Friday, September 03, 2010

ReSePi BiSkuT CluSteR

Meh aku share resepi.. kalau korang google pun melambak resepi biskut ni.. So dgn gigih aku googlekan gmbr utk tatapan korang.. sume google je ye.. kredit utk setiap pemilik gmbr2..

Antara bahan2 yg di perlukan :

1. Nestle conflakes.. jenama lain pun boleh


2. Bubbles rice.. kalo takmau taruk pun boleh.. tp taruk ni lg sodap..


Jenama ni pun boleh.. bubbles rice jugak.. tp murah lg hat atas tu..


3. Badam keping..


Jenuh google gmbr badam keping.. alih2 kuar mcm ni.. korang tau kan badam keping tu yg mcm mana.. hehe..


Kalau ada modal lebih, badam cincang pun leh campur gak.. alaa, yg biasa org taruk atas almond london tu haa..


4. Coklat compound..

Apa2 brand la.. pandai2 la pilih yg korang rasa sedap.. sbb ada brand yg pahit sket rasanya..


Cara2 :

Korang double boiler je coklat td.. tau kan camne..??

Maksudnya korang masak coklat tu atas air.. periuk yg di isi air di lapis dgn bekas yg di taruk coklat.. jgn sesekali campur air dlm coklat tau..!! dah cair sila tutup api..

Pastu apa lg.. masukkan jelah bhn2 kering tu dlm coklat.. gaul2kan sampai sume di salut coklat ye.. pastu gunakan sudu utk masukkan dlm paper cup..


Hiaslah dgn apa je.. mcm hat atas ni dia hias dgn coklat putih yg juga di double boil kan..



Dan ada gak org just tabur dgn badam cincang mcm ni.. ikut kreativiti masing2..

Siappppp...!!

** lupa nak mention, badam keping or badam cincang tu sila panggang dlm oven.. sbb badam tu kan lemau.. jgn panggang sampai hangit lak.. kejap je tau..

22 comments:

  1. sedapnya biskut kluster tu.best la pandai buat biskut.

    ReplyDelete
  2. yes! akak da share! tq kak!!! pagi esok saya terus pegi beli brg2.. smgt berkobar2 da ni.. =)

    ReplyDelete
  3. Your IP address 203.82.92.121 has been banned from this shoutbox.

    Please try again later.

    **kak, knp ip sy kne banned? sy ade bt salah pape ke kak...=( sy mntk maap...
    sy br nk shout dkt shoutbox akak...

    ReplyDelete
  4. senang giler... kalau grill dulu tu mayb lbh sedap sbb dia rangup....

    ReplyDelete
  5. Mummy..
    mmg senang..heheh

    ReplyDelete
  6. Nadia..
    uiks.. akak takde banned pun.. pelik tu.. takde apa yg akak nak maafkan.. ish2..

    ReplyDelete
  7. Diana..
    yg di grill tu badam dia kan.. ana lupa nak mention.. ehehhe

    ReplyDelete
  8. laa senang je buat dia..bole try tuk saper2 yg xder oven kt umah..thanks ana...saya pun nak try gak le...

    ReplyDelete
  9. Ani..
    kalau takde oven pun leh buat.. badam tu sangai dlm kuali tanpa minyak pun boleh.. kasi crunhcy

    ReplyDelete
  10. amatlah senang wat kuih ini. thanks ana, kak nak buat raya ini.

    ReplyDelete
  11. kak nis,
    kalo dah buat sila share kat blog ye.. hihi

    ReplyDelete
  12. kak ana
    kira mmg xyah bakar la kan?
    lepas gaul2 tu tros ltak dlm papercup ek?

    ReplyDelete
  13. trex..
    yeee, takyah ssh2 nak bakar pun.. =)

    ReplyDelete
  14. ooo
    kalo camtu kena wat time malam la ni
    xyah masuk papercup tros ngapp
    haha
    thanx kak kasi share

    ReplyDelete
  15. kak ana..
    mintak izin nak share resipi ni kat blog saya bule? hihihi..

    ReplyDelete
  16. eyein..
    boleh aje.. hehhe

    ReplyDelete
  17. waaaa...sgt simple kuih ni..nampak pun cam sedap je..nak try la nt..thanks ana

    ReplyDelete
  18. salam akak..sy dh cube resepi nie,menjadi jgk akhirnye..bestla akak..mtk maaf guna resepi tnpa bgtahu..hehe

    ReplyDelete
  19. Kak aida..
    resepi paling mudah dan sedap kak.. try la buat..hehe

    ReplyDelete
  20. nn,
    eh takpo aihhh, takyah mintak izin pun, buat je.. hehe..

    dah jadik ye.. bestnyeee..

    ReplyDelete
  21. sis,cam cnflakes,bubble rice 2 ble msuk dlm cklat jd lemau x?then lepas letak dlm papercup msuk dlm peti ais x?

    ReplyDelete
  22. Sis, kenapa ble buble rice dah gaul dengan choc terus jadi lemau ye?

    ReplyDelete