kek tu tukar dgn biskut tiramisu sedap tak??
ReplyDeletesama ja cma mhal...
Deletesama ja cma mhal...
Deletealahai sedapnya... tringin nak try... tapi mixer x dak.. nak kena beli satu nih...ekeke
ReplyDeleteSaya guna pemukul telur biasaπ
Deletealahai sedapnya... tringin nak try... tapi mixer x dak.. nak kena beli satu nih...ekeke
ReplyDeletenk buat skang jugak!!! macehhhhhhh
ReplyDeleteHehehhee..kompem paham..siap bergambo kan. Thank's Ana.
ReplyDeletedah tergoda ni...akan zass cari bahan2..by the way nak copy paste resepi ble? :)
ReplyDeletewaaaaaaa senangnya...
ReplyDeletebalik nie gark zana buat..
he he h
btw..
thanks yerk share step by step..
senang nak faham
Nak Satu Cawan BOleh tak???hihihi
ReplyDeletefhm dah..thanks..hehe
ReplyDeleteNak share resepi boleh aje.. Yg tanya nak guna biskut tiramisu tu sedap ke tak, jwpn aku best lg kek kot.. Ikut tekak memasing la jugak kan.. Hehehe
ReplyDeletethanks k.ana for sharing... nak kene try nie...hehe =]
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletelor.. sng rupnye nk bt ye ana.. fyda igt ssh.. hehe.. t nk try jgk bt.. tetibe tingin nk mkn lak.. hehehe
ReplyDeleteWargh tension tengok kek tiramisu ni!!!
ReplyDeleteNak buat nanti yeay :)
yayayaya nak buat nak buat nak buattt...
ReplyDeletenampak macam sonang sajo akak ana.. kompem balik cari cream cheese ngan whipping cream
hehehehe
nak try gak la nanti....
ReplyDeleteweee.. sedap nya.. blh la try cam ni.. rajin akak kan.. gelas akak tu cantik.. hehe..
ReplyDeletewah...caya lah ana...nie yg buat aku tergoda...terima kasih byk2 ana siap tunjuk gambar lagi bahan2..nie yg lagi semangat nak cari bahan sebab dah tgk gambar..mesti cuba...:)
ReplyDeletesungguh menarik presentation tiramisu ana ni.. senang pon senang... nanti nak terai la.... thanx kongsi resipi ye ana...
ReplyDeleteBila Ana share resepi je nampak mudah nak membuatnya. Terus teruja nak try. Baguslah Ana, lepas ni semua rajin macam Ana.. :)
ReplyDeleteok konpem guna resipi akak je utk jadi penyejuk tekak cikgu2 kat nursery anak tu....senang je and terus wat lam bekas plastik yg ada penutup macam org jual dadih tu kan... :) tqvm for the idea...very simple but nice :)
ReplyDeleteana..menarik.. satu hari kena try ni.. yummy2... thanks for sharing yek..
ReplyDeleteBebel4fun..
ReplyDeleteMake sure diorg cpt2 mkn.. Sbb kalau dah lama sgt kuar dr peti ais nanti cair lak..
senang rupanya nk buat kek tiramisu nie...eika mati2 ingat susah nk buat..thanks coz bagi resepi,klu eika rajin nk buat,leh eika godek2 blog kak ana nie...hehehe
ReplyDeleteterbaek la kak ana
ReplyDeleteboleh la trex wat tiramisu sendiri
celebrate bday sorang2
mak ayah jaoh diperantauan huuuu
ila nak try buat yg ne tapi takde mixer huwaaaaaaaaaaa
ReplyDeletenak buat gak le..cam sesuaiiiii je utk org malas & xreti cam saya.hehe, tq share resepi ni.nak try blh ye?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletemenariknya!nak try buat wiken ni jugak!hrp2 berjaya jadi sedap mcm yg kak ana buat ;)
ReplyDeletesalam kak,..zah dah try td :) tp lum rasa....harap2 jAadi :)
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeletepound cake boleh x??
sy pergi giant sponge cake xde, tggl pound cake jer..
Asmie..
ReplyDeleteboleh aje.. gantikan dgn kek swissroll pun boleh gak
salam Ana...saya dah buat tapi buat kek besar for my hubby birthday...tqvm.walau terpahit skit tapi blh la 1st attempt kan. btw singgah la blog ros f nak inspect ok ke tak. hehe, tq ANa for the sharing.
ReplyDeleteemmm looks delicious n senang nak buat..thanks n ganna try it later yuhuuuuu...best2
ReplyDeletelaa ingatkan susah nak buat tiramisu. thanks kak ana ya
ReplyDeletesalam kak nak share boleh? with da pic skali nak letak kat blog..nanti sye link kan kat blog akak boleh? huhu...
ReplyDeletenak tnye, byk ni kalau buat dlm cawan tu,dpt berapa byk eh?
ReplyDeleteAna, awak ni memang pandai memasak la!! malu saya!! tapi saya kagum dgn ana. mcm2 recipe yg ana buat. tentu hubby bangga dgn ana..
ReplyDeletewah!!! senang! sy dah try!! sedap sgt! sumer org suke! thanks for the recipe!!! love u!!! maaf, byk exclamation mark~ heee
ReplyDeleteMekasih semua pada yg dah try.. ^_^
ReplyDeletewah...bestnye...nmpk sdp...tp sy nk tny..sy ade jgk tgk dlmresepi tiramisu lain...kebanyakannye gne mascarpone cheese...ape bezenye mascarpone n cream cheese?blh ke gne due2 skali?
ReplyDeletehai...saya baru joint tp da lama saya ikuti blog ana dan tertarik dgn resepi dan food presentation. i try buat tiramisu utk open house hr tu...dapt pujian u...t.kasih bebanyk!
ReplyDeleteAlahai bab cheese nie payah almaklumlah org kg
ReplyDeletekalau buat tiramisu ni memang kena guna dairy whipped cream ke? kalau yang non-dairy tak boleh? tapi pavlova kena gune non-dairy. memang berbeza ke?
ReplyDeletenak copy cam best jer kalu biskut dia berair la suami x suka. wajib buat ni
ReplyDeleteSenang gila...rasa nak g giant sekaranggg...hehe
ReplyDeleteSalam Cik Puan,
ReplyDeleteSaya telah linkkan posting cik puan ni ke blog saya buat rujukan bila teringin nak makan tiramisu.
Terima kasih.
Shahida..
ReplyDeletemascarpone cheese memang susah nak di jumpai kalau kat pasaraya biasa.. kat kedai bakery je senang nak jumpa.. tapi kalau buat guna mascarpone cheese lagiii sedapp..
Hapizah..
ReplyDeletewahhhh tahniah.. sedap kannnn
wslm che jam..
ReplyDeleteboleh.. silakan..
thanks kak for the recipe..dah cube..kawn2 siap mintk resepi gi.heheh=)
ReplyDeletehmm... semalam aku baru g belajar buat tiramisu kat bakat tldm. Ni tengah teruja la nak buat. Nak buat hari ni jugak. Jadi aku buka la blog ni bagi memudahkan lagi nak merealisasikan impian aku. Thanks a lot pada tukang-tukang buat resepi yang sedap ni.....Yummy...
ReplyDeleteTabur milo ok tak?
ReplyDeleteTq ana...i dah try...mmg senang je.,
ReplyDeleteWhipping c tue uht ke atau non dairy?compiuzzz
ReplyDeleteemm,sedapnyer!! xsabar nak cuba...
ReplyDeleteMesti cuba... Mcm senang je buat dia...
ReplyDeleteMesti cuba... Mcm senang je buat dia...
ReplyDeleteI thought it's hard..but I was wrong :)
ReplyDeletewah.nmpak sedap n simple sgt..huhu..thanks for ur recipe..saya akan cuba..hehe..do follow me..I;m a newbie.. http://annurket.blogspot.com/ I'm done yours..:)
ReplyDeletekalau xde mixer gne kekuatan tgn blh x agak2?? ke wajib ade mixer tu?
ReplyDeletesalam...kalau xde mixer boleh kan kacau cam biasa je? satu lg, kalau guna biskut tu rendam jgk ek?
ReplyDeleteThumbs up pd tutorial ni...sgt2 mudah difahami... Nk bace pon sronok....thanx ye
ReplyDeleteWah sedapnye..senang dan mudah.bolehlah buat utk suami dgn ank2 trcinta.
ReplyDeleteAs salam...tumpang tanya, mana nak beli koko powder yg imported eh? sbb yg slalu beli kat bakery sume yg repacking n xde brand...
ReplyDeletewhipping cream tuh masukan semua sekali ke ?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteNur adiba..
DeleteBoleh aje..sbb halus jugak kan gula tu.. gula pasir je tak sesuai
sedappnye ! nak try jugakk . akak, mane nak dapat biskut tiramisu ? mcm suke biskut lg.
ReplyDeleteShaerin..
DeleteKat kedai bakery dgn pasaraya besar biasanya ada
Whipping cream 2 leh gne y tok topping kek jgk ke?ataunk kne gne y leh wt msakan pnye je.?
ReplyDeleteWhipping cream 2 leh gne y tok topping kek jgk ke?ataunk kne gne y leh wt msakan pnye je.?
ReplyDeletePutry rinie..
DeleteGuna whipping cream dairy punya yg biasa di gunakan utk buat ganache.. bkn yg masakan tau..
Aritu dah berjaya buat pavlova follow step akak, esok nak buat tiramisu lak. Thank you for sharing this !!
ReplyDeleteAssalamualaikum, akak. Nak tanya sikit tentang recipe ni. saya cuma seorang pelajar. Urmm, sekolah saya mengadakan pertandingan memasak rabu ni. bahan asas adalah roti. Saya nak minta pendapat akak sikit macam mana nak buat tiramisu tapi menggunakan roti.
ReplyDeleteNaqibah..
ReplyDeleteTiramisu sesuai di buat dgn kek chiffon/sponge dan biskut je.. roti kurang sesuai.. apa kata buat lasagna je menggunakan roti.. lg okey kot sbb tiramisu nak kena sejukkan dulu br sedap di mkn.. kalau utk pertandingan takut tak sempat sejuk je kang.. hehe
Salam nak tanyr kalau xpakai cream cheese boleh x .mencacatkn rase tu x heee
ReplyDeletememang sedap n simple jer resepi dia yummy..guna role cake tu pun sedap..
ReplyDeleteAna....air nya tu 1/2 cawan ke?
ReplyDeleteAir tu tak kisah pun sbb nak buat bancuh nescafe je.. hehe
DeleteAgak2 brpa cwan dpt ni???
ReplyDeleteBergantung pd size cawan.. boleh dpt 6 ke 7 cawan gak
DeleteSalam kak nk bertnye.. klu guna biscut oreo boleh x... dan kalau campur kek n biscut...ade masalah x... sy suka kedua2nye..^_^ ke kene asing juga...
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletenak tanye.. kalu tak letak cream cheese bleh x?
Cream cheese tu gne sbyk mne ek?
ReplyDeleteCream cheese tu gne sbyk mne ek?
ReplyDeletetksih tuk resepi mudah ni dh lme idam nk mkn tiramisu ni,n resepi awk ni nmpk sgt2 mudah..pasti akan cube..xsbar nk klua cri bhan2..
ReplyDeleteSis, whipping cream tu uht blh gna ke?sy try wat..masa tgh putar, lama2 jd air n ketul2..huhu..nape ye kak?
ReplyDeletealahai..sdpnye tengok!! skang jgk aku buat!!
ReplyDeleteKak ,nk tanye ,,kalau buat size cake boleh x??? Xnak gune cawan,,,sukatan die cm mne ..?
ReplyDeleteAin siuti..
DeleteBoleh je.. potong je kek kepada beberapa layer. Step tetap sama.. adunan cheese sila double kan baru best.. cheese sikit sgt x best
Abe yo dah cube wat,tapi sekeliling gelas abe yo wat garisan guna sirap supaya nmpat
ReplyDeletemenarik.lambt jgak nk kras..xsabar nk mkn...huhuhu
assalamualaikum akak...
ReplyDeletepayahlaa kalau tetiap kali nak buat, kena cari kek sponge kat kedai.. supermarket paling dekat kat tempat saye nih Family Store jelah, itu pun 10 minit bawak kereta. saye nih bukannye ade lesen, ajak mak saye memang payahlah..
boleh tak akak share kan resipi mudah nak buat kek sponge tu?? saye pernah cuba cari & buat, tp resipi tuh, kek dia jadi, lembut, sedap.. tp tak segebu yg beli tuh...
Seriously? Simple yet menarik. Harus dicuba balik ni. Terina kaseh yer;-)
ReplyDeletesedapnya tiramisu...my feveret!
ReplyDeletedah cube dah..senang je nak buat..sedap pun sedap..
ReplyDeletetapi saya modify sikit..saya tak suke kafein..so sy skip step yang ade kafein tu..pakai kek je..tak rendam dlm air kafein tu..rasa masih sedap:)
sedap tak semestinya susah kan:)
senang jer cara buat. Thanks
ReplyDeleteSis,knp sy buat x rase mcm tiramisu pown..cheese rasa lain. Bhn2 siap gne mascarpone cheese n whipped cream lagi
ReplyDeleteSis,knp sy buat x rase mcm tiramisu pown..cheese rasa lain. Bhn2 siap gne mascarpone cheese n whipped cream lagi
ReplyDeleteWah,sdpnya...
ReplyDeleteWaaa wajib buat ni. Boleh jual
ReplyDeleteSedapnye.. Nk try buat la.. Senang pham.. Tq for share..
ReplyDeleteSedapnye.. Nk try buat la.. Senang pham.. Tq for share..
ReplyDeleteNak tanya, guna whipping cream jenama anchor tu boleh ke
ReplyDeleteNak tanya, guna whipping cream jenama anchor tu boleh ke
ReplyDeletesalam, mohon untuk share ni
ReplyDeletesaya dah cuba buat n memang sedap
sdap tu
ReplyDeletesdap tu
ReplyDeletesalam sis,, sangat menarik resepi ni..just nk tanya,, kalau taknak lembapkan kek dngn nescafe xpe tak? tukar dngn milo ke.. ataupun kalau kek tu dh perisa coklat, just lembapkan dngn mineral water je..boleh tak?
ReplyDeletesalam sis,, sangat menarik resepi ni..just nk tanya,, kalau taknak lembapkan kek dngn nescafe xpe tak? tukar dngn milo ke.. ataupun kalau kek tu dh perisa coklat, just lembapkan dngn mineral water je..boleh tak?
ReplyDeletesalam kenal dari nekcik
ReplyDeletememang menggoda kalau ada cheese cheese ni..he..he
terima kasih banyak resepinya...nampak cute sedappp...simple dan mudah di ikuti...akan cuba buat...cari bahan2nya dulu...hehe
ReplyDeletethanks for resepi..Nampah mudah dan simple dibuat..lepas ni, saya mahu cuba buat resepi tiramisu yang simple ni..
ReplyDeleteBuleh buat berapa banyak tu
ReplyDeletegula kastor xde..klu gune gula pasir biase jd x
ReplyDeleteSalam. T kasih byk share resepi ni...mmg brilliant n mudah sgt cara puan...πππ
ReplyDelete