Gigih tau aku usung kamera ke dapur utk snap step by step yg aku buat.. sbb tu aku terkilan sgt bila ada yg copy segala gmbr2 kat sini pastu ngaku sendiri yg punya..
Copy utk rujukan takpe, aku izinkan.. tapi copy pastu ngaku jd hak milik tu yg kecik ati tu.. tau le aku ni kecik dan hati pun kecik..
Dah.. malas nak membebel.. hehehe.. Ohye, resepi ni aku ambik dr myresepi.com.. resepi ni dah 3 kali aku buat cumanya baru kali ni berkesempatan nak apdet kat belog dan share dgn korang..
Nama resepi : Cotton Soft Japanese Cheesecake
Bahan A :
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon - aku guna 2 sudu besar
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
** butter & cream cheese biarkan pada suhu bilik
Bahan B :
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sudu kecik jus lemon
Cara-caranya :
Dalam bekas, masukkan susu, butter dan cream cheese
Cairkan ketiga2 bahan tersebut dgn kaedah double boiler..
Double boiler tu bermaksud periuk bawah berisi air panas, dan periuk atas berisi bhn2 tadi.. kacau bahan2 tadi guna whisker/senduk sehingga sebati dan hilang bintil2....
Bila dah cair tutup api.. hasilnya adalah seperti di atas.. biarkan sejuk seketika sebelum di campur dgn bahan lain..
Bila dah sejuk, masukkan tepung superfine sedikit demi sedikit.. aku ayak dulu tepung tu.. gaul dgn whisker sampai sebati..
Bila dah sebati, masukkan pula tepung jagung sikit demi sedikit.. aku ayak jugak.. kacau lagi sampai sebati..
Kemudian, masukkan kuning telur.. kuning telur tu aku kacau2 guna garfu je sebelum di tuang ke dalam adunan.. kacau lagi sampai sebati..
Masukkan sedikit garam.. kacau..
Akhir sekali masukkan jus lemon.. kacau lagi.. keje kita asyik kacauuu jelah.. kuikuikui..
Ehhhh, lom siap lagii.. ada step seterusnya... ketepikan dulu adunan ni.. meh kita buat step lain pulak..
Ni step bagi adunan Bahan B..
Step ni korang kena buat betul2 ye sbb ianya akan menentukan kegebuan dan tekstur cheesecake kita menjadi seperti yg di harapkan.. so sila paham betul2 step ini.. okey..
Memula.. dalam bekas yg kering, sila masukkan putih telor bersama dgn jus lemon tadi.. pastikan bekas tersebut kering tau tanpa ada kesan minyak atau air..
Pastikan jugak mixer serta pemutar dia kering..!! kalau tak nanti meringue tak jadi.. Pastikan jugak putih telor tu takde termasuk sikit pun kuning telor.. paham tak nih..
Bukan apa.. kang nanti ada yang nanges2 lak ngadu kat aku kek tak jadi la, jadi padat la.. bantat la.. aku geget kang baru tau.. hehehe..
Putar bahan2 di atas dgn mixer.. putar sampai berbuih-buih (foamy)..
Haaaa tu dah berbuih tuuuu...
Maksudnya masukkan sesudu besar gula pastu putar.. pastu dgn mixer yg masih lagi berputar, masukkan lagi sesudu gula.. putar lagi.. buat sampai gula abis..
Maksudnya di sini mixer tu berputar non stop.. kalau ada stand mixer lagi senang.. biar je dia berputar sendiri supaya senang korang masukkan gula sikit demi sedikit..
Putar dgn kelajuan tinggi terus.. bab ni korang jangan gopoh sgt tau.. jangan pikir asyik nak cepattt aje.. putar le lama2 sikit dalam 10-15 minit ke kann.. putar sampai adunan bertanduk (soft peak) dan berkilat..
Ni lah hasilnya.. ni di namakan meringue.. nampak tak mcm tanduk kat mixer tu.. haaa, tu maknanya dah okey la tu..
Langkah seterusnya, kali ni takyah guna mixer.. guna senduk/spatula je..
Ambik adunan cream cheese tadi, masukkan sikit demi sedikit ke dalam adunan meringue.. kacau secara perlahan dgn kaedah kaup balik.. kalau boleh buat satu arah je..
Ambik adunan cream cheese tadi, masukkan sikit demi sedikit ke dalam adunan meringue.. kacau secara perlahan dgn kaedah kaup balik.. kalau boleh buat satu arah je..
Buat selow2 je tau utk elak udara dlm meringue tu hilang.. jgn kacau beriya2 lak.. pastu masukkan lagi sesenduk adunan krim cheese.. kacau lagi perlahan2.. ulang sampai abis ye..
Adunan yg telah sebati..
Aku guna loyang spring foam mcm gmbr di atas.. nak guna loyang apa pun boleh.. tapi jgn besar2 sgt la, kang rendah aje kang cheese cake korang.. kekekke..
Di sebabkan aku guna loyang spring foam, aku balut keliling dia dgn aluminium foil sbb nak mengelakkan di masuki air.. sebabnya kita masak kek ni dgn kaedah bain-marie @ pun waterbath..
Pastu keliling dalam loyang aku letak baking paper.. grisskan dgn butter pada bahagian dasar loyang dan tepi loyang.. paham kan..
Sebelum tu oven mestilah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 160 celsius.. api atas bawah.. masa panaskan oven jgn tuang air panas dulu tau..
Bila nak bakar adunan barulah tuang air panas yg mendidih ke dalam dulang oven tu.. ingat tau, air yg betul2 panas..
Pastu barulah letakkan loyang adunan kek ke dalam dulang yg berisi air panas tadi..
Bakar selama kira2 sejam... bila dah cukup sejam jgn kuarkan terus dari oven tau.. biar je dalam oven selama 10 minit dalam keadaan pintu oven di renggangkan sedikit..
Bakar selama kira2 sejam... bila dah cukup sejam jgn kuarkan terus dari oven tau.. biar je dalam oven selama 10 minit dalam keadaan pintu oven di renggangkan sedikit..
Dah di terbalikkan.. aloloooo.. gebunya.. kek ni struktur dia gebu2 sikit.. pastu bila kita suap kat mulut lembutttt aje rasa dia..
Sebab tu aku kata adunan meringue tu kena buat betul2 sbb kang nanti tak menjadi gebu, sebaliknya jd mcm bingka aje kang.. tapi still boleh mkn la kan cuma kurang gebu je..
hhmmmm...sedapnya akak....
ReplyDeleteAsslmkum Ana. Rajin ana membaking.
ReplyDeleteSedap kan kek ni. Akk bwt sekali ja. Almaklum la yg suka cheese2 ni akk sorg ja. Kek ni lg sdp letak topping bluberry or stoberry. Akk hr tu ltk coklat jg. Boleh la. Tp pueh hti bila semua kata sedap dan gebus. :D
waw..nadea nak cuba la nanti..hik3..
ReplyDeleteAkak nak tanya , ada kemungkinan tak kek ni tak jadi ? kalau meringue tak jadi , kek tu jd macam mana ?
ReplyDeleteAssalamu'alaikum han... hadoiiii kita baru je buat. Tp guna resepi lain... letak gula pun x bgtau bila... hahaha... memang x menjadi la... nk tau cane... memang mcm bingka han... pendek kata bantat... x gedebus gedebas mcm d atas... sdh hati kita... x pe... nanti blh try resepi yg ni... terperinci... terima kasih ya ana
Deletewah menariknya! nanti nak try lah.
ReplyDeletewah..mesti sedap nie...nk cuba buat lah nnt bile ade mase...
ReplyDeleteterima aksih berkongsi resepi..=)
best.. nak cuba nanti..mintak izin tau...
ReplyDeleteakak, gambar2 tu letak watermark la..baru org tak leh n c&p ;)
Ha ahhh kan... x de siapa blh mengaku dia punya 😊
DeleteHan..
ReplyDeletekek ni tetap akan jadi.. bezanya sama ada gebu atau padat je.. kalau padat pun still boleh makan.. jgn buang woo.. sayanggg.. dah la cheese mahal kann.. hehhee
alhamdulilah.. menjadi akhirnya .. thanks share... dulu sy try mmg jd bingka...
DeleteKalau tak naik dan gebu..padat tu apa puncanya yer? Tepi lak kedut2 tak naik sekata..
DeleteMaisarah...
ReplyDeletetgh dlm proses gak nak letak watermark.. =)
Kak sue..
ReplyDeletememang sedap kalo letak blueberry/stoberi topping.. mkn sejuk2 sedap kannn
Ana, masuklah program MC versi 4 nanti yer? Mesti gempaQ..
ReplyDeleteakan buat nih... pavlova resepi ana tuh dah buat dah ;)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletemaaf k.ana *granulated sugar* tu ape yerkk... hehehe...
ReplyDeletesyafinaz..
ReplyDeletegula pasir halus.. gula kastor pun boleh dik..
besnya anaa!!
ReplyDeleteBakar dalam mikrowave ok tak?
ReplyDeleteBakar dalam mikrowave ok tak?
ReplyDeleteSedapnya ... rajin sungguh Ana mem-baking :-)
ReplyDeleteKAK ANA NAK TNYE KLU TPUNG SUPERFINE TU NAK GNTI GN TPUNG SELF RAISING BLH TAK? ^_^
ReplyDeleteBaru goreng cucur guna superfine punyalah sedap
DeleteMetty,
ReplyDeleteboleh aje.. =)
sy nye cake jd ok kat bhgian atas, bwh mcm undercook :( tp da ikut step by step akk ajar..
ReplyDeletekak,kite musykil ni,akak kate 50g butter..tp tgk dlm gambar tu mcm gune 250g butter..kompius jap
ReplyDeleteYubishop..
ReplyDeleteMemang 50gram la.. gmbr tu akak tunjuk gmbr butter je.. sukatan kena ikut betul2.. cth mcm gmbr gula, kan akak tunjuk seplastik gula, tapi takdelah akak guna gula tu sampai satu plastik.. hehheh
akak , blh tanya lagi tak ?
ReplyDeletesy tak paham bab2 cara akak membakar la..kan akk ckp kne ltak plastik aluminium utk elak dimasuki air kan..tp knpa dulang tu ade air pnas , baru letak loyang kek tu ? mmg camtu kew kaedah bakar kek cheese atau jnis oven akak camtu ?
blh translate ?
Hi,nak tya..lw guna loyang yg biasa 2..kena letak mentega x spy kek 2 x m'lekat nnti..
ReplyDeleteAlhamdulillah dh try :) bdk opis ckp mcm kek kt kedai. Mmg sedap. Thanks kongsi resepi n cara nk buat 1 per 1 lg tu gambar. Mmg terbaik
ReplyDeleteNk tanye ckit..mase cmpurkan butter,cheese dan susu,bleh x fune mixer?apa kesannye?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteklau bake mcm besa je x pa dak?
ReplyDeleteThanks utk resepi ni akk. Da byk kali buat n gne resepi bru nk komen. Heee. 1st buat mmg mjd..sedap mak ayah kita ckp, abg ipar yg x suke kek pon mkn gak akhrnye. Tp ade lps tu x jadi. Bantat. Hahaha. Btw..akk punye resepi mmg sume best2. Tq share ye.
ReplyDeleteIkhlasnya orng yang memberi info resepi ni. Cukup detail resepinya. Terima kasih.
ReplyDeleteSalam, saya dah bookmark blog awak, sbb dah jd peminat hasil2 masakan awak dgn resepi yg mmg sume best2, tenkiu ye. Semoga bertambah ilmu awak utk dikongsi bersama.
ReplyDeleteSblm tanya make sure kena tahu basic gunakan oven mcm mana . Ksian kak ana nk mnjwb soalan2 pelik tu
ReplyDeleteHai Ana, Salam Perkenalan!
ReplyDeleteBestnya tgk kek awak buat...menyentuh selera saya..hehe.. Nak buat jenis kek leceh2 ni agak kemalasan cikit.. TQ sharing resepi.
Saya dah follow awak. Jika sudi singgah ke blog saya http://ummirdinacong.blogspot.com/
TQ
Tq. Kasi step2 dgn jelas. I follow!
ReplyDeleteAkak saya nk tnya cream cheese tu halal x? Sbb saya x jumpa la logo halal. Sbb kbnykkan cream cheese yg saya jumpa yg jenis tu je senang tapi x de logo halal.???
ReplyDeleteAda logo halal dik. Nanti cek ye sbb dia mmg ada mcm2 jenis..lg satu boleh gunakan brand tartura..
DeleteGune oven bakar biasa bole x? Ke kene jgk kaedah waterbath?
ReplyDeleteDa try bakar oven biasa.. Jadi je.. Thanks for the recipe..
ReplyDeleteKakk.. nk tanye...whiskey tu ape?
ReplyDeleteWhisker...whisker tu yg kita slalu guna utk pukul telur tu...try google image..ade
DeleteHihi. Whisky tu arak. Whiskas makanan meow. Whiskey nama orang pun ada. Whisker pengadun telur. Whisk naik keatas macam lif atau belon udara. Sweet la adik berdua
Deletekak, nanti nak try resipi akak ni.. tq share resipi ni..
ReplyDeletefollow gak blog akk ;)
Salam..sy nak tanya kenapa lepas sy masukkan ke dalam oven bile selepas tunggu dia masak kek ni tidak jadi keras dia cair?
ReplyDeleteKlu x msuk kn jus lemon tu boleh x ??
ReplyDeleteKalau bahan untuk meringue tu, ganti jus lemon dgn cream of tartar² boleh tak?
ReplyDeleteDik.minta halal kak share banyak tempat
ReplyDelete