Monday, September 17, 2012

ReSePi : CoTToN SoFt JaPaNeSe CHeeSeCaKe

Jom main masak2 lagi jomm.. hehehe..

Gigih tau aku usung kamera ke dapur utk snap step by step yg aku buat.. sbb tu aku terkilan sgt bila ada yg copy segala gmbr2 kat sini pastu ngaku sendiri yg punya..

Copy utk rujukan takpe, aku izinkan.. tapi copy pastu ngaku jd hak milik tu yg kecik ati tu.. tau le aku ni kecik dan hati pun kecik..

Dah.. malas nak membebel.. hehehe.. Ohye, resepi ni aku ambik dr myresepi.com.. resepi ni dah 3 kali aku buat cumanya baru kali ni berkesempatan nak apdet kat belog dan share dgn korang..

Nama resepi : Cotton Soft Japanese Cheesecake
Rujukan : Myresepi.com

Bahan-bahan ( loyang size 8inci )


Bahan A :
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon - aku guna 2 sudu besar
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

** butter & cream cheese biarkan pada suhu bilik


Bahan B :
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sudu kecik jus lemon


Cara-caranya :

Dalam bekas, masukkan susu, butter dan cream cheese


Cairkan ketiga2 bahan tersebut dgn kaedah double boiler..

Double boiler tu bermaksud periuk bawah berisi air panas, dan periuk atas berisi bhn2 tadi.. kacau bahan2 tadi guna whisker/senduk sehingga sebati dan hilang bintil2....


Bila dah cair tutup api.. hasilnya adalah seperti di atas.. biarkan sejuk seketika sebelum di campur dgn bahan lain..


Bila dah sejuk, masukkan tepung superfine sedikit demi sedikit.. aku ayak dulu tepung tu.. gaul dgn whisker sampai sebati..


Bila dah sebati, masukkan pula tepung jagung sikit demi sedikit.. aku ayak jugak.. kacau lagi sampai sebati..


Kemudian, masukkan kuning telur.. kuning telur tu aku kacau2 guna garfu je sebelum di tuang ke dalam adunan.. kacau lagi sampai sebati..


Masukkan sedikit garam.. kacau..


Akhir sekali masukkan jus lemon.. kacau lagi.. keje kita asyik kacauuu jelah.. kuikuikui..


Hasilnya..

Ehhhh, lom siap lagii.. ada step seterusnya... ketepikan dulu adunan ni.. meh kita buat step lain pulak..


Ni step bagi adunan Bahan B..

Step ni korang kena buat betul2 ye sbb ianya akan menentukan kegebuan dan tekstur cheesecake kita menjadi seperti yg di harapkan.. so sila paham betul2 step ini.. okey..


Memula.. dalam bekas yg kering, sila masukkan putih telor bersama dgn jus lemon tadi.. pastikan bekas tersebut kering tau tanpa ada kesan minyak atau air..

Pastikan jugak mixer serta pemutar dia kering..!! kalau tak nanti meringue tak jadi.. Pastikan jugak putih telor tu takde termasuk sikit pun kuning telor.. paham tak nih..

Bukan apa.. kang nanti ada yang nanges2 lak ngadu kat aku kek tak jadi la, jadi padat la.. bantat la.. aku geget kang baru tau.. hehehe..


Putar bahan2 di atas dgn mixer.. putar sampai berbuih-buih (foamy)..


Haaaa tu dah berbuih tuuuu...


Pastu, masukkan gula sikit demi sedikit..

Maksudnya masukkan sesudu besar gula pastu putar.. pastu dgn mixer yg masih lagi berputar, masukkan lagi sesudu gula.. putar lagi.. buat sampai gula abis..

Maksudnya di sini mixer tu berputar non stop.. kalau ada stand mixer lagi senang.. biar je dia berputar sendiri supaya senang korang masukkan gula sikit demi sedikit..

Putar dgn kelajuan tinggi terus.. bab ni korang jangan gopoh sgt tau.. jangan pikir asyik nak cepattt aje.. putar le lama2 sikit dalam 10-15 minit ke kann.. putar sampai adunan bertanduk (soft peak) dan berkilat..


Ni lah hasilnya.. ni di namakan meringue.. nampak tak mcm tanduk kat mixer tu.. haaa, tu maknanya dah okey la tu..


Langkah seterusnya, kali ni takyah guna mixer.. guna senduk/spatula je..

Ambik adunan cream cheese tadi, masukkan sikit demi sedikit ke dalam adunan meringue.. kacau secara perlahan dgn kaedah kaup balik.. kalau boleh buat satu arah je..

Buat selow2 je tau utk elak udara dlm meringue tu hilang.. jgn kacau beriya2 lak.. pastu masukkan lagi sesenduk adunan krim cheese.. kacau lagi perlahan2.. ulang sampai abis ye..


Adunan yg telah sebati..


Siapkan bekas/loyang yg nak di gunakan..

Aku guna loyang spring foam mcm gmbr di atas.. nak guna loyang apa pun boleh.. tapi jgn besar2 sgt la, kang rendah aje kang cheese cake korang.. kekekke..


Di sebabkan aku guna loyang spring foam, aku balut keliling dia dgn aluminium foil sbb nak mengelakkan di masuki air.. sebabnya kita masak kek ni dgn kaedah bain-marie @ pun waterbath..


Pastu keliling dalam loyang aku letak baking paper.. grisskan dgn butter pada bahagian dasar loyang dan tepi loyang.. paham kan..


Nampak tak asap/wap air tu..

Sebelum tu oven mestilah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 160 celsius.. api atas bawah.. masa panaskan oven jgn tuang air panas dulu tau..

Bila nak bakar adunan barulah tuang air panas yg mendidih ke dalam dulang oven tu.. ingat tau, air yg betul2 panas..


Pastu barulah letakkan loyang adunan kek ke dalam dulang yg berisi air panas tadi..

Bakar selama kira2 sejam... bila dah cukup sejam jgn kuarkan terus dari oven tau.. biar je dalam oven selama 10 minit dalam keadaan pintu oven di renggangkan sedikit..


Ni kek yg dah masak dan belum di terbalikkan..


Dah di terbalikkan.. aloloooo.. gebunya.. kek ni struktur dia gebu2 sikit.. pastu bila kita suap kat mulut lembutttt aje rasa dia..

Sebab tu aku kata adunan meringue tu kena buat betul2 sbb kang nanti tak menjadi gebu, sebaliknya jd mcm bingka aje kang.. tapi still boleh mkn la kan cuma kurang gebu je..


Ni setelah di potong dan di hias.. aku taruk blueberry topping atas kek tu..


Amacam.. menarik tak..?? hehhehe..


Pandangan dari sisi lak..


Okey.. selamat mencuba ye..


Ni hias dgn coklat ganache je atasnya..

Sekian entry masak2 dari aku.. tak paham sila tanya..


53 comments:

  1. Asslmkum Ana. Rajin ana membaking.
    Sedap kan kek ni. Akk bwt sekali ja. Almaklum la yg suka cheese2 ni akk sorg ja. Kek ni lg sdp letak topping bluberry or stoberry. Akk hr tu ltk coklat jg. Boleh la. Tp pueh hti bila semua kata sedap dan gebus. :D

    ReplyDelete
  2. waw..nadea nak cuba la nanti..hik3..

    ReplyDelete
  3. Akak nak tanya , ada kemungkinan tak kek ni tak jadi ? kalau meringue tak jadi , kek tu jd macam mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamu'alaikum han... hadoiiii kita baru je buat. Tp guna resepi lain... letak gula pun x bgtau bila... hahaha... memang x menjadi la... nk tau cane... memang mcm bingka han... pendek kata bantat... x gedebus gedebas mcm d atas... sdh hati kita... x pe... nanti blh try resepi yg ni... terperinci... terima kasih ya ana

      Delete
  4. wah menariknya! nanti nak try lah.

    ReplyDelete
  5. wah..mesti sedap nie...nk cuba buat lah nnt bile ade mase...
    terima aksih berkongsi resepi..=)

    ReplyDelete
  6. best.. nak cuba nanti..mintak izin tau...

    akak, gambar2 tu letak watermark la..baru org tak leh n c&p ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ahhh kan... x de siapa blh mengaku dia punya 😊

      Delete
  7. Han..
    kek ni tetap akan jadi.. bezanya sama ada gebu atau padat je.. kalau padat pun still boleh makan.. jgn buang woo.. sayanggg.. dah la cheese mahal kann.. hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah.. menjadi akhirnya .. thanks share... dulu sy try mmg jd bingka...

      Delete
    2. Kalau tak naik dan gebu..padat tu apa puncanya yer? Tepi lak kedut2 tak naik sekata..

      Delete
  8. Maisarah...
    tgh dlm proses gak nak letak watermark.. =)

    ReplyDelete
  9. Kak sue..
    memang sedap kalo letak blueberry/stoberi topping.. mkn sejuk2 sedap kannn

    ReplyDelete
  10. Ana, masuklah program MC versi 4 nanti yer? Mesti gempaQ..

    ReplyDelete
  11. akan buat nih... pavlova resepi ana tuh dah buat dah ;)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. maaf k.ana *granulated sugar* tu ape yerkk... hehehe...

    ReplyDelete
  14. syafinaz..
    gula pasir halus.. gula kastor pun boleh dik..

    ReplyDelete
  15. Bakar dalam mikrowave ok tak?

    ReplyDelete
  16. Bakar dalam mikrowave ok tak?

    ReplyDelete
  17. Sedapnya ... rajin sungguh Ana mem-baking :-)

    ReplyDelete
  18. KAK ANA NAK TNYE KLU TPUNG SUPERFINE TU NAK GNTI GN TPUNG SELF RAISING BLH TAK? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru goreng cucur guna superfine punyalah sedap

      Delete
  19. Metty,
    boleh aje.. =)

    ReplyDelete
  20. sy nye cake jd ok kat bhgian atas, bwh mcm undercook :( tp da ikut step by step akk ajar..

    ReplyDelete
  21. kak,kite musykil ni,akak kate 50g butter..tp tgk dlm gambar tu mcm gune 250g butter..kompius jap

    ReplyDelete
  22. Yubishop..
    Memang 50gram la.. gmbr tu akak tunjuk gmbr butter je.. sukatan kena ikut betul2.. cth mcm gmbr gula, kan akak tunjuk seplastik gula, tapi takdelah akak guna gula tu sampai satu plastik.. hehheh

    ReplyDelete
  23. akak , blh tanya lagi tak ?
    sy tak paham bab2 cara akak membakar la..kan akk ckp kne ltak plastik aluminium utk elak dimasuki air kan..tp knpa dulang tu ade air pnas , baru letak loyang kek tu ? mmg camtu kew kaedah bakar kek cheese atau jnis oven akak camtu ?

    blh translate ?

    ReplyDelete
  24. Hi,nak tya..lw guna loyang yg biasa 2..kena letak mentega x spy kek 2 x m'lekat nnti..

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah dh try :) bdk opis ckp mcm kek kt kedai. Mmg sedap. Thanks kongsi resepi n cara nk buat 1 per 1 lg tu gambar. Mmg terbaik

    ReplyDelete
  26. Nk tanye ckit..mase cmpurkan butter,cheese dan susu,bleh x fune mixer?apa kesannye?

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. klau bake mcm besa je x pa dak?

    ReplyDelete
  29. Thanks utk resepi ni akk. Da byk kali buat n gne resepi bru nk komen. Heee. 1st buat mmg mjd..sedap mak ayah kita ckp, abg ipar yg x suke kek pon mkn gak akhrnye. Tp ade lps tu x jadi. Bantat. Hahaha. Btw..akk punye resepi mmg sume best2. Tq share ye.

    ReplyDelete
  30. Ikhlasnya orng yang memberi info resepi ni. Cukup detail resepinya. Terima kasih.

    ReplyDelete
  31. Salam, saya dah bookmark blog awak, sbb dah jd peminat hasil2 masakan awak dgn resepi yg mmg sume best2, tenkiu ye. Semoga bertambah ilmu awak utk dikongsi bersama.

    ReplyDelete
  32. Sblm tanya make sure kena tahu basic gunakan oven mcm mana . Ksian kak ana nk mnjwb soalan2 pelik tu

    ReplyDelete
  33. Hai Ana, Salam Perkenalan!

    Bestnya tgk kek awak buat...menyentuh selera saya..hehe.. Nak buat jenis kek leceh2 ni agak kemalasan cikit.. TQ sharing resepi.

    Saya dah follow awak. Jika sudi singgah ke blog saya http://ummirdinacong.blogspot.com/

    TQ

    ReplyDelete
  34. Tq. Kasi step2 dgn jelas. I follow!

    ReplyDelete
  35. Akak saya nk tnya cream cheese tu halal x? Sbb saya x jumpa la logo halal. Sbb kbnykkan cream cheese yg saya jumpa yg jenis tu je senang tapi x de logo halal.???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada logo halal dik. Nanti cek ye sbb dia mmg ada mcm2 jenis..lg satu boleh gunakan brand tartura..

      Delete
  36. Gune oven bakar biasa bole x? Ke kene jgk kaedah waterbath?

    ReplyDelete
  37. Da try bakar oven biasa.. Jadi je.. Thanks for the recipe..

    ReplyDelete
  38. Kakk.. nk tanye...whiskey tu ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whisker...whisker tu yg kita slalu guna utk pukul telur tu...try google image..ade

      Delete
    2. Hihi. Whisky tu arak. Whiskas makanan meow. Whiskey nama orang pun ada. Whisker pengadun telur. Whisk naik keatas macam lif atau belon udara. Sweet la adik berdua

      Delete
  39. kak, nanti nak try resipi akak ni.. tq share resipi ni..
    follow gak blog akk ;)

    ReplyDelete
  40. Salam..sy nak tanya kenapa lepas sy masukkan ke dalam oven bile selepas tunggu dia masak kek ni tidak jadi keras dia cair?

    ReplyDelete
  41. Klu x msuk kn jus lemon tu boleh x ??

    ReplyDelete
  42. Kalau bahan untuk meringue tu, ganti jus lemon dgn cream of tartar² boleh tak?

    ReplyDelete
  43. Dik.minta halal kak share banyak tempat

    ReplyDelete