Meh aku share resepi.. yg nak try silakan try.. yg takmo try silakan tgk aje.. hehehe.. Aku ajar step by step la ye.. ecehhh..
Memula.. korang pi Giant dulu utk beli watak utama menu ni iaitu daging.. gi lah giant yg berdekatan.. taknak gi giant pun takpe, pi la beli daging kat mana korang suka.. hehe..
Mcm yg korang tau, daging kan ada mcm2 jenis.. ada yg liat dan perlu masak lamaaa utk hilangkan liat, dan ada yg tak liat yg boleh di masak dgn kejap aje....
Aku beli daging yg ada tulis perkataan rendang/curry mcm dlm gmbr ni sbb daging ni sah2 tak liat.. daging yg lain2 aku tak brp minat sgt nak beli sbb takut kalo mkn rasa mcm kunyah getah tayar lak kang..
Aku bkn reti sgt nak bezakan mana satu daging jenis liat dan tak liat.. so bila dah tau yg mana jenis tak liat, yg hat tu jugaklah aku akan beli.. hehe..
Daging tu korang hiris2 la ikut stlye korang ye.. jgn nak ngengada tanya aku nak hiris mcm mana.. pelangkong kang baru tau.. =p
Ni bahan2 utk di tumis : Bawang besar 2 biji, bawang putih 5 biji, halia, dan cili merah/hijau..
Semua bhn tumisan di atas sila hiris2 ikut cara korang.. nak tambah lg bawang atau cili2 tu terpulang.. takde masalah di situ..
Langkah seterusnya.. ambik kuali.. masukkan 3-4 sudu besar minyak masak.. tumis bahan2 hirisan kat atas tadi..
Tak payah nak tunggu layu tau, terus je ambik daging yg korang hiris2 td tu masuk dlm kuali sekali.. make sure daging tu korang dah basuh terlebih dahulu..
Bila dah di satukan akan jd mcm ni la nanti.. Gaul2 sampai daging tu bertukar warna ye..
Aku beli daging yg ada tulis perkataan rendang/curry mcm dlm gmbr ni sbb daging ni sah2 tak liat.. daging yg lain2 aku tak brp minat sgt nak beli sbb takut kalo mkn rasa mcm kunyah getah tayar lak kang..
Aku bkn reti sgt nak bezakan mana satu daging jenis liat dan tak liat.. so bila dah tau yg mana jenis tak liat, yg hat tu jugaklah aku akan beli.. hehe..
Daging tu korang hiris2 la ikut stlye korang ye.. jgn nak ngengada tanya aku nak hiris mcm mana.. pelangkong kang baru tau.. =p
Ni bahan2 utk di tumis : Bawang besar 2 biji, bawang putih 5 biji, halia, dan cili merah/hijau..
Semua bhn tumisan di atas sila hiris2 ikut cara korang.. nak tambah lg bawang atau cili2 tu terpulang.. takde masalah di situ..
Langkah seterusnya.. ambik kuali.. masukkan 3-4 sudu besar minyak masak.. tumis bahan2 hirisan kat atas tadi..
Tak payah nak tunggu layu tau, terus je ambik daging yg korang hiris2 td tu masuk dlm kuali sekali.. make sure daging tu korang dah basuh terlebih dahulu..
Bila dah di satukan akan jd mcm ni la nanti.. Gaul2 sampai daging tu bertukar warna ye..
Langkah seterusnya lagi, ambik secawan air dan masukkan sesudu tepung jagung ke dalam air tersebut.. kacau2 mcm korang nak buat teh O tu.. hehehe..
Pastu sila tuang bancuhan air tersebut ke dalam bahan tumisan td.. pastikan masa tu daging2 td semua dah bertukar warna baru masukkan air bancuhan tepung.. jgn engkar arahan ye.. lempang kang.. ekekeke..
Pastu tambahkan 2 sudu besar sos tiram ke dlm bahan2 td.. gaul sebati.. masukkan garam sedikit.. pandai2 la budget nak taruk byk mana.. takyah byk2 sbb sos tiram ni pun dah ada rasa masin2 sket..
Last sekali taburkan serbuk lada hitam yg jenis kasar.. kalo takde yg halus pun takpe.. tapi versi yg kasar ni lg nmpk menarik hasil masakan korang nanti.. tuang le byk mana korang nak..
Paham tak aku ajar ni.. kalo tak paham baca sampai 60 kali ye.. selamat mencubaa...
** boleh jugak tabur daun bawang kalo nak lg cun.. tp aku tak buat pun.. malas.. hehe
OH TERBAIK...leh cuba cari daging tu nnt
ReplyDeletetq sbb sudi kongsi resepi..
ReplyDeleteada permintaan lagi la..
bleh tak share resepi sambal sardin tu?
your sambal sardin look so tempting la...sy selalu jgk masak sardin..tapi masak biasa la..takde sambal2 ni...ehheheh
nanti ana letak resepi sambal sardin lak..
ReplyDeleteboleh cube! simple & sedap ;)
ReplyDeletegood idea ana....
ReplyDeleteboleh cuba ni,,
berilaan leh
hehe selalu buat masakan ni tapi guna ayam. Cuma cara presentation ana tu menarik la. hehe.
ReplyDeletemy peberet..
ReplyDeletethanks share resepi..boley arr cuba nanti..
ReplyDeletepaham cikgu... hehehehe.. sodapnya.. jadi berkuah.. eden buat daham semua sama tapi mcm kering je tak berkuah2 pun:(
ReplyDeletegambar siap tu dari dlm kuali ye...hihii
ReplyDeletesedap tu....
aikkk...dah jadi blog resepi ekkk...hehehe
ReplyDeleteAna.. akak salin resepi ni ok.. thks for sharing...
ReplyDeletewow! menyelerakan~! 0.0
ReplyDeleteMenarik & Simple...nanti boleh la cuba...
ReplyDeleteWow menarik tu...mmg tgh pening mikir apa nak masak ptg ni blk kja karang...thanks akk...nak lg resepi lain...hehehe..
ReplyDeletewah nampak sedap and senang...sesuai utk sahur ni.tq ana
ReplyDeletesedapnya..resepi mudah...nanti nak try..tqvm ana...:)
ReplyDeleteok nanti ila beli daging..ila try sedap tak.. kalau tak sedap siap chef ana ne
ReplyDeleteblh la cuba lepas ni.. hihi
ReplyDeleteemm...dapnya... nak try gak la...
ReplyDeletegarang betol chef ana suzana ni hahahahahaha
ReplyDeleteNampak sedap, sure sedap kan..heee.
ReplyDeletenampak sodap....perut ni rasa lapar pulak
ReplyDeletenak try jugak nanti... thanks sbb sudi share resepi.... ^_^
ReplyDeletetq ana,mmg wajib cuba
ReplyDeletepeberet me n my husband jugak, :) sedapnyer mkn ngan nasi putih.
ReplyDeleteTq Ana sudi share resepi :)
terbaekkkk best..cam tuu aaa senang nak paham...pada yg mmg buta kuali cam sue nii heheheeheh
ReplyDeleteKena cuba resepi Ana ni.. Nampak cam sedap!
ReplyDeletewah leh try ni..tq kongsi resepi ni kak..
ReplyDeletewoh...ana,sgt terliur ;)
ReplyDeleteyes... da faham.. nak cube la nanti.. :)nmpk menarik..
ReplyDeletedah try tapi guna hati lembu.. tak campur tepung & add on dgn kicap manis habhal.. wah marvelous
ReplyDeleteBlog walking..terjumpa Kak Ana punya resepi ni..dah try n sedap hihi..tq, Kak Ana share resepi:)
ReplyDeleteyayy, nak masak jap lagi, lawak la ayat2 sis. sengeh2 saya baca ^^
ReplyDeletetadi makan kat noddle station bess gilaaa, ingt nk cuba buat, nii haa resipi diaa, thanks sis yaa,. leviuss
ReplyDeleteTq sbb share resipi..akak ni mesti org melaka..hehehee
ReplyDeleteYeay saya dah try👏👏
ReplyDeleteYeay saya dah try👏👏
ReplyDeleteMekasih ana..
ReplyDeleteWah nampak sedp emmmm boleh buat ni 💕. Tq kak ana .
ReplyDeleteWah macam sedap jer
ReplyDeleteNak try hari ni
ReplyDeleteThanks for sharing...mohon halal yer resepi...sy masak utk family mkn...
ReplyDelete