Sejak akhir2 ni aku rasa blog aku dah mcm blog masakkan la pulak.. kekeke.. aku ni tak la terer masak.. tp boleh la masak.. suka try and error.. suka google2 resepi ni.. kalo ada bhn baruu leh buat.. kalo takde bahan boleh gak buat..buat tak tau.. kikiki
Ok.. oleh kerana ramai yg bertanya mcm mana nak wat popia sardin tu, meh aku ajar step by step.. kacanggg je.. korang mesti leh buat punya..
Antara bahan2nya ialah :
Kalo ikut ibu jari aku ni halus je la.. ala, dlm 2 cm gitu.. aku suka letak halia sbb nanti wangi je masa menumis.. bahan2 tersebut sila kisar halus ye..
Kalo ada yg suka bawang tu di hiris2 pun boleh gak buat gitu.. aku blend sbb anak2 aku tak suka bawang.. depa ni pantang kalo tergigit bawang.. tu psl aku blend je terus.. senang..!!!
Tp aku jarang pakai ikan mackerel ni.. aku biasa guna ikan sardin.. ikan mackerel ni isi dia sket je.. 3 ketul je biasanya.. kalo ikan sardin berketul2 dpt dlm satu tin tu.. yg kat gmbr ni size tin besar tau..
Terpulang la kat korang nak wat byk mana popia tu.. kalo nak buat sket korang guna yg tin kecik tu je.. aku guna tin besar sbb leh buat popia lebih.. pastu simpan je dlm peti ais.. sok2 leh goreng je bila nak mkn..
Aku nasihatkan korang jgn guna brand ni sbb kulit popia dia cpt koyak time nak gulung2... aku terpaksa beli brand ni sbb kat kedai yg aku pegi smlm takde jual brand lain.. Nak taknak kena gak beli sbb kang laki aku tercari2 lak mana popia sardin.. hehehe
Ni bwg besar + bwg putih + halia yg dah siap di blend.. masa nak blend aku taruk air sket..
Langkah2 nak masak inti popia :
Tumis bahan blend tadi..
Pastu masukkan sardin tu semua sekali.. kacau2 dan sambil hancur2kan ikan sardin tu ye.. jgn lupa taruk garam.. tak perlu masukkan air ye..
Langkah2 nak masak inti popia :
Tumis bahan blend tadi..
Pastu masukkan sardin tu semua sekali.. kacau2 dan sambil hancur2kan ikan sardin tu ye.. jgn lupa taruk garam.. tak perlu masukkan air ye..
Ni hasilnya..
Sila sejukkan dulu tau.. bkn sejukkan masuk peti ais.. taruk bwh kipas dah le..
Ni langkah2 nak gulung popia..
Ambik sebiji telor ayam.. tujuannya utk lekatkan kulit popia tu.. boleh jugak guna bancuhan air tepung gandum.. tp aku suka guna telor je.. jgn taruk garam lak kat telor tu.. kita bkn nak buat telor dadar ye..
Ni langkah2 nak gulung popia..
Wah sedapnya. Nak buat la petang nie.
ReplyDeleteEmmm ana. Resepi daging masak itam tak de? Pakai rempah kan?
Hehehe tepek la sini. Boleh akak belajar sama =)
tq 4 sharing...
ReplyDeleteteringin pulak kak dod nak buat cam ni ana
MULUS gebbus popiya sri cahaya ni erk (hehehe)
kak ina..
ReplyDeleteada.. resepi tu ana guna resepi maklang azie..resepi asal guna daging.. tp ana try masak guna ayam pulak.. ni link resepi menu tu.. =)
http://maklangazie.blogspot.com/search/label/Daging
Kak Dod..
ReplyDeleteakak lg pandai masak dr ana.. =)
memang sedap ni...saya dah buat 2 hari yg lalu...licin....simple and ez
ReplyDeleteaNA: Tggu Hubby balik la dulu,bole try..b;sa nye beli je kat Param.he3
ReplyDeletemenarik gak..biasa bt popia biasa je..nanti leh la test popia sardin lak..cili giling tkyah letak ke...
ReplyDeleteboleh ganti kipap sadin dgn popia sadin ni. lg simple. karipap leceh sikit nk uli2 tepung tu tapi hasben suka banget..
ReplyDeletewahhhh mcm teringin plak nak buat popia ni... hehehhee
ReplyDeletesimple je kan ...
ReplyDeleteboleh try ...
hheehee
SUKA CARA PENERANGAN MU ANA 1 persatu dengan gambar...sangatla paham....
ReplyDeleteNik zairfan,
ReplyDeletesedap kannnn...
Muniqazrina..
ReplyDeletelebih balik buat sendiri.. lg jimat dan dpt byk.. sodap pun sodappp..
Alida ali,
ReplyDeletecili kisar atau cili giling boleh je letak kalo mau pedas.. tp sbb anak2 ana tak mkn pedas tu yg ana tak taruk tu..
Kak Mas..
ReplyDeletekaripap kan byk keje nak buat.. popia la paling senang..
Pretty..
ReplyDeletelama tak dgr cite.. heheh.. ha ah, sgt simple dan sedap..
SB..
ReplyDeletecuba jgn tak cuba.. bhn2 pun sgtlah mudah
iLLa..
ReplyDeletetry la.. sgt2 senang je.. kekke
sedap...weekend ni akak nak try buat....thanks for the merveles recipe anna...
ReplyDeleteKak Dilla..
ReplyDeletesama2.. resepi simple je tu kak.. =)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletenampak sedap jer...nt nak try buat la, simple jer..thanx ana kongsi resepi..siap step by step lg...hehe...
ReplyDeleteUmmi Yaqeen..
ReplyDeletesama2 kasih.. try la.. senang sgt nak buatnya.. anak2 pun suka mkn..
ana .. sedapp jer nampak popia nihh .. usband sy tgok .. terus request nk popia nih jugak ..kene try buat niihh ..heheh
ReplyDeleteUmmi yaqeen & aza suhaiza..
ReplyDeletemekasih.. bg tekak hubby ana dan anak2 mmg sodap popia sardin ni.. try la buat jugak ^_^
nk buat tuk mkn esk..gigih tgk balik cara2ny..pdhal senang je pn..hehehe
ReplyDeleteKak Ana,
ReplyDeleteKalau nak buat inti telur/sosej macam manaaa?
Awak kelakar... i enjoy reading ur blog. Ty.
ReplyDeleteMasya suka resipi ni..Simple dan mudah. Now boleh la masya msk utk bulan puasa ni. Terima kasih share
ReplyDelete