Entry pembukaan setelah lama bercuti dari apdet blog.. hehehe.. gambar raya nanti2 dulu ekk.. nak filter2 gambo dulu.. sementara tu aku nak kasi resepi yg sgt mudah kat pembaca blog yg bernama Fatihah..
Sian dia sbb lama dah mintak resepi, tp br skrg aku ada masa nak apdet.. hehehe..
Bg aku puding ni sgt sedap.. mkn suam2 pun sedap.. sejuk pun sedap.. resepi aku dpt dr myresepi.. thanks pada tuan punya resepi -------> tak ingat nama dia..huhu
Bahan:-
(A)
1 tin susu cair ideal
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko + 1 sudu kecil pes coklat (yg mcm esen vanila tu tp perasa coklat)
(C)
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko + 1 sudu kecil pes coklat (yg mcm esen vanila tu tp perasa coklat)
(C)
2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu
Cara Membuat:-
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci ..
Bahagi dua setiap adunan dan tuangkan separuh dari adunan A dalam loyang.
Kukus selama 5 minit atau hingga masak.
Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A.
Ulang A dan B berselang seli hinga habis.
Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.
wah nampak sedap je..nak try la juga... best la baca blog ana ni cool & sempoi je..sgt tak memboringkan...
ReplyDeleteana, pes coklat tu coklat yang dicairkan ke?
ReplyDeletehehehe..... segan akak nak tanya tau...
nampak sedap ni, boleh akak cuba nanti....
sedapnya..tq akak tempek resepi..nk try nnti..
ReplyDeletekak ana thanks ye ^_^
ReplyDeleteAni..
ReplyDeletetry la.. sbnrnya karemel tu berlapis2 lg tau.. tp sbb loyang ana besar so ana dpt 2 lapis je.. kekeke
Kak Ain,
ReplyDeletepes coklat tu yg mcm esen vanila yg dlm botol tu.. ambik yg perasa coklat.. hehe
Ayu..
ReplyDeletesama2.. akak suka resepi mudah2 ni.. hahaha
Fatihah..
ReplyDeletesama2 kasih.. kalo tak tau cara atau tak fhm tanya je ye..=)
hmmm, looks yummey. tq sbb kongsi resepi. kalo free2 nnt bole la cuba:)
ReplyDeletemama,
ReplyDeletecubalah try bebila free k.. =)
sdpnya... nak try lah.....
ReplyDeletedah ketinggalan..tapi nak minta ana post gambo cara2 nak masak..terutama gula hangus tu..takut jadi gula hangit jer.....almaklumlah chef pencen ni setahun sekali je tunjuk skill :)
ReplyDeletepes coklat tu sama je kan dengan choc emulco....
ReplyDelete