Memula minta ampunn pada yg mintak resepi tiramisu tp lambat lak aku wat entry psl ni.. sory bebeh... hehehe.. kredit jugak pada gmbr2 yg aku google kan utk korang agar lg mudah di fahami..
Bahan2 yg di perlukan :
1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200gram cream cheese
1/2 cawan gula halus
250ml whipping cream
200gram cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
Langkah2 atau cara2nya pulak :
1. potong kek kepada 3 bahagian.. buat 3 lapisan kek ye..
Aku selalu guna kek sponge coklat.. beli yg ada di jual kat pasaraya.. selalu berlambak kat bahagian roti2.. beli yg segera lg senang.. hehehe..
2. Kuarkan sebuku cream cheese dan masukkan dlm bekas khas.. sbb jap lagi nak di putar cheese ni.. jgn bubuh dlm mangkuk kecik lak tau..!!
3. campurkan sekotak whipping cream td ke dalam bekas cream cheese td..
4. Masukkan jugak gula dan esen vanila td.. yg ni aku malas nak googlekan gambo.. takkan tu pun tak tauuu kan.. hehehe..
5. Putar semua bahan2 yg ada dlm mangkuk tadi.. pukul sampai kembang..
6. Pastu ambik secawan air panas td.. campurkan nescafe dan kacau.. Korang JANGAN masukkan dlm bahan yg di pukul tadi tu pulak.. kang jd hape lak kann.. ni utk melembabkan kek sponge td..
7. Ok.. seterusnya susun lapisan kek yg pertama pada bekas/acuan yg sesuai.. lembabkan kek tersebut dgn air nescafe td.. jgn sampai basah tau.. agak2 lembab je..
8. Pastu masukkan 1/3 dr bahan yg di putar td.. sapu rata sampai semua bahagian lapisan kek tertutup..
9. Kemudian taburkan serbuk koko ke atasnya.. guna penapis time nak tabur kalo nak nmpk cantek..
10. Pastu lapiskan dgn layer kek yg kedua.. ulang proses yg sama mcm td.. buat sampailah layer kek yg terakhir tau.. phm kannn.. dah settle sila sejukkan dlm peti ais..
11. Dan ini hasilnya selepas di potong.. sejukkk je masuk dlm tekak..
Ok.. tamat kelas arini.. kalo tak phm roger2 okey..!! hehehe
*** aku suka doublekan bhn2 tersebut kecuali kek la kann.. sbb lg byk cheese dia lg mabeless..
ana .. sedaapnyer nnt nk try la .. terliuq dah ni heheheh
ReplyDeleteboleh try ni... wahhhh makin gumuk ler akuuu...
ReplyDeletewah...tq for sharing, boleh cuba..:)
ReplyDeletesalam kenal...
ReplyDeleteSinggah sini baca entry sambil follow, jemput ke sinar raudah ye n follow me too...
Aza..
ReplyDeletetry le.. menu western ni.. kekeke
Kak Liana..
ReplyDeleteapesal ana mkn tak gumuk2 pung.. huhuhu..
Zurin..
ReplyDeletesila cuba.. kalau suka kek cheese mungkin mknn ni leh masuk pada tekak.. kalo yg tak suka kek cheese rasanya mungkin kureng sket kot.. hehehe.. try le pastu bgtau ana ye
Amy..
ReplyDeletemekasih.. ana singgah blog amy nanti ye
wahh...thanx ana..larra baru terasa nak try buat tiramisu..baru dok cari resepi..dah tu ana pulak kasi resepi ni..tenkiu2
ReplyDeleteNanti nak try la..tq share resepi...
ReplyDeletekak nis nak try yg ini..
ReplyDeletenampak sedap je kak..
ReplyDeletetry la.. mmg sedap.. hihi
ReplyDeletesedapnyer.......nnti nak cubaler.....tp darling n boy nana xmakan manis...huhuhuhu.....tp nak cuba jgkler.....
ReplyDeleteTHanks share resepi!! Menjadi dan sangat sedapp okehh!!!!! *senyum lebar sampai telinga*
ReplyDeletehttp://sweetomoide.blogspot.com/2012/02/wordless-wednesday-my-first-ever.html
salam kak,200ml cream cheese tu bnyak mane kak? :) i meant dlm sukatan cawan ke...
ReplyDeleteAlamak.. salah taip tu.. yg sebenar 200 gram.. heheh..200 gram bersamaan sekotak cream cheese
ReplyDeletecawan tu besar mana? cawan kopi ke kak?
ReplyDeletekalau tak guna nescafe, guna milo boleh tak kak?
ReplyDeletewah sedap nye..tq resepi
ReplyDeletejom jenguk resepi saya...tukar tukar resepi
http://supplementsaya.blogspot.com/2015/07/resepi-ladyfinggers-cheese-oreo-yang.html