Sunday, December 25, 2011

ReSePi : KeK BaTiK SpECiaL

Dah lama tak buat kek batik.. aku tak minat sgt sbnrnya.. tp sbb dlm umah ni ada yg minat, tu yg aku gigih buat gak.. bukan susah mana pun kan.. senang aje..

Byk versi resepi kek batik ni sebenarnya.. resepi asal menggunakan milo.. ada jugak yg gunakan telor.. tp aku tak berapa suka kalau guna telor2 mentah ni.. so aku guna resepi yg tanpa telor..

Meh tgk resepi yg aku dpt dr sape ntah pemiliknya.. lupa lak nama beliau.. apapun mekasih pada empunya resepi.. mmg sedap..

Bahan2 yg di perlukan :

1. biskut marie 200 gram ~ di patah2kan.. aku patah jd 4 bahagian je..


2. badam keping yg di sangai terlebih dahulu.. ni taknak tambah pun takpe..


3. Susu pekat stgh tin saje.. takmo manis2 sgt..


4. Coklat masakan 300 gram ~ kalau takde gantikan je serbuk milo pun boleh..


5. Butter 3 sudu besar aje..


6. Kacang ~ di kisar kasar.. ~ kalau taknak pun takpe..


Hasil kacang yg di kisar kasar2..


Cara2 membuatnya :

Satukan Butter + Susu Pekat + Coklat Masakan dlm periuk..

Cairkan guna kaedah double boiler.. masak hingga kesemua larut dan cair.. Dah cair sila tutup api..


Masukkan biskut marie yg di patah2kan td dan jugak kepingan badam ke dalam coklat cair td.. gaul biar keseluruhan biskut kena coklat cair td..


Taburkan kacang kisar.. gaul rata lg..


Kemudian masukkan bahan adunan td ke dalam loyang yg dah di balut dgn aluminium foil utk memudahkan proses mengeluarkan dr loyang..

Tekan2 adunan tersebut sampai kesemua mampat tanpa meninggalkan sebarang ruang kosong.. aku tekan guna sudu aje..


Last sekali aku taburkan lg sekali kacang kisar td atas permukaan adunan td.. takyah tekan2 pun.. just tabur gitu2 aje..

Pastu apa lg.. sejukkan le dlm peti ais.. biar semalaman.. tak pun biar 4 jam le dlm peti ais kalo dah tak sabar2 sgt nak mkn.. hehhe


Bila dah keras, keluarkan kek dr loyang.. potong guna pisau yg tajam..


Hasil kek batik aku slps di potong..


Dan ni lg.. kek ni sgt sedap sbb ada rasa kacang2 yg menjadikan ianya rangup2 bila di mkn.. apapun selamat mencuba..




Saturday, December 24, 2011

KeK CoKLaT 5 MiNiT

Ni lg satu menu yg tetiba je aku nak buat selepas terbaca entry akak sorang ni.. aku ni memanggg, asal tgk resepi dan bahan2 yg di perlukan tu ada, komfem aku cuba.. muehehhe..

Resepi ni sgt senang.. nak buatnya tu hanya 5 minit aje.. tp dgn syarat bhn2 tu dah ada siap2 le dpn mata.. tp kalau baru nak readykan bhn2 mmg mkn masa lebih dr 5 minit la kan.. hahaha

Memandangkan resepi ni simple tp sedap, aku sharekan dgn korang gak.. resepi asal aku ambik dr SINI.. resepi ni tak byk mana pun hasilnya.. dpt le dlm 3 bekas comel.. nak lg comel korang masukkan dlm bekas cupcake.. kalau nak buat byk2, korang buat double la ini bhn2..

Okey.. meh tgk apa bhn2 yg di perlukan dan cara membuatnya..


Memula, korang pukul sebijik telor dgn 4 sudu besar gula.. pukul guna garpu je..


Pastu masukkan 3 sudu besar sirap coklat hershey, resepi asal guna 3 sudu besar nutella..


Masukkan pulak 3 sudu besar serbuk koko..


Masukkan pulak 3 sudu besar susu segar.. aku guna full krim sbb susu segar tarakk..


Masukkan 3 sudu besar minyak jagung pulak..


Dan last sekali masukkan 4 sudu besar tepung naik sendiri.. aku guna tepung pankek mcm gmbr di atas ni je..

Sebatikan semua bhn2 di atas.. pastu masukkan dlm bekas2 comel mcm yg aku buat tu.. cwn kapkek pun boleh.. aku sapu dgn butter dulu bekas tu..

Kemudian baru aku masukkan bhn2 tu dlm bekas tersebut.. Bakar dlm mikrowave selama 2-3 minit.. mikrowave tau.. bkn oven..!!


Siapppppp....!!


Tekstur atas kek.. hias la ikut suka korang..


Tekstur dlm kek..

Kot la tetiba anak korang nak mkn kek kan, so korang leh cuba resepi ni.. cepat dan senang.. sesuai utk mereka2 yg malas nak buat kek seloyang besar.. yelahkan, buat byk2 kang takut tak abis je kang..

Mekasih pd tuan punya resepi asal.. =)




KeKaSiH HaTi MaU PuLaNg


Ececehh tajukkk.. hehehe.. hati tgh berbunga2 ni sbb kekasih hati dah lama outstation.. tu psl dah lama tak main masak2 sgt sbb pembakar semangat nak ke dapur takde..

Tp kali ni tak lg, memandangkan hubby lg beberapa jam je dah nak sampai ke pangkuan, makanya arini gigih nak masakkan utk encik suami yg tercinta.. **wink


Hubby berada di tempat ni.. best gile main salji.. leh buat cendol dgn ais kacang hari2..


Bila ain dgn ica tgk gmbr abah diorang kat salji ni, budak 2 org tu sgt2 eksited nak pi sana gak nak main bola salji katanya..

Apis je yg takde perasaan sbb dia mmg tak suka pun dgn salji.. sdgkan masuk umah salji kat i-city pun melalak2.. cehhh..


Mesej dr buah hati yg rindu nak mkn nasik.. siannn.. kat sana hari2 dok mkn kebab.. hehehe..

Takpe, jap gi aku nak pi mini market.. nak pi beli bhn2 basah utk masakkan yg special utk dia.. mlm ni nak masak kuih best2 utk dia.. =)


Ni pulak menu mlm td.. tp bkn utk encik suami.. ni utk tetamu yg dtg dari jauh..

Dia ni silent reader blog dan baru je kawen.. so mlm td dia dtg dr jauh (JB) sbb nak jumpa bebudak 3 org ni.. dia dan suami dan jugak sorang kwn dia.. sib baik masak lebih. ingatkan diorang berdua laki bini je..

Tak byk yg dpt aku hidangkan.. aku buat lai chi kang, salmon steak, tiramisu, coklat mousse dan air anggur je.. dalam 2 jam gak diorang kat umah.. lps tu diorang sambung perjalanan ke penang pulak.. jauh sungguh perjalanan.. hehehe..

Oklah.. nak pi market dah ni.. tak sabar2 nak sambut kepulangan org yg di cintai... slmt berhujung minggu semua..



Thursday, December 22, 2011

DeSSeRt : CoKLaT MouSSe

Ini coklat mousse yg aku buat tgh pg td..

Aku tak rancang pun nak buat mende alah ni sbnrnya.. mlm td sblm tido aku mmg suka belek2 blog resepi.. belek2 resepi yg ada dlm simpanan aku.. tu mmg rutin aku sblm nak tido..

Tup2 terjumpa resepi coklat mousse yg ada dlm folder laptop aku.. bila aku check2 semua bhn2 yg di gunakan, semuanya ada aku rasa dlm kabinet dapur..

Memandangkan ica dah lena membuta kat sebelah aku masa ni, aku pun apa lg.. toink toinkk turun katil dan on baby monitor dulu utk guide ica dr dapur kang..

Dgn sepantas kilat dan berjalan kuar bilik tanpa meninggalkan sebarang bunyi bising, aku berlari2 anak turun ke dapur.. jom kita mulakan misi.. hehehe.. padahal dah kol 12.30 tgh mlm dah masa tu.. tp mata lom ngantuk..

Okey. malas nak bebel panjang2.. meh aku share dgn korang resepi dessert ni.. dessert ni rasanya sedap.. mcm mkn eskrem coklat.. dessert ni kena mkn sejuk2 baru best.. jom kita intai apa bhn2 yg di gunakan..


BAHAN2 YG DI GUNAKAN :

Gula Pasir Halus 40 gram


1 sudu besar Gelatin


140 gram coklat masakan


200 ml whipping cream


Putih telor dari 2 bijik telor ayam.. jgn termasuk sikit pun kuning telor..


100 ml air yg betul2 panas.. jgn guna air suam ye.. ni utk mencairkan gelatin td..

Cara2 Membuatnya Pulak :

STEP PERTAMA :

Cairkan satu sudu besar gelatin dgn mencampurkan dlm air panas td.. kacau hingga larut..

STEP KEDUA :

Patahkan/potong kecil2 coklat masakan td, masukkan dlm bekas sesuai..

Pastikan bekas yg kita gunakan tidak terkena sedikit air pun.. even tgn kita sendiri pun takleh basah terkena air.. pastikan semuanya dlm keadaan kering..


Masak dgn menggunakan kaedah double boiler mcm gmbr di atas..

Pastikan jgn terkena air ye.. elakkan bercakap ketika proses ni di buat.. takut termasuk air liur lak dlm tu.. hehehhe.. kalau nak terbersin sila lari jauh2..


Masak sampai cair kesemua coklat tersebut.. pahammm..??


STEP KETIGA :

Campurkan bancuhan gelatin td ke dalam coklat cair tersebut.. pastu kacau rata sampai sebati semuanya..


Campuran gelatin dgn coklat yg dah sebati.. biarkan seketika.. meh buat step lain pulak..


STEP KE EMPAT :

Pukul putih telor td dgn menggunakan mesin sampai kental.. yg takde mesin boleh aje pukul guna tangan.. tp kena gigih sikit la kan..


Kena pukul sampai bila di terbalikkan adunan tersebut tak tumpah.. mcm gmbr di atas..


Pastu masukkan gula pasir halus sikit demi sedikit.. pukul lg sampai semuanya sebati.. pukul guna kelajuan tinggi ye..


Begini hasilnya selepas di pukul.. adunan ni boleh buat report polis ni sbb dia kena pukul.. sian beliau kannn.. kekeke


STEP KELIMA :

Whipping cream td di masukkan dlm mangkuk.. pastu sila pukul jugak guna mesin.. pukul dlm masa 5 minit mcm tu..


Hasil whipping cream yg dah di pukul..


STEP KE ENAM :

Ambik adunan coklat td.. masukkan ke dalam adunan putih telor.. masukkan sikit demi sedikit.. kali ni dah tak pyh guna mesin tau.. hanya guna spatula/senduk.. sila guna kaedah kaup balik aje adunan tu..


STEP KETUJUH :

Campurkan pulak adunan whipping cream td ke dalam adunan coklat dan putih telor td..

Haaaa, kali ni kena gigih sikit utk kaup balik dan gaul hingga semua bhn2 ni sebati dan tidak berbintil2..

Aku masa buat step ni, dr berdiri sampailah mencangkung kat lantai sbb lenguh ketiak gara2 nak sebatikan semua bhn2 ni.. takmau ada sikit pun bhn2 tu berbintil2 tau.. kang tak cantik lak tekstur coklat mousse tu kang..


Dah sebati mcm ni barulah masukkan dlm bekas2 kecil.. coklat mousse ni sesuai di masukkan dlm bekas comel2 je tau.. jgn masuk loyang besar2 lak.. sbb time nak mkn kang kita main sauk2 guna sudu mcm tu je..

Dah siap masuk dlm bekas, sila sejukkan dlm peti ais utk keraskan jap coklat mousse tu sblm di hias.. hias lah mengikut kreativiti memasing..


Aku lak hias guna coklat masakan..

Memula aku cairkan dulu coklat masakan guna kaedah double boiler.. pastu tuang atas plastik.. masa tuang tu aku kirai2kan mcm buat roti jala..

Suka hati korang le nak buat bentuk apa.. sejukkan dlm peti ais jap bg cpt keras.. Dlm seminit je dah keras dah coklat ni.. pastu patah2 kan le dan cacakkan atas coklat mousse td..


Ni coklat mousse aku yg dah di keraskan dlm peti ais.. tinggal nak hias aje..


Tadaaaaa... coklat mousse aku yg dah siap di hias dgn stoberi dan coklat..




Menarik takkk.. hehhehe..

Apa lg.. try la buat.. senang aje.. pasti bebudak suka dan encik suami kagum sbb korang leh buat dessert mcm hotel.. hihihi..

Slmt mencuba ye..!!