Thursday, August 11, 2011

ReSePi DaGiNg MaSaK HaLiA

Meh aku share resepi.. yg nak try silakan try.. yg takmo try silakan tgk aje.. hehehe.. Aku ajar step by step la ye.. ecehhh..

Memula.. korang pi Giant dulu utk beli watak utama menu ni iaitu daging.. gi lah giant yg berdekatan.. taknak gi giant pun takpe, pi la beli daging kat mana korang suka.. hehe..


Ni daging yg aku beli kat giant.. aku beli sampai 4 pek utk buat stok dlm peti ais..

Mcm yg korang tau, daging kan ada mcm2 jenis.. ada yg liat dan perlu masak lamaaa utk hilangkan liat, dan ada yg tak liat yg boleh di masak dgn kejap aje....


Aku beli daging yg ada tulis perkataan rendang/curry mcm dlm gmbr ni sbb daging ni sah2 tak liat.. daging yg lain2 aku tak brp minat sgt nak beli sbb takut kalo mkn rasa mcm kunyah getah tayar lak kang..

Aku bkn reti sgt nak bezakan mana satu daging jenis liat dan tak liat.. so bila dah tau yg mana jenis tak liat, yg hat tu jugaklah aku akan beli.. hehe..

Daging tu korang hiris2 la ikut stlye korang ye.. jgn nak ngengada tanya aku nak hiris mcm mana.. pelangkong kang baru tau.. =p


Ni bahan2 utk di tumis : Bawang besar 2 biji, bawang putih 5 biji, halia, dan cili merah/hijau..

Semua bhn tumisan di atas sila hiris2 ikut cara korang.. nak tambah lg bawang atau cili2 tu terpulang.. takde masalah di situ..

Langkah seterusnya.. ambik kuali.. masukkan 3-4 sudu besar minyak masak.. tumis bahan2 hirisan kat atas tadi..

Tak payah nak tunggu layu tau, terus je ambik daging yg korang hiris2 td tu masuk dlm kuali sekali.. make sure daging tu korang dah basuh terlebih dahulu..


Bila dah di satukan akan jd mcm ni la nanti.. Gaul2 sampai daging tu bertukar warna ye..


Langkah seterusnya lagi, ambik secawan air dan masukkan sesudu tepung jagung ke dalam air tersebut.. kacau2 mcm korang nak buat teh O tu.. hehehe..

Pastu sila tuang bancuhan air tersebut ke dalam bahan tumisan td.. pastikan masa tu daging2 td semua dah bertukar warna baru masukkan air bancuhan tepung.. jgn engkar arahan ye.. lempang kang.. ekekeke..


Pastu tambahkan 2 sudu besar sos tiram ke dlm bahan2 td.. gaul sebati.. masukkan garam sedikit.. pandai2 la budget nak taruk byk mana.. takyah byk2 sbb sos tiram ni pun dah ada rasa masin2 sket..


Last sekali taburkan serbuk lada hitam yg jenis kasar.. kalo takde yg halus pun takpe.. tapi versi yg kasar ni lg nmpk menarik hasil masakan korang nanti.. tuang le byk mana korang nak..


Dan akhirnya siappppp... sedia utk di makan..

Paham tak aku ajar ni.. kalo tak paham baca sampai 60 kali ye.. selamat mencubaa...


** boleh jugak tabur daun bawang kalo nak lg cun.. tp aku tak buat pun.. malas.. hehe



43 comments:

  1. OH TERBAIK...leh cuba cari daging tu nnt

    ReplyDelete
  2. tq sbb sudi kongsi resepi..
    ada permintaan lagi la..
    bleh tak share resepi sambal sardin tu?
    your sambal sardin look so tempting la...sy selalu jgk masak sardin..tapi masak biasa la..takde sambal2 ni...ehheheh

    ReplyDelete
  3. nanti ana letak resepi sambal sardin lak..

    ReplyDelete
  4. boleh cube! simple & sedap ;)

    ReplyDelete
  5. good idea ana....

    boleh cuba ni,,
    berilaan leh

    ReplyDelete
  6. hehe selalu buat masakan ni tapi guna ayam. Cuma cara presentation ana tu menarik la. hehe.

    ReplyDelete
  7. thanks share resepi..boley arr cuba nanti..

    ReplyDelete
  8. paham cikgu... hehehehe.. sodapnya.. jadi berkuah.. eden buat daham semua sama tapi mcm kering je tak berkuah2 pun:(

    ReplyDelete
  9. gambar siap tu dari dlm kuali ye...hihii

    sedap tu....

    ReplyDelete
  10. aikkk...dah jadi blog resepi ekkk...hehehe

    ReplyDelete
  11. Ana.. akak salin resepi ni ok.. thks for sharing...

    ReplyDelete
  12. wow! menyelerakan~! 0.0

    ReplyDelete
  13. Menarik & Simple...nanti boleh la cuba...

    ReplyDelete
  14. Wow menarik tu...mmg tgh pening mikir apa nak masak ptg ni blk kja karang...thanks akk...nak lg resepi lain...hehehe..

    ReplyDelete
  15. wah nampak sedap and senang...sesuai utk sahur ni.tq ana

    ReplyDelete
  16. sedapnya..resepi mudah...nanti nak try..tqvm ana...:)

    ReplyDelete
  17. ok nanti ila beli daging..ila try sedap tak.. kalau tak sedap siap chef ana ne

    ReplyDelete
  18. blh la cuba lepas ni.. hihi

    ReplyDelete
  19. emm...dapnya... nak try gak la...

    ReplyDelete
  20. garang betol chef ana suzana ni hahahahahaha

    ReplyDelete
  21. Nampak sedap, sure sedap kan..heee.

    ReplyDelete
  22. nampak sodap....perut ni rasa lapar pulak

    ReplyDelete
  23. nak try jugak nanti... thanks sbb sudi share resepi.... ^_^

    ReplyDelete
  24. tq ana,mmg wajib cuba

    ReplyDelete
  25. peberet me n my husband jugak, :) sedapnyer mkn ngan nasi putih.

    Tq Ana sudi share resepi :)

    ReplyDelete
  26. terbaekkkk best..cam tuu aaa senang nak paham...pada yg mmg buta kuali cam sue nii heheheeheh

    ReplyDelete
  27. Kena cuba resepi Ana ni.. Nampak cam sedap!

    ReplyDelete
  28. wah leh try ni..tq kongsi resepi ni kak..

    ReplyDelete
  29. woh...ana,sgt terliur ;)

    ReplyDelete
  30. Anonymous4:44 PM

    yes... da faham.. nak cube la nanti.. :)nmpk menarik..

    ReplyDelete
  31. dah try tapi guna hati lembu.. tak campur tepung & add on dgn kicap manis habhal.. wah marvelous

    ReplyDelete
  32. Blog walking..terjumpa Kak Ana punya resepi ni..dah try n sedap hihi..tq, Kak Ana share resepi:)

    ReplyDelete
  33. yayy, nak masak jap lagi, lawak la ayat2 sis. sengeh2 saya baca ^^

    ReplyDelete
  34. tadi makan kat noddle station bess gilaaa, ingt nk cuba buat, nii haa resipi diaa, thanks sis yaa,. leviuss

    ReplyDelete
  35. Tq sbb share resipi..akak ni mesti org melaka..hehehee

    ReplyDelete
  36. Yeay saya dah try👏👏

    ReplyDelete
  37. Yeay saya dah try👏👏

    ReplyDelete
  38. Wah nampak sedp emmmm boleh buat ni 💕. Tq kak ana .

    ReplyDelete
  39. Thanks for sharing...mohon halal yer resepi...sy masak utk family mkn...

    ReplyDelete