NoThiNg SpeCiaL aBouT Me... JuSt aLwaYs SmiLe... (^_^)

jom kita jadi kawan2

Saturday, October 31, 2009

DesiGn DaLaM RuMaH PaRt 3

Hari ni hubby gi melawat tapak projek lg
Aku dok umah je, tak berani angkut budak2..
Bkn tak berani apa, hari ni hubby tak bwk mpv..
Dia bawak kete je..so payah sket..

Payah sbb takleh nak psg citer barney kalo budak2 meragam
Depa ni perangai bkn boleh di duga..adaaa je pe'elnya kang..

So aku lepak je umah, masak2 dan lyn anak2..
Sesambil tu sempat lg berblogging..miahahahaha..
OK..di bawah ni antara gmbr yg hubby MMS aku..


Ni divider/partition antara dining dgn living..
Sudah di pasang dan masih lom siap sepenuhnya

Yg bertingkat2 tu akan jd tempat display..
Yg kaler putih tu nanti taruk hiasan mcm bunga2
or ranting2 kayu ke..ermmm..tgk jelah nanti..hihi..


Yang ni lak kitchen cabinet sedang di pasang..
Mcm yg aku ckp tu hari, tema back & white
Tunggu jelah hasilnya bila dah siap..

Cuma yg jd masalah skrg ni ialah,
dishwasher dgn mesin basuh terlebih tinggi la pulakkk..
tak selari or sama tinggi dgn table top KC..
Takpe..kita tgk dulu apa nak buat nanti..


Ok..gambar atas ni lak kolam ikan yg dah mula di simen
Byk lg proses tu..so tunggu jelah bila dah siap nanti ye..
Paras ketinggian kolam ni atas sket je dr lutut hubby


Yg ni lak lantai car porch yg dlm pemasangan..
Byk lg ni yg blm siap..
Adakah rumah ni akan siap hjg bln 11 ni ekk..??

Aku ckp la dekat hubby,
mmg la kita bg diorg dateline utk siapkan..
Tp apapun kena makesure hasilnya memuaskan spt yg kita nak

Jgn gopoh2 kalau nak rumah cantek..
dah byk kita melabur wooo utk rumah ni...
ok..sekian dulu laporan ttg rumah utk hari ni..

Spaghetti BoLogNeSe

Akhirnya berjaya gak aku masak kuah spaghetti..hehe..
Itu pun setelah tak berjaya nak tidokan alisya semula

Haaaa..kan dah kena angkut sekali masuk dlm dapur
ku campak je dia kat rocker..tulah, ngacau lagi..
uikk..br perasan, kaler baju sedondon dgn rocker..kikiki


Okey...memula cincang2 bwg putih tu dulu
Ni kuah spaghetti style aku ye kwn2..
aku masak cincai2 je..tak cukup bhn pun aku msk gak..


Tumis bawang putih dulu ye..
Tp jgn sampai hangit lak mcm aku..
ni kes nak snap gmbr punye psl la ni..


Pastu masukkan daging kisar tu..
Tumis sampai kaler dia jd coklat2 sket..
jangan hangit lak ye..


Sambil2 tu cincang karot..
suka hati lah nak potong camne pun..


Sambil potong sambil tgk2 alisya
Tu dia tgh fikir idea nak ngacau aku la tu..


" Apa aku nak buat ni yee..pikir pikir pikir.."


Sambil2 bg masa alisya berfikir utk kacau aku,
meh kita teruskan masak dulu..
masukkan karot yg dah di potong tadi


Masukkan sebotol penuh sos prego tadi..
ada belen2 yg melekat kat botol tu sila godak2 dgn air sket
jgn membazir ye..hihi..

Kacau dan biar mendidih..
masukkan garam ye..jgn lupa lak..


Pastu potong lak tomato td..
biji dia aku buang..kang lg masam pulak..
mcm biasa..potong suka hati korang style apa pun


Pastu masukkan le tomato yg dah di potong td
Tu pun tak paham2 ka..ekekeke..
kotor gila dapur aku..terpercik2 woo..


Pastu masukkan lada hitam dan italian herbs
suka hati la nak byk mana pun
biarkan didih kejap pastu siapppp...!!


Alisya dah buat muka toyee dahh..
sabar nakkk sabarrr...!!


Kuah dah settle..
so masak spaghetti dia pulak..rebus sket je..
cukuplah utk aku, ain dan hafiz mkn..hehehe..


Uikkk..alisya manaaaa..??? terjun kahhh...??
Hehehe..alisya time ni dah aku dokong..
Sbb dah bunyi " siren " nak melalak
So sblm melalak baik aku angkat..huhuhuhu..


Hambek ko..mcm masak taruk breeze je gayanya..


Budak yg 2 org tu sibuk lyn kartun
Mintak tlg jaga alisya punyalah malas..cehhh..!!


Tonggang langgang rumah wooo..
saje je bg aku byk keje nak ngemas..chaittt...!!


Settle sudah masakkk..
Dah nak 12.35 pagi rupanya ..
Time ni hubby aku tak balik keje lg...
Sibuk meeting kat hotel pan pacific..


Taraaaaaa...menggiurkan tak...??
Sambil aku update blog, sambil aku suap spaghetti
Sambil suap spaghetti, sambil riba alisya sbb menyusu
hehehe..sekiannnnn...!!


Friday, October 30, 2009

JoM MaSaK MaSaK

Sbnrnya aku nak masak kuah spagetti bolognese jap lg..
Elokkkk je aku pegang pisau nak kupas bawang putih
Alisya dah start bunyi2an..ewah2 ko nakkk..
Tak bg chance langsung..

Mesti ada yg pelikkan, pesal la aku nak msk lewat2 mlm
Sebabnya aku ni asal kol 2-3 pg je dah lapar
Mulalah menggagau cari mknn utk di kunyah..
Paling tidak pun aku masak megi tomyam je..hehehe..


Ni bahan2 utk masak kuah spagetti tu..
cuba perati pinggan plastik aku yg dah cacat tu..hehehe..
Tu tandanya aku rajin masak..muahahaha..
sian pinggan tu smpai melecur..tp aku ttp guna gak..

Opss..asyik membebel je smpai lupa lak nak kenalkan bhn2
Ok..bahan2nya ialah...daging lembu kisar..brand ramly..
kalau korg suka ayam pakailah ayam kisar..
brand apa pun suka hatilahhh...


Pastu aku guna pasta sauce Prego..
biasanya aku guna leggo's...tp ni hubby aku yg beli..
So suka hati dialah nak beli brand apapun..hihihi..

Pastu hubby aku suka kalo aku taruk black pepper byk2
kasi pedas2 katanya..
Pastu serbuk italian herbs..brand Mc Cormick..


Bahan seterusnya ialah sebatang karot..
Sbb aku buat utk 4 org mkn je..so taknak byk2..
Pastu tomato..biasanya aku pakai tomato kecik2 comel tu

Tp hubby aku kata tak jumpa lak...
Bwg putih 4 ulas..hubby aku suruh taruk byk2..
Ni kalo kentuttt..fuhhh..bau bwg putih wooo..kekekeke..

Cara2 aku masak tak dpt di siarkan lg
Sbbnya aku belum sempat masak daaa...
Budak bernama Alisya sudah kacau woooo..aiyyakkk..
Kalau sempat aku masak aku snap ekk..

Kalo takde entry psl cara2 masak
maknanya misi aku tergendala la tu..punnn alisya punya psl
Kalau tergendala, mkn megi lg la aku pg2 buta nanti

TahNiaH KaK EyNda


TAHNIAH di ucapkan buat KAK EYNDA
Nampaknya nasib akak sgt bertuah di hari Jumaat ni
Sib baik hadiahnya bkn nasi..hehehe.. :-p

So, apa yg akak perlu buat skrg ialah :

Sms/email ana alamat rumah,
pastu bgtau pukul brp akak berada di rumah
dan hari apa..sbb kang takut akak kuar lak..hehe..



PeMeNaNgNye...!!

Ok..ramai yg dah masuk blog aku ni sbb nak tau result
ngeh ngeh ngeh...sorry la...anak2 kacau la..

Proses2 sebelum cabutan bertuah spt di bwh..
Oh ye..Sarahwani, aku tiru cara undian yg kamu buat ye
hehehehe..


Memula aku tulis dulu nama2 korg kat kertas
tak kose aku nak print sbb time ni lah anak2 aku buat hal


Sengetkan kepala ye kalo nak baca..hahahaha..


Pastu buat camni lak..


Dan gulunggggg...sib baik tak byk nama nak tulis..
so keje tak la byk sgt...hihi..


Dan video di bawah ni dia punya result..
Sila tgk betul2 ye..
kepada pemenang tersebut
aku akan umumkan di entry br


video




CaBuTaN BeRtuaH

Keputusan akan di umumkan pada ptg nanti ye..
Sbb pg sibuk lyn suami dan sediakan sarapan dia b4 keje
pastu mandikan anak2 pulak..

So..sila bersabar ye semua..
Pesaing tak ramai..so kita lihat sape yg kenaaa...!! hehe..

Senarai nama yg join :
  1. Amminafeesa
  2. Shabiela
  3. ME aka Alamaktuan
  4. kak Eynda
  5. Syikin
  6. Adekniza
  7. Kecik
  8. Superheroes mom
  9. Ayu
  10. Liza
  11. Muna
  12. Haida

So..sila jenguk2 blog daku ye ptg nanti...!!

BeRiTa BaiK..( Sticky Entry )

One dozen (12) Gorgeous Red Roses in a round Hand Bouquet
with a big box of Ferrero Rocher Chocolates (T24 300g).


Berita baik utk pengunjung setia blog aku
Pada 30 Oct ni, aku akan buat cabutan bertuah..

Sooo..sesiapa yg nakkan hadiah di atas,
senang saje..caranya sgt mudah.. :

1. Jadi di antara followers ini blog..
Sbb senang ku nak detect..hehehehe..

2. Register nama anda kat bahagian komen di bwh ni
Sbb aku begitu kurang rajin jenguk email..

3. Ok..di bolehkan email saya..sbb ada yg email gak..
Bg yg takde blog or google akaun,
boleh register di kotak shoutbox

4. Pada 30 oct kang ku buat cabutan bertuah..

5. Bg 2-3 hari utk buat penghantaran..ok ..!!


Cepat2 ye register..sebelum 30 oct ni okey..
Hadiah keseluruhan bernilai RM165..

*** setiap entry baru akan ada di bawah entry ini..!!

Thursday, October 29, 2009

LayaN ViDeO

video

Hafiz menyanyi..tp ntah apa2 dia sebut..
Sepetutnya nyanyi mcm ni :

" ding dong bell..loceng berbunyi..
menunggu, sudah pun lambat.."

Ain lak sibuk jaga alisya..
Ending video ni terakam pulak kain pelekat hubby aku..
kekekekeke..

Pakaian hafiz tu dia sdiri yg pilih
Tu yg baju biru tp seluar merah tu..layankan jelah..
Tak ikut kan kang nanges lak..

DesiGn DaLaM RuMaH PaRt 2

Td hubby pi jenguk progress umah..
So dia pun mms la apa yg dah siap..

Ni plaster ceiling kat dining area..
Di antara kayu2 tu nanti letak lampu..dah beli dah tu hari


Haaaa..ni rak kasut yg sudah siap sepenuhnya..
partition sblh rak kasut ni lom siap lg..


Kabinet tv yg hampir nak siap dah...


Ni snap gambar melalui veranda rumah
Yg ada ada ekon tu rumah azizah ariffin..

Ok..kang sambung lg ye..


Wednesday, October 28, 2009

DesiGn DaLaM RuMaH PaRt 1

Ni living hall kat tingkat atas..
lebih kpd family area..


Ni wet kitchen...
Tema white + black.. and simple..


Ni dry kitchen..
kaler tema sama gak..kanan tu bar kaunter..


Ni design partition/divider antara living hall dan dining
Ni idea antara aku dgn hubby jugak..


Ulang tayang gmbr sama proses pembikinan tv cabinet


Begini rupanya kalo dah siap..
simple jugak kan..


Ulang tayang jugak partition tepi tangga


Ni yg kami nak buat..kayu tu solid wood..
Ok..nanti aku update lg..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...