Tadi ptg aku beli mende alah ni kat Mydin.. dah lamaaa nak beli tp aku tatau nak buat apa mende ni..
Ni utk apa ye..?? buat mcm mana ye..?? utk buat air barli tu ke..?? rebus ke atau rendam aje..?? serius aku tatau..
Memula aku ingatkan dia mcm tin longan or laici tu.. rupanya2 bkn ehh.. ahahhaha.. malu weh sbb aku tatau nak buat mcm mana.. yg tau tolong ajar aku ye.. mekasihhh..
^___^
saya selalu rebus, letak gula batu...pastu minum suam2...ala macam kita minum air barli kat kedai tu..
ReplyDeleterebus la...sbb dr dalam tin kan..pastu leh rebus mcm 2/3x x mcm biasa tuh??
ReplyDeleteNokia..
ReplyDeleteooo.. tq2.. baru tauuu
iLLa..
ReplyDeletemekasehhh.. rupanya camtu je ye.. ahahaha.. buek malu je
buat bubur barley pun sodap
ReplyDeletetaruk daun pandan sikit bg wangi
salam dr UK
ambil secawan atau dua, basuh lebih kurang, masuk dalam periuk besar letak air sampai penuh, asal jgn melimpah membuak sudah.
ReplyDeletebiar mendidih mengelegak. Lepas tu beri si hafiz yang tengah selsema minum. Letak isi barley sekali biar dia makan.
kalau hari panas, letak lah ice dan kalau nak letak perahan limau.gula sedikit..
kalau hari biasa..tak yah ice pun ok buat macam air panas mati. minum gitu sahaja.
kalau nak letak gula secukup rasa... jgn lupa berley tu dimakan sekali..
khasiatnya:
elok untuk panas badan kerana ianya ada unsur diuratik macam air kelapa muda.
sapa yg cepat panas elok lah minum. dan sapa yang panas dlm minum ni aja... tapi sebelum makan ubat sepital .. sebab ia cepat keluar dari tubuh....
infact better dari air kelapa kalau minum banyak sangat bisa tulang kerana terlampau sejuk, minum banyak kena sengal sengal tulang.
dm
Kak miim..
ReplyDeletelom prnh try lg.. hehe
Kak dm..
ReplyDeletemekasihhh.. akak selalu bg byk info kat ana.. tq byk2 ye kak